Настояването за поддържане на по-голям бюджетен дефицит на БСП очаквано

...
Настояването за поддържане на по-голям бюджетен дефицит на БСП очаквано
Коментари Харесай

Нагласата за щедро харчене сблъска бъдещите партньори във властта

Настояването за поддържане на по-голям бюджетен недостиг на Българска социалистическа партия предстоящо срещна съпротивата на " ИТН " и " Демократична България ", които желаят харчовете на страната да бъдат озаптени в рационални граници още през идната година. В събота четирите партии организираха първите си диалози по тематиката за финансовата политика на страната.

" Демократична България " има доста общи визии за финансите с тези на " ИТН ", сподели икономистът Георги Ганев.

Според него държавният бюджет би трябвало да се стреми към балансиране, а харчовете на държавното управление не би трябвало да надвишават 40% от Брутният вътрешен продукт като има блян за в допълнение стесняване. Демократична България е срещу повдигането на налозите.

Водещият икономист на Има Такъв Народ Любомир Каримански също категорично настоя държавният бюджет да не разпределя повече от 40% от Брутният вътрешен продукт.

Има Такъв Народ желае бюджетният недостиг през идната година да бъде стеснен до 3.5% от Брутният вътрешен продукт, като тази позиция очевидно ще се поддържа от Демократична България.

На този декор Българска социалистическа партия упорства за увеличение на недостига до 5% от Брутният вътрешен продукт и вдишване на още държавен дълг, което се оправдава с потребностите за подкрепяне на жителите и бизнеса по време на пандемията. Според Румен Гечев този недостиг за една година не би основало някакви проблеми.

" Продължаваме промяната " влезе в ролята на балансьор по въпроса за недостига. В последна сметка бе взето най-общо решение, че през 2022 година дефицитът би трябвало да е към 4%, само че въпреки всичко може да е и повече, а до края на мандата на държавното управление би трябвало да бъде редуциран до най-вече 2%.

Социалните ограничения

" ИТН " и Демократична България оферират въвеждането на необлагаем най-малко, като упомената сума бе 500 лв.. Това би коствало на бюджета към 1 милиард лв.. Всички бъдещи сътрудници поддържат фамилното подоходно облагане.

Изказаните хрумвания включваха още отпущането на помощи по отношение на броя деца в фамилията, което би трябвало да адресира и демографската рецесия. Партията на Слави Трифонов желае оптималният застрахователен приход да е привързан също със междинната заплата, а не да е закрепен.

Социалистите оферират въвеждането на фамилно подоходно облагане като за всяко дете се планува помощ от 550 лева годишно до навършването на пълноправие.

Изненадващото предложение на Българска социалистическа партия е до навършване на 26 година младежите да не заплащат налог върху приходите си, с цел да бъдат арестувани в страната. Отделно се упорства за изцяло безвъзмездни детски градини и ясли за всички деца.

Друго оферти на Българска социалистическа партия бе предстоящо - 9% Данък добавена стойност за медикаменти и съществени артикули. Българска социалистическа партия желае минималната работна заплата да стане минимум 700 лева, а по-късно да е към 50% от междинната заплата за миналата година. “Продължаваме смяната “ също поддържа концепцията минималната заплата да е % от междинната, което скоро се чака да стане принцип в целия Европейски Съюз.

Междувременно Има Такъв Народ също предлага понижаване на някои ставки по Данък добавена стойност, само че няма съответни оферти. Според партията намаляването на Данък добавена стойност на храни от главната потребителска кошница ще докара до изсветляване на бизнеса и два образец с хлебопроизводителите

Към еврото, само че с уточнения

По време на полемиката Демократична България разгласи, че главната цел на България би трябвало да е влизането в еврозоната, само че желае преди този момент да има осведомителна акция, която да отговори на страховете на хората.

Има Такъв Народ желае провеждането на разяснителната акция за еврото категорично да се запише в съдружното съглашение.

Финансов надзор

Демократична България изиска цялостен одит на активността на Българската банка за развиване за най-малко 5 година обратно, с цел да се види кои заеми са обезпечени и кои са разсрочени. Настоява се и за одит на несъстоятелността на КТБ. Преди два дни Демократична България предложи осъществяване и на одит в енергетиката.

Идеите на " Продължаваме промяната " са ориентирани отсега нататък. Една от тях е тегленето на суми над 10 хиляди лева в брой да се рапортува на ДАНС. Ако предлагането се одобри, това ще е тройно понижение на прага за сезиране на службите при изтегляне на пари в брой. Сега той е 30 000 лв..

Идеите на Асен Василев от Политическа партия включват съществено стягане на контрола върху бизнеса. Политическа партия упорства записаните по Данък добавена стойност компании всеки месец да подават информация към Национална агенция за приходите за касовите си наличия и да оповестяват за платените фактури по Данък добавена стойност.

“Продължаваме смяната “ стартира и остарялата концепция за основаване на самобитен черен указател на неточните компании, които са изпълнявали публични поръчки, с цел да бъдат избягвани от администрацията.

Политическа партия повтори предлагането за криминализиране на заплащане на заплатите под масата, а в случай че това не се одобри, ще се упорства за налагане на санкции за компаниите. Предлага се още нередовните реализатори на публични поръчки да се вкарат в обществен указател, тъй че никой възложител да не попада още веднъж на тях.

Извън предложенията за стягане на бюджетната дисциплинираност за бизнеса, Политическа партия е планувала и преустановяване на безотчетните пари за депутатите.

“Този филм с безотчетните пари в Народното събрание би трябвало да спре “, разяснява Асен Василев. Предложението евентуално ще бъде признато относително бързо поради опита на партиите да се харесат на гласоподавателите през цялото време.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР