Натиск, обиди, разправии, технически препятствия пречат при преброяването на българите

...
Натиск, обиди, разправии, технически препятствия пречат при преброяването на българите
Коментари Харесай

Maнипулира ли Скопие преброяването на българите и как?

Натиск, обиди, разправии, механически трудности пречат при преброяването на българите в Северна Македония. За това Културният център " Иван Михайлов " в Битоля сезира българския президент и посланиците на страните от Европейски Съюз в Северна Македония.

В момента е в ход първото от 20 години броене в Северна Македония, към което има мощно напрежение главно във връзка с албанците, само че освен.

На последното броене едвам 1417 души (0.073%) се самоопределят като българи . На този декор през последните 10 години, от 1 януари 2010 година до 22 октомври 2020 година, над 70 000 жители на Северна Македония са взели български паспорти.

Българските управляващи предизвестиха, че ще наблюдават преброяването в Северна Македония и то ще бъде взето поради при образуването на позицията на София дали да утвърди преговорната рамка на Скопие за Европейски Съюз.

Културният център " Иван Михайлов " в Битоля обаче пишат в отворено писмо до Радев, че е налице повсеместен механизъм на деяние, с който се пречи да бъдат регистрирани българите в Северна Македония.

" Ясно е, че задачата е да се сътвори заблудата, че ние, македонските българи, сме малцинство, а не същински държавообразуващ съставен елемент в нашата Родина ", показват от Културния център " Иван Михайлов ".

Едно от главните претенции на България е Северна Македония е подготвена да впише българите в конституцията си наедно с другите нации, само че към този момент македонските управляващи споделят, че са подготвени да създадат това, само че единствено директно преди или откакто страната влезе в Европейски Съюз.

Как (не) се броят българите

На доста места преброителите не задават въпроса за етническата принадлежност на лицата, т.е. хората автоматизирано се записват като " македонци ".

Гражданите, които се оповестиха за българи, бяха постоянно и директно обиждани и унижавани от преброители, инструктори и други членове на преброителните комисии , предизвестяват от Културния център " Иван Михайлов ".

Има и случаи, в които в случай че един член на фамилията (първият, който се брои) се заявява като македонец, преброителят автоматизирано записва цялото семейство като " македонци “. Имало е доста недоволства за тези дейности, само че единствено алегорична част от тях беше сполучливо поправена.

Доказателства за тази необятно публикувана проблематична процедура могат да бъдат открити в формалната е-поща на Статистическата работа на Република Северна Македония.

В най -драстичните случаи от лицата, заявили се като българи, се желало да показват български държавни документи, паспорти и така нататък като " доказателство " за регистрацията им като такива (повечето македонски българи нямат българско гражданство). По-късно тези хора бяха регистрирани като македонци, под претекст, че не могат или не смеят да показват подобен български документ.

Поради н еправилно действие на приложението , доста преброители взеха данните на лист хартия и по-късно ги вкараха в заявката при персонално неявяване на жителите, като замениха българската самоидентификация на лицата с " македонска “.

" Имаше отрицателна антибългарска сила и непоносимост към лица, които се разпознават като македонски българи и търсят промяна във формулярите си за персонална регистрация заради погрешно записана етническа принадлежност от преброителите. Тази назадничавост беше предадена от виновните равнища в Националния статистически институт на инструкторите и практиката на броене - което потвърждава, че обидите, унижението и натискът не са просто работа на изолирани преброители, а добре структуриран авансово квалифициран акт на вземащите решения ", изясняват от Културния център " Иван Михайлов " и се обръщат с зов за помощ към Европейски Съюз и българските управляващи.

Само преди ден се организира срещата на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани в Словения, като президентът Румен Радев

Засега такива стъпки не са налице.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР