НАТО днес започва учение за защита северния си фланг, който

...
НАТО днес започва учение за защита северния си фланг, който
Коментари Харесай

НАТО започна мащабни учения с десетки хиляди войници в подготовка за най-лошото

НАТО през днешния ден стартира обучение за отбрана северния си фланг, който наскоро се разшири с присъединението на Финландия към алианса, съобщи Асошиейтед прес.

В тренировките, които се организират в северните региони на Финландия, Норвегия и Швеция, вземат участие 20 000 военнослужещи от 13 страни, написа Българска телеграфна агенция.

Ръководеното от Норвегия обучение „ Северен отговор 2024 “ ще продължи две седмици, като в него са включени и над 4000 финландски военнослужещи.

„ За първи път Финландия ще взе участие като страна членка на НАТО в учението за групова защита на районите на алианса “, се споделя в изказване на финландската войска.

Финландия, която има 1340-километрова граница с Русия, се причисли към НАТО през април предходната година, откакто десетилетия наред поддържаше политика за безучастие във военни съюзи. Кандидатурата ѝ към този момент е утвърдена от всички страни от алианса, а присъединението на прилежаща Швеция е на заключителен стадий. Очаква се тя публично да стане 32-рата членка на алианса по-късно този месец.

В „ Северен отговор 2024 “ вземат участие Белгия, Англия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Италия, Нидерландия, Норвегия, Испания, Швеция и Съединени американски щати.

Приблизително половината военнослужещи, участващи в учението, ще извършват маневри по суша.

Останалите ще се образоват в морето с над 50 участващи подводници, фрегати, корвети, самолетоносачи и разнообразни амфибийни кораби, както и във въздуха с над 100 изтребителя, транспортни самолети, самолети за морско наблюдаване и хеликоптери, заяви норвежката войска.

„ Трябва да сме в положение да дадем отпор и да спрем всеки, който се пробва да оспори нашите граници, полезности и народна власт “, съобщи бригаден военачалник Трон Странд от Кралските норвежки военновъздушни сили, пълководец на Норвежкия център за въздушни интервенции. „ При сегашната обстановка със сигурността в Европа учението е извънредно настоящо и по-важно от всеки път “, добави той.

Новият президент на Финландия Александер Стуб ще инспектира учението дружно с норвежкия министър председател Юнас Гар Стьоре в Северна Норвегия на 7 март. Това ще е и първото задгранично пътешестване за Стуб, откогато той постави клетва като нов държавен глава на Финландия и неин висш боен главнокомандващ на 1 март.

Започна и друго обучение:

Около 20 000 военнослужещи от 10 страни от НАТО се приготвят през днешния ден да пресекат най-дългата река в Полша в границите на обучение, което има за цел да приготви силите на алианса за въздържане на съветската експанзия, съобщи ДПА. 

Учението " Дракон 24 "  ще се състои покрай град Коженево, ситуиран на към 100 километра северно от Гданск. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР