НАТО е единственият гарант за сигурността в нашия регион, подчерта

...
НАТО е единственият гарант за сигурността в нашия регион, подчерта
Коментари Харесай

Борисов пред НАТО: Отбрана и възпиране, както и диалог с Русия

" НАТО е единственият поръчител за сигурността в нашия район ", акцентира българският министър председател Бойко Борисов в взаимно изказване с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. " Принципът, който пазя, е защита и въздържане - по тази причина се въоръжаваме, да сме мощни, с цел да няма мераци за нашата територия. Втора точка - разговор с Русия ", изясни Борисов.
И българският министър председател, и Столтенберг потвърдиха, че са говорили за концепцията да има координационен център във Варна, която изплува след срещата на Борисов с американския президент Доналд Тръмп. Столтенберг изясни, че в този момент координацията на морските сили на НАТО се прави от Англия и загатна, че центърът във Варна може да поеме тази функционалност.
" Ние не се натискаме за координационен център, и в този момент имаме координационни функционалности ", побърза да каже министър-председателят, като употребява думата " вероятно " за бъдещия координационен център. Той добави и, че ролята на подобен център ще е да възпира.
" Не можем да заместим Турция, тя държи проливите. Геостратегическото ѝ състояние е да подпира два размирни района ", сподели още Борисов, визирайки и обстановката в Сирия. По негово мнение няма метод някой да размени Турция що се отнася до ролята ѝ за НАТО. " Целта би трябвало да е мир - в една модерна война не знам дали ще има спечелили ", добави българският министър-председател. Той увери и, че Турция не е нарушавала съглашението за мигрантите по отношение на България, както и че не е вярно да се постановат военни наказания т.е. оръжейно ембарго, на каквото потеглиха някои европейски страни поради турската интервенция " Извор на мира " в Сирия. Според Борисов, такива дейности не се подкрепяли и от Йенс Столтенберг, тъй като и той считал, че ембарго единствено ще накара Анкара да търси да купи оръжие от някой отвън НАТО.
Борисов се похвали, че времето към този момент е друго и България може да увеличи разноските за защита, което не можело да стане, до момента в който " плащаме КТБ и съветските нуклеарни реактори ". " Ако по този начин върви стопанската система, в случай че бюджетът продължавата по този начин да е на остатък, ние ще продължим да модернизираме българската войска ", сподели министър председателят и обърна внимание на армията отвън Военновъздушни сили – флота и сухопътните сили. Той даде обещание категорично, че при положително икономическо бъдеще модернизацията ще продължи.
Договорът за добросъседство със Северна Македония е главната на това Скопие през днешния ден да влиза в НАТО, добави Борисов.
Сподели с твоите другари
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР