Настоящият интегриран орган на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да

...
Настоящият интегриран орган на Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да
Коментари Харесай

Съюза на съдиите: Настоящият интегриран орган на ВСС трябва да се запази с две колегии

Настоящият интегриран орган на Висшия правосъден съвет (ВСС) би трябвало да се резервира с две колегии, само че при лимитирани пълномощия на Пленума. Това мнение изрази Десислава Попколева от Съюза на съдиите в България (ССБ) по време на полемиката.

" Промените в Конституцията във връзка с правосъдната власт – сред вероятното и нужното ", която се организира в Централния боен клуб. Пленумът да се занимава с бюджета, избора на основния прокурор и образованието на младшите магистрати, разяснява Попколева.

По отношение на квотата от Народното събрание в съдийската гилдия би трябвало да се резервира, само че би трябвало да се търси обезщетителен механизъм, Той би трябвало да се задейства, когато Народното събрание (НС) не успее да избере свои представители. Тогава може да се търсят други разновидности, само че подобен механизъм би трябвало да има, уточни Попколева.

Съюзът е склонен ръководителите на двете висши съдилища да се избират от съдийската гилдия, само че да остане в пълномощията на президента да ги назначава с декрет. Това е гаранция за транспарантен избор, съгласно Попколева. Трябва да има съответен период в главния закон по кое време да се случи това. От ССБ имат разнообразни отзиви за мястото на Инспектората към Висш съдебен съвет. 

Съдийската организация поддържа въвеждането на самостоятелната конституционна тъжба, само че с известни забележки. Това право да е единствено в извънредно лимитирани случаи, уточни още Десислава Попколева.

Според ръководителя на ССБ Татаня Жилова разгласи, че би трябвало да има ясна автономия на двете камари или колегии на Висш съдебен съвет, само че те би трябвало да могат да работят дружно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР