Настоящият състав на ВСС може и трябва да стартира процедура

...
Настоящият състав на ВСС може и трябва да стартира процедура
Коментари Харесай

Бивш конституционен съдия: Създаде се практика, която е вредна за обществения имидж на президента

Настоящият състав на Висш съдебен съвет може и би трябвало да започва процедура за избора на нов основен прокурор. Това обясни бившият парламентарен арбитър Румен Ненков.

" Прие се едно решение на Конституционен съд, което не поддържам. Когато Народното събрание бездейства и не избира нови лица с изминал мандат старите титуляри не престават да извършват функционалностите си ", разясни той. 

Ненков разяснява и решението на Конституционния съд за измененията в Конституцията.

" Когато всички са недоволни от едно решение, то е вярно. В този случай желая да защитя Конституционния съд. И тези, които оспориха измененията в Конституцията, по този начин и тези, които ги одобриха, са недоволни от решението на съда. Смятам, че съдиите почтено извършиха своя професионален дълг и са обект на неоснователни рецензии от хора, които нямат демократично мислене и не схващат от разделяне на управляващите ", разясни той.

На въпрос счита ли че новоизбраната част на професионалната квота би трябвало да встъпи в служба и със старите от политическата квота да изберат новия основен прокурор и новия ръководител на Водоснабдителна система, той отговори следното:

" Не може да има комбиниране сред двете квоти. Всякакви опити да се промени това статукво ще бъдат прерязани от Конституционен съд, защото ще има изговаряне по съответни въпроси. Смятам, че тези разпореждания не опонират на Конституцията. Създаде се процедура, която е нездравословна за публичния имидж на президента. Той селектира някакви експреси, които се трансформират в политици, вършат партии и навлизат в действителната политика ", сподели Ненков в ефира на NOVA NEWS.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР