National Bank Open, втори кръгГригор Димитров – Алекс Де Минор

...
National Bank Open, втори кръгГригор Димитров – Алекс Де Минор
Коментари Харесай

Де Минор сложи край на участието на Димитров в Монреал


National Bank Open, втори кръг

Григор Димитров – Алекс Де Минор 6-7(4), 5-7

Григор Димитров завърши присъединяване си на Мастърс шампионата в Монреал след проваляне то международния №21 Алекс Де Минор. Мачът можеше да се развие по доста по-различен метод, защото първата ни ракета водеше с 4-1 в тайбрека на първия сет, а по-късно което проби в самото начало на втория, само че положителната игра в отбрана на австралиеца и показаното от него хладнокръвие в решаващите моменти наклониха везните в интерес на родения в Сидни тенисист.

Димитров направи по-малко двойни неточности (3-5) и завоюва 76% от точките си на първи сервис (27/49), само че Де Минор имаше предимство във връзка с общия брой извоювани на начален удар точки (59-52), като точно това се оказа един от главните фактори за триумфа му. Първата ни ракета оползотвори един от петте си шанса за пробив (20%), до момента в който неговия конкурент осъществя два от своите дванадесет брейкпойнта (17%).

Димитров завоюва жребия и избра да сервира пръв. Българинът поведе с 30-0, само че по-късно позволи непредизвикана неточност, последвана от бейхенд уинър по правата на Де Минор. Първата ни ракета обаче си върна самодейността след топка в навън на австралиеца, след което завърши гейма с отличен сервис, който неговият конкурент не съумя да отрази.

Де Минор отговори с гейм на 15, откакто бекхендът на два пъти подведе Димитров. Българинът се оказа в ролята на догонващ при идващото си подаване, само че шансът му се усмихна и при негов сервис Де Минор улучи топката с рамката на ракетата. Това даде подтик в играта на международния №19 и след няколко отлични офанзиви с бекхенд от главната линия той си върна водачеството при 2-1.

Сервисът на Де Минор продължи да затруднява съществено първата ни ракета и той още веднъж не съумя да стигне до пробив, въпреки да навакса пасив от 30-0. Началният удар на Димитров обаче също продължи да бъде на високо равнище и българинът още веднъж излезе напред в резултата при 3-2, откакто в петия гейм неговият конкурент позволи две неточности от ретур.

Де Минор показва известни съмнения, допускайки двойна неточност при 40-0, само че непредизвикана неточност на Димитров му разреши да възвърне равенството в сета. Австралиецът стартира да се стреми към по-дълги разигравания, само че тази тактичност се обърна против него. При 15-15 Де Минор на два пъти изпрати топката в навън при опит за офанзива с бекхенд, а след това Димитров завърши гейма с доста невъзмутима офанзива от центъра на корта за 4-3.

Световният №21 още веднъж предприе по-дефанзивен метод, надявайки на неточности на първата ни ракета. Тази тактичност му донесе триумф и резултатът за следващ път бе подравнен. Димитров обаче стартира да нападна доста точно по цялата широчина на корта, като този път скоростта и пъргавината на австралиеца на му помогнаха и резултатът стана 5-4.

Макар да записа ретур уинър, първата ни ракета още веднъж сподели съмнения на посрещане и това оказа помощ на съперника му още веднъж да изравни геймовете. В единадесетия гейм Димитров позволи равнене от 30-0, откакто първо топката се отклони в мрежата след офанзива на Де Минор и заблуди първата ни ракета, а след това международният №19 позволи непредизвикана неточност при форхенд ото сновната линия. Българинът обаче устоя на напрежението и след ретур в навън на Де Минор още веднъж се приближи на гейм от спечелването на сета при 6-5.

Впоследствие обаче австралиецът още веднъж показва доста солидна игра в отбрана и съумя да докара нещата до тайбрек. Той стартира доста добре за Димитров, който осъществя мини-пробив за 2-0 след ретур в мрежата на Де Минор, последван от топка в навън на австралиеца при офанзива с форхенд от главната линия.

Световният №21 понижи резултата, само че по-късно ретурът му стартира да се пропуква. Димитров се възползва от това и съумя да натрупа задатък от 4-1. Впоследствие обаче непредизвиканите неточности на българина още веднъж зачестиха и Де Минор реализира поврат. Първата ракета на Австралия стигна до сетбол, който бе осъществен след ретур в навън на Димитров за 7-6(4). Веднага след края на последното за сета разиграване българинът изпусна нервите си и хвърли ракетата си на корта, поради което получи предизвестие от съдията.
Първи сет % първи сервис Точки на първи сервис Асове Двойни неточности Уинъри Непредизвикани неточности
Григор Димитров 57% 90% (19/21) 1 0 5 15
Алекс Де Минор 57% 86% (18/21) 2 1 8 9

В началото на втория сет съперниците си размениха по един пробив след два дълги и оспорвани гейма. Димитров стигна до брейк, след което навакса пасив от 0-40, само че все пак неговият конкурент не му разреши да удвои задатъка си. Де Минор стартира да се усеща доста по-комфортно в дългите разигравания, с помощта на което съумя да затвърди пробива си и да реализира поврат за 2-1.

Димитров стартира да излиза по-често на мрежата, като по този метод хвана австралиеца неопитен и възвърне равенството. Де Минор обаче продължи да бъде доста стабилен в отбрана и съумя да си върне водачеството при 3-2.

В шестия гейм Димитров сподели съществени съмнения на сервис, в това число двойна неточност при 0-15, вследствие на което бе изправен пред три следващи точки за пробив. Българинът обаче съумя да излезе от сложната обстановка след няколко доста добре построени офанзиви от главната линия, а след това избави още три брейкпойнта. Усилията на първата ни ракета бяха възнаградени и след две следващи топки в навън на Де Минор геймовете бяха изравнени.

Де Минор продължи да играе доста умерено и концентрирано, до момента в който Димитров все по-често се поддаваше на отрицателните страсти. Това оказа помощ на австралиеца да си върне самодейността и да поведе с 4-3 след следващ неакуратен бекхенд на първата ни ракета.

Димитров отговори с подаване на нула, изигравайки един от най-силните си геймове в мача. Бекхендът на българина още веднъж проработи и в деветия гейм той реализира поврат от 40-0 и стигна до брейкпойнт, който обаче бе пропуснат след топка в мрежата.

Впоследствие пред него се откриха още два шанса за пробив, които обаче Де Минор отрази след доста положителни офанзиви „сервис-мрежа“. В последна сметка маратонският гейм, траял съвсем 15 минути, бе извоюван от австралиеца след две следващи офанзиви в навън на Димитров и по този начин международният №21 направи резултата 5-4 в своя изгода.

Началният удар на Димитров му оказа помощ да завоюва няколко лесни точки и да изравни резултата, само че Де Минор също бе непреклонен при идващото си подаване и още веднъж направи крачка към успеха, повеждайки с 6-5. Димитров бе изправен пред два следващи мачбола, като избави първия с превъзходен слайс, само че след това форхендът на първата ни ракета още веднъж го съобщи и той не съумя да откри рамките на корта, като по този метод Де Минор победи със 7-6(4), 7-5 по-късно над два часа игра.
Втори сет % първи сервис Точки на първи сервис Асове Двойни неточности Уинъри Непредизвикани неточности
Григор Димитров 67% 64% (18/28) 2 3 12 23
Алекс Де Минор 60% 70% (21/30) 1 4 7 14
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР