Настоящият лидер на Хамас е прекарал голяма част от живота

...
Настоящият лидер на Хамас е прекарал голяма част от живота
Коментари Харесай

Кой е Яхия Синуар и защо се превърна в мишена номер едно за Израел?

Настоящият водач на Хамас е прекарал огромна част от живота си в израелски затвори. Името му се свързва най-вече с това на Мажд - организацията за сигурност, която той основава и която работи интензивно за откриване на израелските шпиони в палестинското придвижване.

61-годишният Яхия Синуар е основният проектант на нападението против Израел от 7 октомври 2023 година, което провокира войната в Газа. Умел оратор, той въодушевява сподвижниците си с ярки речи.



" Ще дойдем при вас, в случай че Бог пожелае - в вилнеещ потоп. Ще дойдем при вас с безконечен брой ракети, ще дойдем при вас в потоп от бойци без ограничавания, ще дойдем при вас с милиони от нашата нация, прилив след прилив ", споделя Яхия Синуар в едно от изказванията си.

Синуар беше разгласен за водач на Хамас след убийството на някогашния началник Исмаил Хания в Техеран през август. Той е роден в бежанския лагер Хан Юнис. Арестуван е няколко пъти през 80-те години за подривна активност. По това време провежда отвличането и убийството на израелски бойци и е наказан на пожизнен затвор през 88-ма година. Прекарва в пандиза 22 години, преди да бъде пуснат на независимост при замяна на пандизчии против израелския боец Гилад Шалит.



През септември 2015 година Синуар е разгласен за терорист от държавното управление на Съединените щати. От 2017 година е на управителен пост в Хамас. От 7 октомври предходната година Израел счита че той и други водачи " живеят живот назаем ", както се изрази министърът на защитата Йоав Галант. На 13 февруари тази година израелската войска популяризира видео с Яхия Синуар и неговото семейство в тунел в Газа, снимано на 10 октомври 2023 година Войниците настояват, че са изпуснали за малко водача на Хамас.

Малко евентуално е Израел да постави завършек на войната преди Синуар да бъде мъртъв или хванат, считат публични лица в района.



През лятото Тел Авив съобщи, че Синуар е единственото затруднение за реализиране на съглашение за освобождение на похитените от Хамас през октомври предходната година. Той остава индивидът, от който зависи сключването на помирение в линията Газа, съобщи и американският държавен секретар Антъни Блинкен.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР