Наташа Пирц Мусар ще положи днес клетва в парламента на

...
Наташа Пирц Мусар ще положи днес клетва в парламента на
Коментари Харесай

Първата жена президент на Словения полага клетва


Наташа Пирц Мусар ще постави през днешния ден клетва в Народното събрание на Словения като първата жена президент в историята на страната, оповестиха от пресслужбата на Мусар.

Тя поема поста на държавен глава от президента Борут Пахор, чийто втори петгодишен мандат завършва. Предаването на властта сред напускащия и бъдещия президент ще стане на следващия ден, посочи организация СТА.

Мусар завоюва втория тур от президентските избори в Словения на 13 ноември с поддръжката на 54 % от гласовете.

Тя се яви на изборите като самостоятелен претендент, само че за балотажа получи поддръжка от лявоцентристкото държавно управление, чийто претендент не съумя да събере задоволително гласове на първия тур. 

54-годишната Наташа Пирц Мусар е юрист в областта на медийното право и човешките права. Сред клиентите ѝ е била и родената в Словения Мелания Тръмп, брачната половинка на някогашния американски президент Доналд Тръмп. Пирц Мусар е работила също като публицист и ефирен водещ.

Неин противникът на балотажа беше някогашният външен министър Анже Логар, подкрепян от дясноцентриската Словенската демократическа партия (СДП).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР