Настроението не е оптимистично, по-скоро усещането е, че ни предстои

...
Настроението не е оптимистично, по-скоро усещането е, че ни предстои
Коментари Харесай

Борисов за Балканите и за Сирия: Усещането е, че ни предстои нещо лошо

" Настроението не е оптимистично, по-скоро чувството е, че ни следва нещо неприятно, а преди няколко  месеца не беше по този начин ".

Така министър председателят Бойко Борисов коментира инцидентите и словесните престрелки сред Сърбия и Косово, неналичието на единодушие по измененията в изборния закон на Босна и Херцеговина, напрежението към Кипър и Гърция, както и войната в Сирия. Това стана след срещата на Борисов с президента на Сърбия Александър Вучич. 

Борисов призова всички водачи на Балканите да се прояви разсъдък и да се устои на провокациите, които зачестяват в последно време. Той акцентира, че проявата на нарцисизъм на Балканите ще има последици единствено за страните и народите в района.

" Президентът Вучич поставя големи старания, като човек от Балканите познавам сърбите и знам какъв брой му е мъчно, знам какъв брой старания поставя, с цел да продължи процеса и да резервира мира.Искрено се надявам, че и сътрудниците в Косово ще продължат в същия дух. Тези провокации и спорове в последно време стартират фактически да тревожат всички, тъй като раните са доста пресни ", сподели още Борисов.

Вучич пък акцентира, че страната му иска мир и непоклатимост в района и че Сърбия ще продължи да търси метод за намиране на компромис в решаването на проблемите сред Белград и Прищина. Той добави, че на Балканите не са нужни конфликти. " Ще се боря за непоклатимост, няма да дремя ", сподели Вучич и добави, че ще желае интервенция на интернационалната общественост за опазване на мира в района.

Борисов пък акцентира, че Европейски Съюз желае мир и разцвет на Балканите. " За другите огромни играчи на интернационалната сцена – уповавам се да е по този начин ", сподели той.

Премиерът коментира и предстоящата срещата на върха в София за Западните Балкани, макар че някои страни не са признали Косово.

" Надявам се да намерим път да се решат тези проблеми, тъй като на 17 май би трябвало да влезем в Съвета с оптимизъм, с решени проблеми. Ние, политическият хайлайф, сме виновни за това. Всичко друго е егоистично, всичко друго няма значение. Който го допусне, той ще завлече всички ", подчерта българският министър председател.

" Обръщам се към нашите братя мюсюлмани, бошняци, хървати, сърби, целия район – да проявим разсъдък, тъй като следствията ще са единствено за Балканите. Изживяхме го. България се върна десетилетия обратно единствено поради войната. Не бива да бъдем егоисти, да мислим че един спор ще отмине някой от нас. За една секунда се разрушава, 20 години се възстановява… Мостар е хубаво място да се каже това ", каза Борисов.

Той напомни, че точно този град в Босна и Херцеговина е знак на войната отпреди 20-ина години, която спря развиването на района. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР