Настоящите цени на горивата са едни от най-високите в Европа

...
Настоящите цени на горивата са едни от най-високите в Европа
Коментари Харесай

Икономист прогнозира цена за литър гориво от 5 лева

Настоящите цени на горивата са едни от най-високите в Европа по отношение на стандарта на живот. Това сочи немско изследване. В Турция горивото остава най-евтино - 2,34 лв. за литър бензин и 2,64 за литър дизел.
Гърция пък държи върха за най-скъпо гориво на Балканите - бензинът надвишава 4 лева/литър, а дизелът е 3,52 лева Според икономиста Михаил Кръстев цените зависят от веригите на доставки на гориво и методът им на набиране, по тази причина цените са идентични в огромна част от страната поради неналичието на диверсификация.
„ Данъчните ставки и конкуренцията предопределят другите цени в Гърция. България е с едни от най-ниските цени на горивата. 4 лв. за литър гориво е изцяло допустимо и у нас, 5 лв. също. Колкото повече не престават глобите, толкоз повече ще пораства и цената ", изясни той пред Нова телевизия. И добави, че това би било допустимо, в случай че бъде въведена възбрана за съветски нефт и газ, а тогава цените за барел ще доближат 180 $ - 70% растеж от актуалната цена.
По думите му в заложените от Европейски Съюз проекти като Зелената договорка са планувани разнообразни акцизи и облагане в горивата на дребно, които даже без пандемията щяха да покачат цената на горивата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР