Настоящото ми развитие в кариерата няма как да е крайна

...
Настоящото ми развитие в кариерата няма как да е крайна
Коментари Харесай

Цветана Балабанова: Всяка мечта, която изпълняваш, те води към следващата


" Настоящото ми развиване в кариерата няма по какъв начин да е последна спирка. Всяка фантазия, която изпълняваш, те води към последваща. Ако не си поставяш нови цели и летви, ще навлезеш в рутина, която непроменяемо би довела до досада и зацикляне ", споделя Цветана Балабанова, идващият посетител на Бисер Кунчев в рубриката на dir.bg " Формулата за сполучлива кариера ". Пред него тя описа какво я вълнува, кое в работат я пали и какво обича да прави отвън нюзрума. Вижте част от изявлението ѝ:

Разкажете ни за първите стъпки във Вашата кариера. Кога, къде и по какъв начин се случиха те?

Докато бях студентка по публицистика в Софийския университет, започнах работа в тогава неотдавна основаните уеб сайтове на " 24 часа " и " Труд ". " Вербува " ме техният началник Станимир Въгленов, който знаех като проверяващ публицист. Така още с първите си стъпки се научих какъв брой е значимо да си бърз и правилен в обработката и предаването на информацията.

Как си представяхте тогава Вашата кариера 10 години по-късно?

Не съм сигурна какво тъкмо съм си представяла тогава - в наивните юношески години... J

Успяхте ли да сбъднете фантазиите си? Достигнахте или ги надминахте?

Това са доста мощни думи. Да, сбъднала съм фантазиите си да работя в телевизия и да се занимавам със международните тематики, да мина през нюзрумите на медии, които считам за модели и " учебници " като Euronews, RFI и France24. Но, това няма по какъв начин да е последна спирка. Всяка фантазия, която изпълняваш, те води към последваща. Ако не си поставяш нови цели и летви, ще навлезеш в рутина, която непроменяемо би довела до досада и зацикляне.

Преди година Dir.bg започва своя платформа за студентски стажове, която назова " Идеалният претендент ". Според Вас какви качества би трябвало да има идеалният претендент в студентските години, с цел да впечатли фирмите и да го поканят на стаж?

Трябва да има интерес и да го показва. Никой няма да запомни въздържан претендент, който не задава въпроси. Без значение за коя сфера приказваме, идеалният претендент би трябвало да покаже, че " гори " в работата - даже още да не знае по какъв начин тъкмо, само че да желае да я свърши и да се интересува от процесите в компанията.



Какви са компликациите, които съгласно Вас срещат студентите при избора и откриването на подобаващия стаж?

Трудностите биха могли да бъдат две. Ако студентът към момента не се е ориентирал добре, той евентуално ще се лута в търсенето. В това няма нищо ужасно, стига да не спираш с опитите - даже когато нещо не е твоето, няма по какъв начин да знаеш, преди да си го пробвал. Колкото повече стажове изкараш, толкоз повече опит придобиваш и толкоз по-добре се насочваш към това, което в действителност те " пали ". Вторият проблем, допускам, е в случай че фирмите не са задоволително дружелюбни - тогава се постанова малко повече твърдоглавие и разпоредителност от страна на претендента - да изпрати самичък мотивационно писмо, да потърси директен контакт с някой от компанията, да се обади по телефона - несъмнено, това би трябвало да се случва с такт и почитание, а не с безсрамие, само че постоянно има способи.

Достатъчно ли е равнището на подготовка, което дават университетите в България? Какви са акцентите, с които бихте подкрепили или не българската просветителна система?

Въпросът е прекомерно обобщителен, а аз не обичам да поставям нещата под общ знаменател. Мога да приказвам единствено за своя опит в моята компетентност - публицистиката. В България несъмнено в просветителната система в тази сфера практиката е доста едва застъпена. Аз приключих магистратура във Франция в едно от най-елитните техни Училища по публицистика - в Страсбург. Програмата беше конструирана по следния метод: всяка седмица идваха публицисти от разнообразни френски медии - надлежно телевизия, радио и щемпел - според от нашите профили. И по този начин да вземем за пример, първата седмица всеки ден всеки от нас правеше по един репортаж. Втората седмица репетирахме в студио - като водещи и " хроникьори " - експерти, които разясняват съответна тематика. Третата седмица се учехме да вършим живи връзки. А на четвъртата седмица всеки ден правехме цяла новинарска емисия от-до - в 19 часа ефирът започваше в уеб страницата на университета. Така се учи новинарство - с процедура, изключително в подтекста на непрекъснатото развиване на технологиите.

Каква е рецептата за кариерен триумф на Цветана Балабанова?

Обичай работата си или работи това, което обичаш! Ако не харесваш това, с което се занимаваш всеки ден, по-добре го сменяй, тъй като ще си постоянно трагичен.

Ако би трябвало да дефинирате Вашата кариера досега с 3 думи, кои ще са те?

Франция, Европа, телевизия.

Какво я кара да бъде горда, какви препоръки би дала на младежите в страната и коя добра вест би желала да заяви някой ден – вижте в цялото изявление на уеб страницата dir.bg
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР