Настоявахме данните от черната кутия на самолета да бъдат цялостно

...
Настоявахме данните от черната кутия на самолета да бъдат цялостно
Коментари Харесай

Министър Запрянов за авиокатастрофата: Пилотите са управлявали самолета, няма технически отказ от машината

Настоявахме данните от черната кутия на самолета да бъдат изцяло прочетени, с цел да може да се възпроизведе целия полет. Това съобщи служебният министър на защитата в предаването " Лице в лице " по бТВ, по мотив резултатите от черната кутия на падналия аероплан на авиобаза " Граф Игнатиево ". При случая починаха двамата водачи.

" Днес представихме полета от политане до настъпване на това нещастно събитие. През цялото време водачите са управлявали самолета, няма миг, в който да има механически отвод от машината ", изясни Запрянов.

По думите му водачите са подхванали несъразмерен риск.  " Мотивът е, че това упражнение е изпълнявано доста пъти ", сподели още той.  

" Черната кутия показва, че самолетът е управляем. Пилотът ръководи и той взема решения по какъв начин да приключи фигурата. Предоверил се е на опита и експертизата, които има и може да предприеме риска ", уточни министър Запрянов. 

Министър Запрянов удостовери, че водачите са имали задоволително летателни часове. " Абсурд е да се надписват летателни часове ", безапелационен бе той. Той изясни, че водачите са изпълнявали упражнение, което е част от бойната подготовка. 

" Можем да разчитаме на цялостна обективност при експертизата. Убеден съм, че какъвто и екип да проучва данните ще види същото. Тези данни пресъздават полета, те не могат да бъдат изменени и манипулирани ", безапелационен бе Запрянов. 

По думите му сега тече по-комплексна инспекция, която да ревизира подготовката на летците. " Ще можем да разгледаме други аспекти на подготовката на летците. Искам да видя по какъв начин работят командирите, по какъв начин се работи с водачите. Искаме водачите да бъдат обезпечени и да извършват задания, за които са готови. За нас е скъп живота на водачите, по-късно да им дадем нужната подготовка, добави министърът на защитата. 

Той уточни, че сходни авиокатастрофи се случват и в други страни. " Това е високорискова специалност. Но дано се обърнем към нашата страна. Ние не сме спокойни, че се случват такива неща, по тази причина вършим инспекции. Трябва да вземем оптимални ограничения, с цел да не се случват такива неща ", добави още той. 

Утре е празникът на Военновъздушни сили. Той ще бъде без тържествена част, единствено полагане на венец пред паметника на водача. Ние изискуем това на всички, които са служили и тези, които  продължават да служат, добави още министърът на защитата. 

" Войните в Украйна и Близкия изток директно военно не ни заплашват. Ние охраняваме въздушното пространство със лични сили. Имаше доста авиационни учения в България тази година. НАТО в границите на груповата защита подсигурява нашата защита. Имаме качества да обгръщаме дронове. Следващия парламент да създаде процедура дронове които не са регламентирани и летят да бъдат събаряне. Наблюдаваме дронове и любителски да летят над стратегически цели ", разяснява още Запрянов. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР