Настоящият президент Румен Радев влиза в битката за Дондуков 2

...
Настоящият президент Румен Радев влиза в битката за Дондуков 2
Коментари Харесай

Алфа рисърч: Радев със сериозна преднина пред Герджиков

Настоящият президент Румен Радев влиза в борбата за " Дондуков 2 " със сериозна преднина пред подкрепяния от ГЕРБ Анастас Герджиков, сочат данните от социологическо изследване на " Алфа рисърч ", осъществено със средства на организацията и извършено в интервала 4 – 10 октомври 2021г. измежду 1123 пълнолетни жители от цялата страна.

Според резултатите сега Радев има поддръжката на 42.6% от твърдо решилите да гласоподават. На втора позиция се подрежда Анастас Герджиков с 28.1% .

Лозан Панов , който бе публично подсилен от " Демократична България ", е трети и събира начална поддръжка от 8.2% .

" Тъй като изследването е извършено на терен сред 4 и 10 октомври, директно след оповестяване кандидатурите на проф. Анастас Герджиков и арбитър Лозан Панов и преди издигането на Мустафа Карадайъ, то отразява най-първите публични реакции, преди кандидатите да са по-широко разпространявани и припознати от гласоподавателите ", акцентират от " Алфа рисърч ".

Кого притеглят Радев и Герджиков

Най-силна е поддръжката, която Радев получава от симпатизантите на Българска социалистическа партия (над 90% от тях) и Изправи се. БГ (80%). Малко над две трети от последователите на Има Такъв Народ и на " Продължаваме промяната " също биха дали гласа си за него. След издигането на Лозан Панов, една четвърт от симпатизантите на " Демократична България " показват поддръжка за Радев .

Над 80 на 100 от електората на ГЕРБ декларира поддръжката си за Анастас Герджико в. Освен техния избор, той съумява да притегли и една по-разнородна външна страна от към 7 на 100, с което надвишава вота за ГЕРБ. За него биха дали своят вот към 15% от последователите на " Продължаваме промяната " , 12% от тези на Демократична България , към 30% симпатизанти на Вътрешна македонска революционна организация и 10% - на други политически сили. Сериозни са позициите му измежду висшистите и хората от по-големите градове, където има най-високи шансове да усилва поддръжката си.



Повишена изборна интензивност

Данните демонстрират, че 52.7% от пълнолетните български жители считат да гласоподават на идните президентски избори, а 47.6% – на изключителните парламентарни.

" Оправдават се упованията, че избори две в едно водят до повишение на изборната интензивност, а президентският избор по традиция провокира по-голям интерес. Хипотезата на старта на акцията е за към 400 000 дали своят вот повече в съпоставени с юли, когато беше записано най-ниското присъединяване на парламентарни избори. Факторите, които могат да извърнат тази наклонност, са развиването на утежняващата се Covid обстановка, резултатите от машинния избор в условия на два избора и вероятно внезапно утежняване на икономическата обстановка в страната ", показват от " Алфа рисърч ".

Шестпартиен парламент

Ако изборите за парламент бяха в този момент, то в Народното събрание щеше да има шест обединения, демонстрират резултатите от изследването.

" Продължаваме промяната " си оспорва второто място с Българска социалистическа партия

ГЕРБ започва от първото място с 23.1% от гласовете на твърдо решилите да гласоподават на парламентарните избори и продължава да бъде на устойчива дистанцията пред останалите. Оспорвана е борбата за второ място сред Българска социалистическа партия (16.8%) и " Продължаваме промяната " на Кирил Петков и Асен Василев (15.9%).

" Новият план стартира с летящ старт, само че все още при него се обрисува по-скоро високо плато, в сравнение с експоненциален напредък. В изгода на Българска социалистическа партия играе високата готовност на гласоподавателите ѝ, само че Covid рецесията и машинният избор могат да доведат до понижаване на този резултат. При " Продължаваме промяната " е тъкмо противоположното. Решението на Конституционния съд по двойното поданство на Кирил Петков също може да окаже въздействие върху мотивацията на гласоподавателите ", считат от " Алфа рисърч ".

Сериозната и продължаваща ерозия на " ИТН " извеждат партията от първа мощ на изборите през юли до четвърта или пета политическа мощ сега.

На старта на акцията " Демократична България " (10.9%) е на алегорична преднина пред партията на Слави Трифонов (10.4%).



От " Алфа рисърч показват, че и двете обединения страдат от отлив на гласоподаватели към новия план на някогашните служебни министри.

" Особено мощен е сривът при Има Такъв Народ , които единствено за месец спадат с нови 5 процентни пункта и по този начин поддръжката за партията се стопява на половина по отношение на юлските избори. " Демократична България " също губи сред една шеста и една пета от своите гласоподаватели, привлечени от новия план. Издигането обаче на лична президентска кандидатура, както и по-силната ѝ политическа еднаквост, понижават вредите от този развой ", прибавят от социологическата организация.

С 9.3% от гласовете на сигурните, че ще гласоподават на 14-ти ноември, Движение за права и свободи е шестата празненство я, която сигурно ще влезе в 47-то Народно събрание. Поради късното издигане на нейния водач Мустафа Карадайъ за кандидат-президент, актуалното изследване не регистрира мобилизационния резултат на този ход върху парламентарния избор. До какъв капацитет той може да доближи, ще е следващата от интригите на тези избори.

Според резултатите от изследването " Изправи се БГ! Ние идваме " остава под чертата за влизане в Народното събрание с 3.2 на 100 поддръжка.

Избирателите, които са сигурни, че ще гласоподават, само че към момента са пред алтернатива кого да поддържат са 10.6% за парламентарния избор и 11.3% - за президентския. Това значи, че една външна страна от към 300 000 души за всеки от двата типа избори към момента търси своя представител. Започващата акция може да се окаже решаваща за тези гласове.

Настоящото проучване е извършено в интервала 4 – 10 октомври 2021г. от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1123 пълнолетни жители от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, оповестени на нейния уебсайт, само че не и за изборно или манипулативно потребление на тези данни.

Съгласно член 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс всяка медия, която употребява данни от актуалното изследване, е длъжна да заяви информацията от това каре.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР