Настояваме СОС да излезе с решение, че предлага на МОСВ

...
Настояваме СОС да излезе с решение, че предлага на МОСВ
Коментари Харесай

От ВМРО в СОС призоваха Столична община да не участва в унищожаването на Витоша

„ Настояваме СОС да излезе с решение, че предлага на Министерство на околната среда и водите да стартира процедура по изменение на настоящия проект за ръководство на Витоша “, подчертаха още от Вътрешна македонска революционна организация.

Острата позиция беше изказана от Карлос Контрера – ръководител на групата „ Патриоти за София – Вътрешна македонска революционна организация и АТАКА “ в Столичния общински съвет по време на първата му сесия за сезона.

Контрера се изправи против спекулациите, че Столична община щяла да издаде наставление да се режат лифтовете на Витоша. На съвещанието на СОС представителят на Вътрешна македонска революционна организация – Българско национално придвижване съобщи, че без да се промени сегашният проект за ръководство на Витоша оборудванията не могат да се модернизират. Всички знаели това, само че припявали в хора на „ зелените “ НПО-та, чиято съществена цел е да се опълчват на всичко, което може да се направи на Витоша и в последна сметка планината да остане затворена за хората. Той напомни, че точно сходни дейности бавят и други огромни капиталови планове, които ще „ отворят “ природата за хората и попита чии ползи в действителност пазят така наречен еколози.

Съветникът от Патриотите упорства СОС да излезе с решение, че предлага на Министерство на околната среда и водите промени в в този момент настоящия проект, което да даде опция да се подменят оборудванията, всичко друго би било измама.

Ето и цялостния текст на изявлението на Карлос Контрера:

Уважаеми общински съветници,

Уважаема госпожо кмет,

От името на „ Патриоти за София – Вътрешна македонска революционна организация и АТАКА “ искам да изразя позиция по една невралгична тематика за града ни – Витоша и неслучилото се за поредна година отпушване на планината. В миналите седмици тематиката беше сложено на обществено внимание от Столична община, само че се изненадах, че вместо да вървим напред, още веднъж затъваме в полуистини и мимикрия. Учуден съм, че след толкоз години страдания – да, това е думата, която тъкмо разказва положението на Витоша, още веднъж се връщаме към витиевати формулировки и концепции, които няма да се случат.

Така да вземем за пример разбрах, че Общината щяла да придобива лифтовете, които са частна благосъстоятелност. Въпросът е по какъв начин ще стане това – ще ги национализиралите ли, сътрудници? Или ще ги купувате? Ама те не се продават. Ако пък се продават, кой ще заплаща сметката, тъй като ще е десетки милиони в евро.

Следващо нещо – в случай че не бъдат сменени оборудванията (това няма по какъв начин да стане без да се промени Плана за ръководство на Витоша и всички го знаете), ще задължите притежателя да ги отстрани за негова сметка. Това остава да извършите, да останете в историята като хората, нарязали за скрап лифтовете на Витоша. Тук се обръщам към всички политически групи, сътрудници, опомнете се.

И в този момент малко фактология, тъй като с изненада открих, че на Витоша имало концесия. Не, няма концесия на Витоша, лифтовете са добити посредством транслативни покупко-продажби и са частна благосъстоятелност. Добре знае се, че в Министерството на младежта и спорта е имало работна група (във връзка с въжен превоз „ Заека “) и мнението е било, че може да се възвърне единствено в случай че се промени проекта за ръководство. Имало е представители на Столична община. Също толкоз добре знаете, че оборудванията са остарели – от 50-те, 60-те, 70-те години. Подмяната им с нови значи нови фундаменти и стълбове, няма различен метод. Обаче е неразрешено от Плана за ръководство на Витоша. Защо ли? Няколко пъти съм Ви призовавал в тази зала – да се обединим и да излезем със мнение на СОС, че настояваме за изменение на проекта за ръководство на Витоша, с цел да се подменят оборудванията с нови. До момента единствено работни групи и приказване. Вече се запитвам не сте ли паднали и Вие под давлението на „ зелените “ лобисти, които благо и драго дават да пречат на туризма на Витоша.

Уважаеми сътрудници, новият проект за Витоша, който се прави от 4 години е зациклил заради процедурни хватки на „ зелените “ – изпратени са стотици писма – вид „ копи-пейст “, с идентичен текст до Министерство на околната среда и водите, на които по закон би трябвало да се отговори. Отделно, те ще апелират приемането на проекта в съда, както става с новия проект за Пирин и се подписвам под това си изказване. Така нареченият НОВ ПЛАН НА ВИТОША ще изтече преди да е признат. Правилната стъпка е да се промени в този момент настоящият проект, който не разрешава новото строителство, тъй като с цел да подмени притежателят един дирек и да постави нов съвременен въжен превоз, е ново строителство по смисъла на Закон за устройство на територията. Всички други дейности, които се оферират, са измама и туптене на топката в жанр „ ден да мине различен да пристигна “.

Промяната на в този момент настоящия проект ще даде опция да се подменят лифтовете и влековете и разрухата на Витоша да спре. Тест за всеки от Вас, като представител на столичани, ще бъде да го подкрепите и то обществено. Ако не, то ще се наредите в кохортите на зелените кресливи НПО-та, които блокират и задушават Витоша. Какъв абсурд единствено! Пак дублирам, опомнете се, преди да станете съучастници в заличаването на лифтовете на Витоша.
 vitosha1  vitosha2  vitosha3
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР