Настоящи и бивши служители на Министерството на туризма предоставиха сигнал

...
Настоящи и бивши служители на Министерството на туризма предоставиха сигнал
Коментари Харесай

Сигнал на бивши служители: Корупцията в Министерството на туризма е в изобилие

Настоящи и някогашни чиновници на Министерството на туризма предоставиха сигнал на TravelNews, в който разказват проблемите, непрозрачността и корупцията във ведомството. Той е изпратен на 29 септември 2021 година на някогашния длъжностен министър председател Стефан Янев, който е разпоредил незабавна инспекция от страна на Главния инспекторат на Министерския съвет. В резултат на осъществената инспекция се установи, че изложените в сигнала изказвания за позволени нарушавания в организацията на работата в Министерство на туризма в огромната си част са основателни. За установените нарушавания, с писмо на ръководителя на Главния инспекторат е сезирана Агенцията за държавна финансова ревизия, обясниха от Министерски съвет.

Сигналът до Стефан Янев е подаден от към този момент някогашни чиновници на дирекция „ Туристическа политика “ в Министерството на туризма. Това е една от най-важните дирекции в министерството, тъй като пълномощията ѝ обгръщат огромен набор от действия и отговорности. Експертите се оплакват от работата през последните 2 години без отмора, обезщетения и без в допълнение възнаграждение при всички министри на туризма Николина Ангелкова, Марияна Николова и служебният Стела Балтова. През цялото време основен секретар на ведомството е Красимира Нечева (понастоящем беше върната от БСП), шеф на дирекцията е Мая Никовска, а директен началник на хората е Венелина Червенкова, шеф на отдел „ Стратегическо обмисляне и продуктова политика в туризма “, която е на поста и сега. Зам.-министър на туризма, която директно дава отговор за дирекцията, е Ирена Георгиева, която остана и в настоящето държавно управление.

Относно глания секретар Красимира Нечева и Венелина Червенкова в сигнала се маркират някой обстоятелства, които чиновниците смятат за неприемливи и протичащи се непрестанно и до през днешния ден:

- Има правила в администрацията, които в МТ обаче не важат за всички еднообразно, като да вземем за пример: съблюдаване на работното време (определени чиновници се наблюдават по кое време идват на работа, а на други не се регистрира работното време, и то от основния секретар, тъй като са от нейния кръг по-приближени или са в родствени връзки с някогашен министър).

- Промяна в заплата на чиновник съгласно свършената работа - има сътрудници, на които не се разпределят преписки в деловодната система, не се разпореждат задания от директния началник и все пак нарастването на заплатите им е с 20-30% по една единствена причина - доближен на основния секретар. Държавните чиновници се правят оценка годишно и осъществяване на междинни срещи, на които се регистрира осъществяването на самостоятелния проект на специалиста, дали се оправя с работата или не, какво би трябвало да усъвършенства и въз основата на оценката се трансформира заплатата. През всичките години това се е правело официално, без да се проучва работа на чиновниците. Междинната среща, по този начин, както е написана в Наредбата за изискванията и реда за оценяване осъществяването на чиновниците в държавната администрация НИКОГА НЕ съдебна експертиза ПРОВЕЖДА. Всеки път, в който се дава формулярът за разписване, е със задна дата, с цел да тече срокът за обжалване.

- Прилично облекло, с което смятам, че всеки държавен чиновник би трябвало да се преценява. Но за Венелина Червенкова престижът на държавния чиновник е в неприличното и предизвикателно къси поли и рокли. Министерският съвет е осведомен преди време за случая, само че до сегашния миг няма резултат.

- Слючване на контракти единствено с доближени компании на Красимира Нечева за не дребни суми, даже и повече от веднъж – да вземем за пример „ Димитров Инвест Консулт “ ЕООД, представлявано от Руслан Петров - шеф. Малко преди да напуснем министерството напълно инцидентно разбрахме, че сме лица по контракт, подписан сред МТ и външен реализатор на стойност 3 млн. лева Не бяхме осведомени авансово, и не ни е предоставена опция да се срещнем с документите по контракта. Това е нормална процедура в министерството!

- В МТ използването на отпуск през лятото постоянно е била деликатна тематика, тъй като няма кой да работи. Винаги сме се съобразявали с това и сме правили взаимни отстъпки, с цел да се прави работата. През м. юли декларирахме използването на 10 дни заплатен годишен отпуск, който авансово беше координиран с началника, шефа и отрасловия заместник-министър. Главният секретар Красимира Нечева, не отхвърли напряко, а жестоко и на висок звук ме попита кои сме, че да си разрешаваме да желаеме толкоз дълга отпуска. В същото време има сътрудници от министерството, които без проблем излизат два пъти по 10 дни в отпуск и няма никакъв проблем за това. Ползването на дълготрайни отпуски заради краткотрайна неработоспособност от избрани чиновници на министерството при съмнителни условия също не е притеснително за Нечева.

- Познаваме Венелина Червенкова от 4 години. Има не дребен стаж в администрацията като брой години, само че за това време не сподели умения и компетентности като работа в екип, аналитичност, познаване на материята и нормативната уредба за туризма, не има нужните знания в региона на стратегическото обмисляне и продуктовата политика в туризма (отдела, който ръководи). Не поема отговорност, а когато се постанова – я вменява на някой специалист от отдела, с цел да няма последици персонално за нея. Няма мнение по нито един професионален въпрос. Не умее да разпределя съответно дилемите и респективно да дава инструкции по осъществяването им. Когато се сложи задача, то това се прави устно като се чака всеки специалист да се припознае в нея. Не се пробва да сплотява отдела, с цел да сътвори екип, даже напротив-разделя го. Привилигирова едни за сметка на други. За едни е разрешено да работят от у дома, а за други - не. От началото на изключителното състояние от м. март 2020 година в дирекция „ Туристическа политика “ заповедите на здравния министър не важат за всички, само че за хора като госпожа Савина Недялкова е позволено. Това е единственият сътрудник, който е уволнен от МТ през 2018 или 2019 година и към сегашния миг е още веднъж част от екипа на дирекцията.

Ако специалист има предложение по съответна задача и го адресира към госпожа Червенкова като директен началник, отговорът от нейна страна постоянно е: „ Това няма по какъв начин да се случи “, или „ Не си тук с цел да мислиш “ или „ Не филосовствай “ без да може да стимулира отговора си. Г-жа Червенкова не владее непознат език и заради тази причина не може да се оправя със задания, които изискват такива знания и са от компетенциите на дирекцията, респективно отдела, който управлява. По тази причина умаловажава работата на хората от отдела, които владеят повече от два езика, разнообразни от българския. В области, в които се чуства по-сигурна, са недостъпни за останалите чиновници в отдела, което също пречи на резултатите. Такава обичана област за нея са Организациите за ръководство на туристически региони (ОУТР). Отказва да изясни на някого или да делегира избрани задания, свързани с тематиката, тъй като това ще наруши персоналните й контакти със заинтригуваните страни от ОУТР. Работи на USB устройство, което за чиновниците в министерството е категорично неразрешено със заповед на министъра. В работно време взе участие в планове, за което ѝ се заплаща в допълнение, като докладите ѝ са едни същи и официални. Всичко това го прави скришно от специалистите в стаята и не приказва по тази тематика. Отбелязваме, че във връзка с плановете, които се заплащат в допълнение, от години присъединяване взимат едни и същи хора, без да се дава опция на други.

Сигналът обобщава, че „ с идването на министър Балтова имахме вяра, че ще има смяна, тъй като по този начин не можеше да се работи. На процедура какво се оказа - госпожа Червенкова във всеки комфортен миг използваше името на министъра, с цел да покаже, че нейният контакт с министър Балтова е по-специален и надали не нищо не може да й се случи под предтекста, че те се познават отпреди. След като приехме, че нищо няма да се промени, че нито шефът на дирекцията Мая Никовска, нито заместник-министър Даниела Стоева, нито министърът са осведомени за протичащото се в отдела и по какъв начин се работи, взехме решението да напуснем министерството. Винаги сме желали да работим в държавната администрация и това сме учили. Не знам, господин Янев, дали Ви се е случвало да напуснете работа, която обичате? Повярвайте не е прелестно! Проведохме къс диалог с министър Балтова след молбите за овакантяване. Казахме претекстовете за проблемите в отдела, само че останахме с усещането, че за нея не е значимо, че следващите младежи си потеглят от Министерството “.

Притеснителното за специалистите е, че за интервал от два месеца от ведомството са си тръгнали 20 индивида. В писмото си пишат, че като младежи желаят да останат в България, да работят и отглеждат децата си тук. Те упорстват да бъдат подхванати нужните дейности за установяването на нарушаванията, упоменати нагоре, и ограничението на тези порочни практики, възприемани като нещо обикновено в МТ. Според тях държавната администрация не е място за хора, които възприемат длъжността като пост, а не с цел да служат на хората. За огромна част от държавните чиновници в МТ е по-важно да „ си пазят “ позициите, да взимат заплата и времето да си минава. Нивото на професионализъм, колегиалност и правдивост е сведено до най-малко. В момента Министерство на туризма просто съществува, допълват в сигната. „ Вярваме, че един ден отново ще работим в администрацията, тъй като желаеме да живеем в страна, в която законите важат за всички, в която не е значимо на кой си родственик, мъж и т.н, а е значимо какво можеш да правиш и по какъв начин го правиш “, заключават към този момент някогашните чиновници.

От TravelNews чакаме мнение по сигнала от Министерството на туризма. Агенцията за държавна финансова ревизия към този момент е разпоредила инспекция и се чака да влязат на ревизия във ведомството.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР