Натискът по границата в момента е около три пъти по-нисък

...
Натискът по границата в момента е около три пъти по-нисък
Коментари Харесай

Главен комисар Антон Златанов: Натискът по границата в момента е около три пъти по-нисък от 2023 г

Натискът по границата сега е към три пъти по-нисък от 2023 година Ако предходната година за месец и половина сме имали 8000 спрени опита на границата, в този момент имаме единствено 3500. Това сподели шефът на Групово дело „ Гранична полиция " основен комисар Антон Златанов в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

Той напомни, че предишното лято е било извънредно тежко за граничните управляващи. Тогава на денонощие е имало по 1500 незаконни опита за влизане на наша територия.

„ Предприехме голям комплекс от ограничения - и организационни, и в оперативната ни работа, в охранителната, във взаимоотношението с турските управляващи, и в резултат на това есента и зимата пък са най-леките от 10 години обратно. Работата с турските ни сътрудници е отлична, постигнали сме доста положително взаимоотношение. Провеждаме аналогични интервенции от двете страни на границата, употребяваме се с взаимно доверие, обменяме си непрекъснато интервенция. На високо равнище се срещаме всеки месец, на междинните и ниски равнища - съвсем всяка седмица, и това даде своя резултат ", изясни основен комисар Златанов.

Следи се и обстановката на изходите към Сърбия и към Румъния. Мерките са затегнати на българо-сръбската граница. „ Стана мъчно за излизане на мигрантите. Трафикантите, които са взели пари, не могат да си свършат работата до дъно, защото ги хващаме. Започнаха да излизат към румънската и се усили натискът. Веднага се концентрирахме натам, установихме групата, локализирахме я, оставихме я да подейства, с цел да съберем нужните доказателства. Заловихме я, всички са с непрекъснати ограничения за задържане и автоматизирано спря този излаз за Румъния ", изясни основен комисар Златанов.

Цената на трафикантите стартира да се покачва поради засиления надзор.

Само за последните 6 месеца са издадени над 700 заповеди за възбрана за влизане на лица на територията на страната ни. „ Това са хора, които са превозвали мигранти, хванати са, формирано им е досъдебно произвеждане, след което са изведени отвън страната. Съответно трафикантите стартират да изпитват дефицит на водачи и превозвачи ", добави основен комисар Златанов.

Групово дело „ Гранична полиция " работи взаимно с ФРОНТЕКС на КПП-тата и на зелена граница. „ Има условия да повишим три пъти потенциала ни на зелена граница с Република Турция. В безспорни числа - от 55 чиновници на ФРОНТЕКС те ще бъдат 165 със съответната техника от май. Общият брой на чиновници на ФРОНТЕКС на всички граници също ще бъде повишен съвсем тройно - ще имаме над 360 души, които идват на ротационен принцип. Заедно с нас са и сътрудниците от „ Българска войска ", които работят в смесени патрули с нас. Изключително доста ни оказват помощ и с техниката си. Там има командировани чиновници и от „ Национална полиция ", и от „ Жандармерията ", уточни той.

Антон Златанов добави, че с пролетта и лятото натискът ще се ускори, само че българските управляващи са подготвени да реагират, увери той.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР