НАТО е предала днес писмения си отговор на руските искания

...
НАТО е предала днес писмения си отговор на руските искания
Коментари Харесай

НАТО връчи писмения си отговор на Русия по исканите гаранции за сигурността

НАТО е предала през днешния ден писмения си отговор на съветските претенции в региона на сигурността, заяви Йенс Столтенберг и прикани Русия неотложно да понижи напрежението към Украйна

Посланикът на Съединени американски щати в Москва Джон Съливан настрана съобщи в съветското министерство на външните работи американския отговор на настояванията на Русия в региона на сигурността, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Съливан пристигна довечера в министерството, откъдето си потегли малко по-късно без да направи изказване.

Политиката на НАТО на отворени порти остава без смяна. Отговорът визира вероятни реципрочни ограничения за бистрота по разполагането на сили в Украйна, посочи държавният секретар Блинкен.

Според него текстът е изцяло съгласуван с Украйна и европейските съдружници и отразява готовността на Вашингтон за разговор.

Антъни Блинкен изрази подготвеност за спомагателни диалози с съветския си сътрудник Сергей Лавров.

Държавният секретар посъветва американските жители в Украйна да изоставен страната допустимо най-скоро, само че уточни, че посолството на Вашингтон в Киев ще остане отворено.

На 17 декември съветското външно министерство разгласява препоръчани от страната проектоспоразумения с гаранции за сигурност, които тя чака от Съединени американски щати и НАТО. Двата контракта - единия със Съединените щати, а другия с членовете на Северноатлантическия съюз - плануват отвод от разширение на алианса на изток и евакуиране на натовските сили от Източна Европа. Западът към този момент отхвърли тези съветски претенции като неприемливи.

Тези развития пристигнаха на фона на скупчването от Русия на войски край границата с Украйна. Москва отхвърля изказванията на Запада и Киев, че възнамерява инвазия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР