Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България

...
Натискът на българското правителство върху руските енергийни активи в България
Коментари Харесай

Асен Василев обяви, че „Лукойл Нефтохим“ е в процес на продажба

Натискът на българското държавно управление върху съветските енергийни активи в България е предиздвикал „ Лукойл Нефтохим ” да стартира развой на продажба на най-голямата си рафинерия в Югоизточна Европа - тази в Бургас. Това споделя финансовият министър Асен Василев пред „ Файненшъл Таймс ” в специфичен материал за страната ни и съветските енергийни маневри, оповестява Нова тв.

Василев твърди пред изданието, че евентуално има икономическа изгода от промяната на собствеността и декларира, че „ имаме индикации за интерес ”.

Правителството не взе участие в продажбата на рафинерията, която доставя на интернационалните клиенти повече от половината от продукцията си – в това число значими доставки на дизел за Украйна при започване на съветската инвазия.

Василев твърди, че рестрикциите към съветската компания няма да бъдат вдигнати, до момента в който в собствеността ѝ не се включат нови играчи.

Припомняме, че думите на Василев идват в миг, в който държавното управление усили до 50% изключителният налог свръхпечалба за компанията, който преди този момент беше 33%. Според „ Файненшъл Таймс ”, когато компанията бъде продадена, този данък ще бъде свален до 15% - предстоящият размер на корпоративния налог за мултинационалните компании след Нова година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР