Настоящият пилот на Ducati в MotoGP Андреа Довициозо е започнал

...
Настоящият пилот на Ducati в MotoGP Андреа Довициозо е започнал
Коментари Харесай

Довициозо е започнал преговори с Yamaha за мястото на Лоренцо

Настоящият водач на Ducati в MotoGP Андреа Довициозо е почнал договаряния с отбора на Yamaha за мястото на тест водач на японския производител, което все още се заема от трикратния международен първенец в кралския клас Хорхе Лоренцо.

Както е известно вицешампионът от последните три сезона в MotoGP Довициозо ще напусне марката от Болоня в края на актуалната акция, откакто двете страни не можаха да се схванат за нов контракт. Причина за това бе желанието на Ducati да понижат заплатите на своите водачи поради предстоящите финансови усложнения подбудени от ковид пандемията, като това не се понрави на тяхната звезда и двете страни оповестиха, че ще се разделят след осем години дружно.

Още когато раздялата сред Дови и Ducati бе доказана, бе ясно, че италианецът доста мъчно ще остане на стартовата решетка като единствената реалистична алтернатива бе вторият мотор на Aprilia. Той обаче съвсем несъмнено ще отиде при Кал Кръчлоу, който ще се раздели с LCR Honda.

Така единствената алтернатива за оставане в падока на MotoGP е място като тест водач, като Yamaha е най-хубавият претендент за подписа на италианския водач. Довициозо има предходен опит с мотор на Yamaha, защото през 2012 година той пилотира за отбора на Tech 3, който по него време използваше точно мотори на японската марка. В единствената си акция с френския отбор, Дови записа шест подиума и остана четвърти в крайното класиране в шампионата.

Едно от главните стремежи на Довициозо е той да има свободата да се състезава в други дисциплини паралелно с уговорките си като тестови водач, както и ролята му на разрастващ играч да може да докара до завръщане на стартовата решетка през 2022 година.

По този метод единственият логически избор е Yamaha, защото Honda няма да имат желанието техният тест водач да рискува своето здраве в надпревари с мотокрос, в каквито Довициозо желае да взе участие. KTM пък се стараят да промотират водачи от своята школа, което ще направи възможностите за титулярно място през 2022 за Довициозо оскъдни. В лагера на Yamaha въпреки това на доктрина ще има едно свободно място през 2022, защото договорът на Валентино Роси с екипа на Petronas SRT е за единствено една година и не е ясно дали Доктора ще желае да продължи своята кариера.

С прекосяването си в Yamaha Довициозо ще размени своя някогашен съотборник Лоренцо като тест водач. Приносът на испанеца неколкократно бе поставян под въпрос от Роси и Фабио Куартараро, защото от както се завърна в Yamaha, трикратният отличник е взел участие в единствено четири теста, като всичките те са били с версията на мотора от 2019 година. В последното си присъединяване на теста на „ Портимао “ преди Гран При на Франция Лоренцо бе най-бавен, с закъснение от 4 секунди по отношение на мотоциклетите на Aprilia, които са най-бавните на стартовата решетка през тази година.

Решение за бъдещето на Довициозо се чака още преди старта на уикенда за Гран При на Европа другата седмица, това съобщи неговият управител Симоне Батистела.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР