Наталия Киреева живее в Хелзинки. Тя разказва своето виждане за

...
Наталия Киреева живее в Хелзинки. Тя разказва своето виждане за
Коментари Харесай

7-те принципа на финландското образование: Учиш по-малко, знаеш повече

Наталия Киреева живее в Хелзинки. Тя споделя своето виждане за системата и правилата на локалните учебни заведения, и разкрива за какво финландското обучение се счита за едно от най-хубавите в света

Според интернационалните проучвания, провеждани от PISA един път на 3 години, учениците във Финландия демонстрират най-високото равнище на познания в света, написа

Те се оказват и най-четящите деца на планетата, заемат 2-ро място в региона на естествените науки и 5-то по математика. Но даже всичко това не дава мотив на педагогическата колегия на се възгордее и хвали. Парадоксалното е, че макар високите си резултати учениците прекарват минимум време в учене.

Средното наложително общообразователно образование във Финландия включва две степени:

– Долен курс (alakoulu), от 1 до 6 клас;

– Горен курс (ylakoulu), от 7 до 9 клас;

В спомагателния 10 клас учениците могат да подобрят оценките си. След това децата отиват в професионален лицей или не престават образованието си в колеж (lukio), еквивалентно на 11-12 клас в обичайния смисъл на думата.

7-те правилото на приблизително обучение във Финландия:

1. Равенство

Училищата

За финландците няма нито елитни, нито „ слаби “ учебни заведения. В най-голямото учебно заведение в страната учат 960 възпитаници. В най-малкото – 11. Всичките разполагат с безусловно еднообразно съоръжение, благоприятни условия и съразмерно финансиране.

Почти всички учебни заведения са държавни, има към дузина частно-държавни. Разликата сред тях е в това, че във вторите родителите вършат отчасти възнаграждение в подмяна на по-големи условия към децата им. Общо взето, това са „ педагогичен “ лаборатории, последващи определена педагогика: Монтесори, Френе, Мортан и Валфдорска педагогичен системи на Щайнер. Към частните се отнасят и институции с преподаване на британски, немски, френски.

Следвайки правилото на равенството, във Финландия съществува паралелна просветителна система „ от детската градина до университета “ на шведски език. Не са забравени и ползите на саамския народ, който в северните региони може да се образова на родния си език.

Доскоро на финландците им е било неразрешено да избират учебното заведение на децата си. По предписание те са били записвани в най-близкото такова. Днес тази възбрана е отстранена, само че множеството родители не престават да следват остарелия принцип, уповавайки се на концепцията, че всички учебни заведения са еднообразно положителни.

Предметите

Задълбоченото проучване на едни предмети за сметка на други не се приветства. Тук не считат, че математика е по-важна, да вземем за пример, от изкуството. Напротив, единственото изключение за основаването на класове с надарени деца могат да бъдат склонностите им към рисуването, музиката и спорта.

Родителите

Какво работи родителят (какъв е общественият му статут) учителите схващат последни и единствено при положение на нужда. Въпросите на учителите, анкетите, касаещи местоработата на родителите, са неразрешени.

Учениците

Финландците не подреждат учениците си в класове съгласно качествата, гениите или желанията им за бъдещо развиване.

Освен това за тях не съществуват „ неприятни “ и „ положителни “ възпитаници. Сравняването на учениците един с различен е неразрешено. Както гениалните деца, по този начин и тези с огромните дефицити в интелектуалните качества са считани за „ особени “ и учат наедно с всички останали. В общия колектив се образоват и децата в инвалидни колички. Единственият друг клас, който може да бъде самостоятелен, е този за деца с проблеми в зрението или слуха. Финландците се стараят оптимално да интегрират в обществото тези, които имат потребност от изключително отношение. Не е инцидентен и фактът, че разликата в равнището сред слабите и мощните учащи е най-малката в международен мащаб.

„ Бях възмутена от финландското обучение, когато моята извънредно талантлива щерка беше лишена от по-специално внимание. Но, когато проблематичният ми наследник стартира да върви на учебно заведение, мигновено ми хареса всичко. “, споделя усещанията си майка имигрантка от Русия.

Учителите

Няма обичани или омразни учители. От своя страна те също не изпитват особени благосклонности към „ своя клас “, нямат „ любимци “, нито пък ненавиждат шумните и невъздържани деца. Всякакви отклонения от нормата приключват с преустановяване на договорите на сходни учители. Финландските учители би трябвало само да си правят работата като наставници. Всички в трудовия колектив са еднообразно значими: и „ физиците “, и „ лириците “, и учителят по трудово.

Равенство в правата на възрастния (учителя, родителя) и на детето.

Финландците назовават този принцип „ почтително отношение към ученика “. На децата от 1 клас им се изясняват техните права, включително и правото да се оплачеш “ от възрастните на обществения служащ. Това подтиква финландските родители към схващане, че детето им е независима персона, която е неразрешено да бъде обиждана с думи или да й се ползва физическо принуждение. Педагозите не могат да унижават учениците, поради характера на учителската специалност, призната във финландското законодателство. Главната специфичност се състои в това, че учителите подписват контракт единствено за 1 образователна година, с допустимо (или не) удължение и също така получават високо възнаграждение (от 2 500 евро, като асистент, до 5 000 – като преподавател по предмет).

2. Безплатно обучение

Освен самото образование, безвъзмездни са още:

– Обедите.

– Екскурзиите, музеите и цялата извънкласна активност.

– Транспортът, който транспортира детето, в случай че най-близкото учебно заведение се намира на разстояние, по-далеч от 2 километра.

– Учебниците, всичките писалищен материали, калкулаторите и даже преносимите компютри и таблетите.

– Всякакво родителско финансиране, за каквито и да било цели, е неразрешено.

3. Индивидуалност

За всяко дете се сформира самостоятелен проект на образование. Индивидуализацията касае наличието на употребяваните учебници, извършения, количеството класна и домашна работа и отделеното време за тях, а също по този начин и преподавания материал.

Учениците от един и същи клас извършват извършения с друга степен на компликация, след което биват оценяване съгласно това по какъв начин са се справили. Ако се оправят добре със своето упражнение с начална трудност, получават отлична оценка. Утре ще получат по-трудна задача и в случай че не се оправят, още веднъж получават по-лесна.

Във финландските учебни заведения, наред със общоприетото образование, има две неповторими разновидности на просветителния развой:

1. Поддържащо образование на,,слабите “ възпитаници – това, което при нас е признато да вършат частните учители. Във Финландия частните учители не са известни, тъй като учителите непринудено се оправят с спомагателната помощ по време на час или след него.

2. Коригиращо образование – касае се за нормалните общи проблеми, свързани с асимилиране на материала, да вземем за пример поради неразбирането на неродния финландски език, на който се води образованието, или във връзка със сложности при запомнянето, с математически привички, а също по този начин с асоциалното държание на някои деца. Коригиращото образование се организира самостоятелно или в дребни групи.

4. Практичност

Финландците обичат да споделят: „ Или се приготвяме за живота, или за изпити. Ние избираме първото “. Затова и в локалните учебни заведения няма изпити. Контролните проби се вършат по убеждение на учителя. Съществува единствено един наложителен общоприет тест след завършването на междинното обучение, само че неговите резултати не са от огромно значение нито за учителите, нито за самите възпитаници. Не се постанова предварителна подготовка, безсънни нощи, терзание и възприятие за настъпване на края на света.

В учебно заведение се преподава единствено това, което в действителност ще е потребно на детето в живота. Устройството на доменната пещ, да вземем за пример, няма да е потребно, по тази причина и не се учи. Малчуганите от най-ранна възраст знаят какво е портфолио, контракт, банкова карта. Могат да изчислят % на налога от полученото завещание или от получения приход, да си създадат визитка в Интернет или да изчислят цената на стоката след няколко понижения.

5. Доверие

На първо място е доверието към учебните служащи и учителите: няма инспекции: комисии, методисти, както и условия за образование на учащите. Образователната стратегия, по която работят, важи за цялата страна, само че в реалност съставлява единствено общи рекомендации. Всеки преподавател употребява оня способ, който счита за най-подходящ.

На второ място е доверието към децата в класната стая: по време на час всеки може да прави нещо самичък. Например, в случай че в час по литература се прожектира филм, който не е забавен на ученика, то той умерено може да чете книга. Смята се, че детето единствено избира кое ще му е по-полезно.

6. Доброволно образование

Учи се единствено оня, който желае. Педагозите вършат всичко по силите си, с цел да привлекат вниманието на детето, само че в случай че у него липсва всевъзможен интерес, то просто ще бъде насочено към към бъдеща на практика потребна, „ несложна “ специалност и няма да бъде „ подтиквано “ с двойки, никой няма да го сочи с пръст или да го заплашва с изпъждане от у дома. В последна сметка не всички ще строят самолети, някой би трябвало да ръководи и рейсовете.

Може да се каже, че процесът на образование във финландското учебно заведение е мек и внимателен, само че това напълно не значи, че можете да минете сред капките. Контролът върху учебния режим е наложителен. Всеки пропуснат час ще бъде наваксан, безусловно. Например, за един шестокласник учителят може да откри „ прозорец “ в разписанието и да го постави в час във втори клас, с цел да седи, скучае и мисли за живота. Ако ще пречи на по-малките – часът няма да се зачете. Ако не извършва задачата, дадена от учителя, не работи по време на час – никой няма да вика родителите, да заплашва, оскърбява, обръщайки се към умствената малоценност или мързела. Ако родителите не са изключително заинтригувани от образователния развой на своя правоприемник, то той просто спокойно и безшумно няма да премине в идващия клас. Елементарно, нали?!

Да се повтаря една образователната годината във Финландия не се счита за срамно, изключително след 9 клас. Освен това в локалните учебни заведения има спомагателен (незадължителен) 10 клас.

7. Самостоятелност

Финландците считат че учебното заведение би трябвало да научи детето на най-важното – да бъде независимо в бъдещия сполучлив живот. Затова децата се учат да размишляват и сами, а не да получават знанията си наготово. Учителят не споделя уроците – всичко се съдържа в учебниците. Важни са не заучените формули, а умеенето да ползваш справочници, текстове, Интернет, калкулатор – да привличаш нужните запаси към решението на настоящите проблеми.

Освен това педагозите не се намесват в споровете на учащите, предоставяйки им опция всестранно да се приготвят към виталните обстановки, да развият способността да отстояват себе си.

Макар, че образователният развой е идентичен за финландските учебни заведения, той е проведен по доста разнообразни способи.

Кога и какъв брой се учи?

Учебната година във Финландия започва през август, от 8-ми до 16-ти, като няма общ начален ден за другите учебни заведения. Краят на м. май бележи последния образователен ден. През есенния период има 3-4 дни и 2 седмици коледна почивка. Пролетният период включва 1 седмица февруарска „ ски “ почивка (финландските фамилии, като предписание, отиват дружно да карат ски) и великденска почивка.

Обучението е петдневно и е единствено първа промяна. Петък е по-кратък.

Какво се учи?

1-2 клас:

Изучава се родния (финландския) език: четене, математика, природознание, вяра, (съгласно вероизповеданието) или идея за живота (за тези, които не се интересуват от религията), музика, изобразителни изкуства, трудово и физкултура. В един час могат да се учат по едно и също време няколко дисциплини.

3-6 клас:

Започва проучването на британски език. В 4-ти клас се вкарва още един непознат език по желание: френски, шведски, немски, съветски. Въвеждат се спомагателни дисциплини – свободни предмети, като всяко учебно заведение предлага свои такива: машинопис, компютърна просветеност, дърворезба, хорово пеене. Почти във всички учебни заведения има свирене на разнообразни музикални принадлежности. За 9 години от образованието си децата имат опция да тестват всичко – от дудука до контрабаса.

В 5-ти клас в програмата се включват биология, география, физика, химия, история. От 1-ви до 6-ти клас образованието се води от един преподавател съвсем по всички предмети. Физкултурата се състои от някаква спортна игра, 1-3 пъти в седмицата, според от учебното заведение. След часа, душът е наложителен. Литературата, в привичния за нас смисъл, не се учи, по-скоро това е четене. Учителите по другите предмети се появяват към този момент в 7-ми клас.

7-9 клас:

Финландски език и литература (четене, културата в съответния край), шведски, британски, математика, биология, география, физика, химия, основи на здравето, вяра (концепция за живота), музика, изобразителни изкуства, физкултура, предмети по избор и трудово, което не се разделя на девойки и момчета. Всички дружно се учат да варят чорба и да боравят с резбарски лък. В 9 клас има 2-седмично запознанство с „ трудовия живот “. Децата си намират обичано „ работно място “ и с огромно наслаждение отиват „ на работа “.

Кой се нуждае от оценката?

В страната е призната 10-бална система, само че до 7 клас се ползва единствено словесната оценка: криво-ляво, задоволително, добре; чудесно. От 1 до 3 клас бележките в какъвто и да било вид отсъстват.

Всички учебни заведения са присъединени към държавната електронна система „ Уилма “ – нещо като електронен дневник на учебното заведение, към който родителите получават персонален код за достъп. В него учителите нанасят оценките, записват пропуските, осведомят за живота на детето в училището; психологът, общественият служащ и здравната сестра също оставят информация, която може да касае родителите.

Оценките във финландското учебно заведение нямат онази злокобна стойност и касаят самия възпитаник. Те се ползват като мотивация на детето в достигането му на поставяните цели и за самопроверка, с цел да може, в случай че желае, да си усъвършенства знанията. Оценката по никакъв метод не въздейства върху репутацията на учителя, учебното заведение и не утежнява индикаторите за района.

Дребните неща в учебния живот:

– Територията на учебните заведения няма заграждения, няма и защитата на входа. Повечето учебни заведения имат система за автоматизирано заключване на входната врата. Влизането в постройката е допустимо единствено според разписанието.

– Не е наложително децата да седят на чинове, могат да седнат и на пода. В някои учебни заведения в класната стая има диванчета и фотьойли. В пространствата за най-малките възпитаници са постлани меки мокети.

– Няма въведена униформа, както и каквито и да е било други условия към облеклата на децата. Всеки може да влезе в час даже по пижама. Изискват се пантофи, само че множеството деца от дребните и междинните класове избират да тичат по чорапи.

– При хубаво време уроците постоянно се организират на чист въздух към учебното заведение, напряко на тревата или в особено сложени, като амфитеатър, пейки. По време на междучасието учениците от долните класове наложително се извеждат на открито, даже единствено за 10 минути.

– Домашните са огромна необичайност. Децата имат потребност от отмора. И родителите не би трябвало да оказват помощ за домашните, вместо това учителите предлагат фамилно посещаване в музей, разходка в гората или басейн.

– Методът „ изпитване на дъската “ не се прилата, децата не са карани да преразказват материала. Учителят слага небрежно задачата на урока, по-късно върви сред учениците и им оказва помощ за изпълняването на дилемите. Същото прави и помощник-учителят (има такава служба във финландските училища).

– В тетрадките може да се написа с моливи и може да се трие колкото си пожелаеш. Нещо повече, учителят също може да ревизира заданието с молив!

Общо взето по този начин наподобява междинното обучение във Финландия. Може би на някой ще му се стори неправилно. Финландците не претендират, че са идеални и не лежат върху остарели лаври. Те непрестанно изследват по какъв начин учебната им система подхожда на промените, които настъпват в обществото. Например, сега се готвят промени, предполагащи разделянето на математиката на алгебра и геометрия и увеличението на часовете за проучването им, а също по този начин отделянето на литературата и публичните науки като обособени предмети.

Едно обаче е несъмнено. Финландските учебни заведения са се справили с най-важното – децата не крещят през нощта от нервно безсилие, не мечтаят час по-скоро да пораснат, не изпитват злоба и боязън към учебното заведение, не изтезават себе си и цялото си семейство, до момента в който се готвят за следващия изпит. Спокойни, разсъдливи и щастливи, те четат книги, безпроблемно гледат непреведени филми, играят компютърни игри, карат кънки, колела, съчиняват музика, театрални пиеси, пеят. Те се радват на живота. И сред всички тези занимания съумяват и да се научат по какъв начин да се оправят с него.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР