Настояваме незабавно да задължите мобилните оператори в 14-дневен срок да

...
Настояваме незабавно да задължите мобилните оператори в 14-дневен срок да
Коментари Харесай

Манолова към КЗП: Незабавна забрана за повишаване таксите на телекомите, съд и максимални глоби!

„ Настояваме неотложно да задължите мобилните оператори в 14-дневен период да отстранят от общите си условия неравноправните клаузи за индексация. Второ, да заведете дело в съда, в което да желаете оповестяването на тези клаузи за оскъдни. И трето, да им наложите оптималната санкция, планувана за сходни нарушавания в в този момент настоящия закон. “

Това съобщи ръководителят на гражданската платформа „ Изправи се.БГ “ Мая Манолова по време на съвещание на Комисията за отбрана на потребителите /КЗП/, която обсъждаше клаузите в договорите на трите мобилни оператора , позволяваща им годишно повишение таксите им и по към този момент подписани контракти. От гражданската организация са изпратили в детайли мнение до КЗП, в което показват 5 законови текста, които са нарушени с клаузите за индексация .

Според някогашния омбудсман тези клаузи са оскъдни, тъй като не са самостоятелно контрактувани, а са в договорите на всички консуматори . Те разрешават на операторите да покачват цените си с показателя на потребителските цени, само че при неговото понижаване не плануват реципрочно понижаване на таксите. На последващо място нарастването на таксата по време на към този момент подписани контракти не дава опция на потребителите едностранно да се откажат от тях без налагането на глоба , каквото е европейското условие. Същевременно с това потребителите не могат да преценяват икономическите последици от сключването на контракта, тъй като не знаят по какъв начин тя ще се увеличи през идващите години.

Мая Манолова настоя с изключение на за анулация на таксите към мобилните оператори и за налагане на оптималната санкция по закон в размер на 50 000 лева за използването на неравноправна уговорка, която е оповестена за такава от съда, като подлага на критика държавните институции, които от 2019 година не са изпълнили европейската инструкция , определяща глоба за неравноправни клаузи в договорите в размер на 4% от оборота или не по-малко от 2 000 000 евро .

От „ Изправи се.БГ “ пресметнаха, че това би означавало санкция в размер на 120 млн. лева за трите оператора. Едновременно с това съгласно Манолова този проблем може да се смята и за подобен с трансграничен детайл, който разрешава налагане на оптималните наказания в европейското и българското законодателство.

Във връзка с привеждането на европейската инструкция към българското законодателство от гражданската платформа обявиха, че ще се извърнат към министъра на стопанската система с искане за законови промени , които да плануват по-високите европейски наказания за монополистите, да сформират указател на неравноправните клаузи, тъй като по думите на някогашния омбудсман сега правосъдните решения, които афишират за оскъдни клаузи от контракти на мобилните оператори е допустимо да не стигат до знанието на КЗП или регулаторът да си затвори очите и да не наложи наказания на монополите с извинението за липса на информация за прогласени със правосъдни решения неравноправни клаузи, както случаи са налични.

„ Исканията за промени в законодателството и за преустановяване на слугинажа на телекомите и на всички монополисти ще отправим към министъра на стопанската система “ , приключи изявлението си в отбрана на потребителите Мая Манолова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР