Настоящият отбор на Левски е много далеч от този, които

...
Настоящият отбор на Левски е много далеч от този, които
Коментари Харесай

Делио Роси: Левски още е далеч от това, което аз имам в главата си

Настоящият тим на Левски е доста надалеч от този, които неговият старши треньор Делио Роси желае да вижда, съобщи самият той в изявление за клубния уеб страница на "сините ".

Италианецът изясни, че неговото предпочитание е Левски да бъде атрактивен, да вкарва голове и да печели мачове, само че това е допустимо единствено с работа, дисциплинираност на терена и дълготрайна тактика.

"Левски, който имам в главата си, сигурно е доста надалеч от това, което се вижда в този момент. Но към този момент Левски има гръбнак и основа, които би трябвало да бъдат усъвършенствани и приключени. Със сигурност желаеме да бъдем тим, който води и диктува играта. Това не значи, че няма да има сложни моменти или че няма да се пазиме, в случай че играем с по-силен тим. Трябва постоянно да имаме опцията да спечелим мача ", съобщи Роси.

"Искаме най-хубавото. Аз го споделих и като пристигнах. Не мога да продам нещо, което нямам. Не мога да продам бъдещето. Мога да направя по този начин, че бъдещето да бъде по-добро. Мога да го реализира единствено работейки, тъй като желая да бъда съден по това, което върша, а не по това, което споделям. В това изявление мога да бъда и по-симпатичен, само че в случай че тимът не демонстрира на терена, че е на равнище, това остават единствено празни приказки ", добави той.

"Левски има потребност от поддръжка и доверие. Във футбола и в живота някой като дава доста, чака да получи толкоз или повече. Много пъти не се случва по този начин. Даваш доста и правиш нещата на най-много, само че не получаваш резултат незабавно. В дълготраен проект тази тактика се отплаща, а в кратковременен - не. Всички желаят всичко незабавно, само че такова нещо няма ", продължи италианецът в изявлението за клубния уеб страница.

"Дойдох, откакто шампионата беше почнало. Дойдох в непозната действителност, познавайки малко играчите. Опитвам да въведа неща, които мисля за верни. Аз съм пристигнал, с цел да дам и да се подобря като треньор и човек. Взимайки под внимание културата и традициите на хората, футболистите, ръководителите и почитателите, не мога да пренеса напълно мисленето си, без да се преценявам. На някои правила държа, тъй като ги считам за правилни, само че това е още една фаза, чийто ключ пробвам да намеря ", съобщи още италианският треньор.

На въпрос за възможностите на Левски да завоюва купата на България, Роси отговори: "Изиграхме единствено едно посещение. Честно казано, не познавам доста от тимовете от Първа лига, а още по-малко тези от Втора лига или от по-ниските групи. Свикнал съм да правя оценка уговорките един по един. Когато ми споделят, че след три седмици имаме този тим, а след четири - оня, аз съм фокусиран върху тренировката през днешния ден. Това е основата, с цел да направиш по този начин, че да посрещнеш всеки ангажимент на максимума на опциите си ".

"Българският футбол е в еволюция, в междинна фаза. Има тимове с по-високи качества от другите, само че видях, че желаят да предложат нещо ново. Може и да не съумяват, само че видях треньори, които се пробват да наложат нещо свое. Съревнованието ще направи по този начин, че да има усъвършенстване. Може би не незабавно, само че в бъдеще. Първенството е отворено към доста играчи от други страни и континенти, а глобализацията усъвършенства техническите качества ", сподели той.

Един тим би трябвало да бъде деен и уравновесен във всички етапи, съобщи Роси, който беше подложен на критика от някои медии и дребен брой почитатели за отбранителния жанр на игра. Италианецът изясни, че футболът не се играе на абордаж, тъй като това може да провокира единствено безпорядък и комплициране.

"Ако под нападателен футбол се схваща да пуснеш всички нападатели, тогава е елементарно. Оставяш ги всички да играят в офанзива и след това - каквото стане. Аз мисля, че един тим би трябвало да бъде деен, уравновесен и не на последно място да забавлява. Не мога да схвана какво се подразбира под нападателен футбол. Всички на абордаж ли? Това не е футбол, а безпорядък и комплициране. Ако подразбираш, че е един тим, който диктува играта, който търси предимство и владее самодейността, тогава - да. После обаче има две етапи на играта - когато владееш и когато не владееш топката. Когато я владееш, би трябвало да бъдеш деен, нападателен и допустимо най-офанзивен. Когато не я владееш, би трябвало всички да вземат участие в тази фаза ", сподели Роси.

"Мисля, че това е тайната на триумфа на един тим и в случай че не изпълняваш една от двете етапи, няма да успееш ", безапелационен беше той.

Италианецът желае да бъде запомнен като треньор, който е дал нещо на Левски, тъй като е предиздвикал тима да играе добре.

"Започвам да привиквам (с България), само че още е рано. За да свикнеш, би трябвало да бъдеш сред хората, а ненапълно поради езика, ненапълно поради времето, имам спънка, с цел да не съм го направил изцяло. Мисля, че скоро това ще се промени. За човек, който е с моята специалност (обаче), обичаното място е подготвителния терен. Трябва да намеря някой, който да ме накара да оценя българската кухня. За момента не разбирам добре съставките на ястията, тъй че хапвам това, което първо ми хване окото, а по-късно и небцето ", съобщи старши треньорът на "сините " за актуалното си състояние.

"Моята история стартира от Римини, където спортувах плуване, тенис и тичане. Брат ми играеше футбол и около него започнах в школата в града. После се реалокирах в тима на Римини, които беше професионален. Преминах през всички възрасти и след това ме освободиха, откакто ми споделиха, че не ставам. Отидох в аматьорските тимове, минах през всички равнища и стигнах до Серия "B ", където играх 7-8 години. После получих травма и стопирах с футбола, само че още на 22-23 години желаех да бъда треньор. През това време учех, дипломирах се с отличен триумф в университета като преподавател по физическо образование. С дипломата ми съм имал оферти да преподавам, само че в никакъв случай не съм желал да го върша, тъй като не се виждам зад някаква катедра ", продължи треньорът на Левски.

"Моят живот постоянно е бил на игралното поле и ми е харесвало да преподавам там. Водил съм всички категории - започнах от дилетантите, минах през дребни деца, след това с по-големи и стигнах до втория тим. Бях координатор на втория тим на отбор от Серия "А ". После започнах в Серия "С " и мисля, че бях най-младият треньор там на 32 години. Спечелихме шампионата и влязохме в серия "В ", а по-късно се изкачихме в Серия "А " и по-късно повече от 20 години бях треньор там. Сега за първи път натрупвам опит в чужбина с Левски ", продължи Делио Роси.

"Аз съм неотстъпчив и твърдоглав. Винаги желая чиста връзка с играчите. По-добре е да се споделя суровата истина, тъй като с времето това се отплаща, до момента в който хубавата неистина е за момента. Не съм кадърен на това ", изясни някогашният треньор на Лацио.

"Малко съм измежду хората, само че те ме разпознават. Снимам се доста и мисля, че не съм правил толкоз фотоси от сватбата ми. Този тим е на хората и е обикновено да имаш положителни връзки с тях. Долових, че има огромно доверие и аз се усещам виновен. Хората чакат нещо огромно и значимо, а аз се надявам, че ще бъдем на висота да го осъществим. Това ми е първи опит в една непозната страна. Харесвам провокациите и пристигнах с възторг. Дойдох, с цел да дам, а не с цел да взимам. Дойдох, в случай че мога да предам нрав, игра и метод да стоим на терена, само че и метод футболистите да одобряват тренировките, специалността, хранителния режим. За да се получат тези неща, има потребност от време. Началото е окуражаващо, само че сме още в зародиш. За първична линия е нужно малко време, само че за детайлите е нужно повече. И Господ е имал потребност от седем дни, с цел да направи света. Не го е направил за един ден ", сподели още италианският експерт.
На финала той отговори и на въпроса с какво желае да бъде запомнен в Левски: "Това е нещо, върху което не съм се замислял. Повече избирам да вляза в сърцата и главите на хората. Искам да бъда запомнен като треньор, който е дал нещо на Левски, тъй като е предиздвикал тима да играе добре. Защото е подобрил някой състезател, тъй като е бил правилен човек и е дал доста на клуба. Чак по-късно да се прибави и нещо значимо, което си спечелил. Искам да бъда запомнен като човек, който е дал нещо на Левски.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР