Настоящият президент на Турция, Ердоган, има за цел да удължи

...
Настоящият президент на Турция, Ердоган, има за цел да удължи
Коментари Харесай

Изборите в Турция: Какъв е залогът?

Настоящият президент на Турция, Ердоган, има за цел да удължи ръководството си до трето десетилетие след изборите в неделя. Изборите ще решат освен кой ще управлява Турция, само че и по какъв начин ще бъде ръководена, накъде се е насочила стопанската система и формата на нейната външна политика, написа Reuters в собствен разбор.

Най-дългогодишният водач на модерна Турция, Ердоган пази религиозното благочестие и ниските лихвени проценти вкъщи, като в същото време утвърждава турското въздействие в района и разхлабва връзките на членката на НАТО със Запада.
Какъв е залогът за Турция?
Най-могъщият водач, откогато Мустафа Кемал Ататюрк основа модерната турска република преди век, Ердоган и неговата партия на ПСР отклониха Турция от светския проект на Ататюрк.

Според критиците на Евродган, неговото ръководство е сложило правосъдната система под негова власт, а правата на жителите не се чуват.

Икономисти споделят, че апелите на Ердоган за ниски лихви са довели до скок на инфлацията до 24-годишен връх от 85% предходната година, а лирата е паднала до една десета от цената си по отношение на $ през последното десетилетие.

Под ръководството на Ердоган Турция разви военна мощност в Близкия изток и отвън него, предприемайки четири нахлувания в Сирия, провеждайки атака против кюрдските бойци в Ирак и изпращайки военна поддръжка на Либия и Азербайджан.

Турция също по този начин претърпя поредност от дипломатически конфликти с районните сили на Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Израел, както и опълчване с Гърция и Кипър за морските граници в източното Средиземноморие. Докато преди две години промени курса си и потърси доближаване с някои от противниците си.

Закупуването на съветска противовъздушна защита от Ердоган провокира наказания на оръжейната промишленост на Съединени американски щати против Анкара, до момента в който близостта му с съветския президент Владимир Путин накара критиците да слагат под въпрос уговорката на Турция към западния защитителен алианс на НАТО. Възраженията на Анкара против молбите за участие в НАТО от Швеция и Финландия също покачиха напрежението.

Въпреки това Турция също посредничи при договорка за експорт на украинска пшеница, наблягайки евентуалната роля, която Ердоган заложи в напъните за преустановяване на войната в Украйна.
Какво дава обещание опозицията?
Две съществени опозиционни партии, секуларистката CHP и дясноцентристката националистическа партия IYI, се съюзиха с четири по-малки партии в границите на платформа, която би обърнала доста от политиките на Ердоган.

Те дадоха обещание да възстановят независимостта на централната банка и да извърнат неортодоксалната икономическа политика на Ердоган. Освен това обещаваха унищожаване на изпълнителното президентство в интерес на предходната парламентарна система, както и да върнат сирийските бежанци.

Обещават и усъвършенстване на връзките със западните съдружници, в това число Съединените щати. Както и да върнат Турция в програмата за изтребители F-35, от която беше блокирана след закупуването на съветска противоракетна защита.

Анализаторите считат, че политиките, обещани от опозицията, могат да подтикват задграничните вложения.

Търсейки поддръжка на балотажа от гласоподаватели националисти, Кълъчдароглу през последните две седмици изостри своя антиимигрантски звук и даде обещание да репатрира мигранти.
Състезанието
Кълъчдароглу получи 44.9% на първия тур спрямо 49.5% за Ердоган, което отразява солидна поддръжка макар дълбоката рецесия на разноските за живот и социологическите изследвания, които демонстрираха, че Кълъчдароглу води.

Изненада за огромната част от хората в Турция се оказва огромната поддръжка за Ердоган в регионите, потърпевши от земетресенията.

Официално двамата претенденти за президент на Турция закриха своите акции.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР