НАТО е готова за нов въоръжен конфликт в Европа, в

...
НАТО е готова за нов въоръжен конфликт в Европа, в
Коментари Харесай

НАТО е готова за нов въоръжен конфликт в Европа

НАТО е подготвена за " нов въоръжен спор в Европа ", ако договарянията с Русия, които стартират довечера, се провалят.

" Файненшъл Таймс " цитира генералния секретар на Североатлантическия пакт.

" Руснаците водят война от епохи със съседите си. Но Русия има опция: да сътрудничи, да работи с НАТО, " декларира Йенс Столтенберг в изявление за вестника, съобщи БНР.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън съобщи, че не чака пробив на идните в Женева договаряния сред Русия и Съединените щати. Блинкън предизвести Русия за риск от борба.

" Пред нас стои пътят на разговора и дипломацията, само че реши ли Русия да тръгне по пътя на борбата, ще последват решителни дейности ", съобщи първият посланик на Съединените щати.

" Ще сложим настояванията си на масата, руснаците ще създадат същото ", добавя Блинкън пред СNN. Съединените щати са подготвени в Женева да разискват мащаба на военните учения в източна Европа, само че не и числеността на войските в района, сподели Антъни Блинкън.

Делегациите на Съединените щати и Русия може да заложат на възобновяване на Договора за ракети със междинен и дребен обхват. Всякакъв напредък в диалозите ще зависи от унищожаване на опасността от нова инвазия на Русия в Украйна, безапелационен беше държавният секретар.

Коментарите на Антъни Блинкън в навечерието на срещата занижават упованията, разясняват международните медии.

По-рано Москва зае твърда позиция, че няма да прави никакви отстъпки.

Антъни Блинкън акцентира, че мъчно може да се чака действителен напредък, когато продължава ескалацията на напрежението по украинската граница, когато Русия е опряла револвер в главата на Украйна със 100 хиляди военнослужещи до границата ѝ.

Заместниците на първите дипломати на Съединени американски щати и Русия се срещат довечера в Женева.

Преди срещата на Уенди Шърман и Сергей Рябков, от администрацията на президента Джо Байдън насочиха остри предизвестия за наказателни ограничения при положение на ескалация на войната в Донбас. Според източници на Асошиейтед прес тези ограничения биха приравнили Русия с стопански изолирани страни като Северна Корея, Куба или Иран.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков обаче даде да се разбере, че няма да направи взаимни отстъпки с гаранциите за сигурност, от които страната му се нуждае. В изявление за организация “Новости” Рябков упрекна Съединените щати в спекулации за възможните отстъпки, които може да направи Русия по време на договарянията. " Нееднократно реагирахме против такава режисура на въпроса и то на всички равнища”, съобщи той и добави, че това не може да бъде основа освен на бъдещи договорености, само че и на продуктивна полемика.

Рябков увери, че натискът и заканите няма да принудят съветската страна да направи отстъпки. Дипломатът акцентира, че в Женева ще упорства НАТО да се откаже от по-нататъшното си разширение на изток и от разполагането на настъпателни оръжия наоколо до съветските граници.

Тези претенции се съдържат в два проектодоговора - сред Русия и Съединените щати и Русия и Алианса - които Сергей Рябков съобщи на Уенди Шърман на среща в Москва през декември. Освен това Русия упорства НАТО да приключи всякаква военна активност в Украйна, Източна Европа, Южен Кавказ и Централна Азия.

Друго условие на съветската страна е Москва и Вашингтон да договорят взаимни гаранции, че няма да разполагат нуклеарно оръжие и ракети със междинен и по-малък обхват с наземно базиране отвън националните си територии. " НАТО би трябвало да си събира багажа и да се върне на границите от 1997 година ", съобщи Рябков пред организация ТАСС по-късно денем. По думите на Рябков, Москва няма да допусне повече опити да бъде " изтласкана " и сложена в послушание.

Преговорите през днешния ден и на следващия ден целят понижаване на напрежението по украинските граници.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон предизвести, че Европейският съюз не трябва да бъде изключван от тях.

Според Бон, Москва се пробва да в профил Евросъюза от договарянията, засягащи украинската и европейската сигурност, като търси пряк контакт със Съединените щати, добавя БНР.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР