НАТО е изправена пред някои трудни решения, след като Полша

...
НАТО е изправена пред някои трудни решения, след като Полша
Коментари Харесай

Отговорът на НАТО срещу Русия зависи от това:

НАТО е изправена пред някои сложни решения, откакто Полша съобщи, че гибелен гърмеж покрай границата ѝ с Украйна е бил породен от създадена в Русия ракета. Те ще зависят сериозно дали това е било случай, написа Bloomberg TV Bulgaria. 73-годишният боен алианс ще организира незабавна среща на своите посланици в сряда, с цел да разиска последните събития, откакто полски публични лица споделиха, че съветска ракета е паднала върху село на към 6 километра от границата, убивайки двама души.

Всяка стъпка на военния съюз би изисквала деликатна инспекция на обстоятелствата и балансиране на груповото предпочитание да не ескалира напрежението. Полският президент Анджей Дуда изрази нерешителност, като сподели, че не е ясно кой е изстрелял ракетата. президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели по-късно, че е малко евентуално ракетата да е изстреляна от Русия. Вариантите варират от предстоящото - публично разискване със съдружниците, до нещо, което никой даже не допуска - позоваване на член 5, което е правено единствено един път - след терористичните офанзиви в Съединени американски щати от 11 септември 2001 година

Какво съставлява член 4?

Съгласно член 4 членовете на НАТО могат да повдигат всеки проблем, обвързван с териториалната целокупност, политическата самостоятелност или националната сигурност, който да бъде разискван сред представители на държавите-членки, преди да предприеме каквото и да е деяние. Латвийският министър на защитата Артис Пабрикс сподели пред Bloomberg TV, че страната му ще поддържа Полша в тази стъпка, добавяйки, че алиансът би трябвало да организира сериозна полемика по отношение на своите системи за противовъздушна защита. Наистина наподобява натам се е насочила Полша.

След като член 4 бъде задействан и въпросът бъде разискван сред съдружниците, това може евентуално да докара до взаимно решение или деяние от името на НАТО. Тази стъпка се е случвала няколко пъти в историята на алианса, най-често произлизаща от претенции, отправени от Турция. През 2012 година НАТО удовлетвори настояването на Турция за разполагане на ракети Patriot след срещи със съдружниците по член 4 за разискване на сирийската военна активност на нейната граница. Последният път, когато член 4 беше употребен беше през февруари от група източни държави-членки, откакто Русия нахлу в Украйна.

Какво съставлява член 5?

Член 5 е крайъгълният камък на алианса и закрепва правилото на НАТО за групова защита - че офанзива против един член е офанзива против всички. Той би трябвало да бъде издигнат от държава-членка, която твърди, че е под директна офанзива, оценка, която по-късно би трябвало да бъде единомислещо утвърдена от всички съдружници, с цел да се позове на член 5.

Веднъж публично разгласен, всички членове оказват помощ на атакувания съдружник, в това число с въоръжени сили. От основаването си след Втората международна война този инструмент за последна мярка е употребен единствено един път: преди 21 години, когато НАТО излезе с изказване, че Съединени американски щати ще имат поддръжката на съдружниците от НАТО, в случай че подхващат военни дейности против тези, които считат за виновни за офанзивите против Световния търговски център и Пентагона.

Автор: Наталия Дроздяк
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР