Настоящето изследване е пръв и доколкото ни е известно –

...
Настоящето изследване е пръв и доколкото ни е известно –
Коментари Харесай

Енергийният фашизъм

Настоящето проучване е пръв и доколкото ни е известно – единствен до момента опит за разбор на противоправното законодателство в материята енергетика. Без анулация (прогласяването за нищожни) на противоправните разпореждания, нито един от насъбраните с години технологически проблеми в енергетиката не може да бъде позволен. В по-широкия смисъл – без промяна на системата, която разрешава налагане на противоправни правила и легализиране произвола и грабежа, не може да бъдат позволени нито проблемите в енергетиката, нито в коя да е друга област.

В „ Енергийният октопод “ анализирахме „ закона “ признат от режима на Костов (ЗЕЕВ) и възходящата опасност от „ енергиен фашизъм”. С приемането на ЗЕ, ЗВАЕИБ и ЗЕВИ към този момент несъмнено може да приказваме не за опасност и не просто за раждането на енергиен октопод, а за наложително налагане в енергийния бранш на принадлежности и механизми за послушание на жителите и обществото, които се родеят с фашистки практики.

ЗЕ или раждането на октопода

Промените в ЗЕЕЕ от „ царското “ болшинство още повече задълбочават корпоративния произвол над обществото. С анулацията на Закона за счетоводството пък отпадат правила като правилно и почтено представяне; историческа цена; същественост; меродавност на счетоводните документи (вкл. фактурите) в натурално и стойностно изражение. Всяка овластена мутра към този момент може да размахва хартия, наречена фактура, с която да притиска жителите и производителите посредством способи, наподобяващи гангстерските. Над жителите стартира да тегне икономическата насила да заплащат за нещо, което нито са поискали, нито са консумирали. Или, по думите на бележит наш научен макроикономист (проф. Боян Дуранкев), обществото се разделя по вертикала на две извънредно антагонистични категории: малцинство от 1%, което издава фактури; и болшинство от 99%, което е длъжно да ги заплаща. Почувствали се освободени от ефикасен държавен и публичен надзор, монополистите – посредством инструмента ДКЕВР, галопиращо стартират да постановат все по-високи „ цени “ на тока, водата и парното.

Изследване на Гражданско съдружие „ Асоциация на данъкоплатците в България” на цените на „ топлото” в София за интервала 1996-2005 година стига до констатацията за разпасан обир , чужд в новата ни история. По данни на БУЛГАРГАЗ, цената на която продава газа на топлофикациите средногодишно нараства по-малко от 2 пъти: от 91.80 щат.дол. през 1996 година, на 154.04 щат. дол. през 2005 година (без ДДС). За същия 10-годишен интервал „ цената “ на парното в София скача както следва:

- 1996 година - 3.96 лева./мвтч;

- 1997 година - 29.57 лева./мвтч, или с към 26 лева (повече от 7 пъти);

- 2003 година - 37.45 лева./мвтч;

- 2005 година - хвръква с още 81 лева и доближава общо 111.69 лева./мвтч, като включва към този момент и наложените от ДКЕВР „ екстри” – такси за непоискани „ услуги “, скандално увреждащи законния интерес на жителите и обществото...

Или, по отношение на 1996 година грабежът е 2760%! В продължение на десетилетие ръководителят на ДКЕВР К. Шушулов лъже потребителите и обществото, че цената на парното следвала възходящата цена на газа и това била повода за повишаването. Иначе казано, лъгал е заран, обед и вечер! Както продължи да лъже наследникът му Ангел Семерджиев. Както продължава да лъже и през днешния ден „ доцентът “ Иван Иванов!

Към 2003 година властта преценя, че ЗЕЕЕ към този момент не е задоволителен за плануваното по-нататъшно нахлуване против правата на жителите и производителите. Чуждият опит, импортиран от лондонските юпита и най-много рекомендациите на Световната банка указват, че най-ефективно може да се граби посредством верига от посредници; или, съгласно паметното определение на Ахмед Доган – посредством „ обръчи от компании “. Пристъпва се към рационализиране на методите нужни за рационализиране на грабежа . И парламентарното болшинството на „ царя “ приема Закона за енергетиката (ЗЕ) на мястото на ЗЕЕЕ.

Новият закон още повече облагодетелства монополистите и форсира загробването на жителите и обществото. Специален раздел е предназначен на „ обичаните “ на властта лицензии. И напълно скоро Майка България „ лицензионно “ е разпарчетосана . Десет от най-мащабните покупко-продажби на „ царското “ държавно управление (между които доставката и разпределението на електроенергия) са квалифицирани като „ скандални “ от проф. Кръстю Петков, даже „ престъпни “ – от екс-главния прокурор проф. Никола Филчев, в изявление за в. „ Дума “.

Лицензираните електроразпределителни сдружения (ЕРД) съставляват първата линия от медиатори. Те оптимално се възползват от „ дружеските “ си връзки с властта. Ограбването ескалира посредством разнообразни, одобрявани от властта способи : „ външни услуги “ или втора, трета и последваща линия от посредници; фактуриране на „ услуги “, които потребителят нито е изискал, нито е консумирал; обири чрез уреди, които не са сертифицирани като годни средства за комерсиално премерване и прочие, и прочие Действията на управленията на ЕРД, топлофикациите, водоснабдяването, към този момент изцяло могат да се дефинират като попадащи в дефинитивното поле на проведена престъпност, обещано от Икономическия и обществен съвет на Организация на обединените нации: „ Форма на комерсиална активност, която употребява закани, физическа мощ или принуждение, плячкосване, насила или корупция, както и доставката на негодни артикули и услуги”.

Впрочем, проведена престъпност не може да съществува отвън действието или бездействието на държавния служител, отвън поддръжката и закрилата на организационни структури в най-високите етажи на властта! Това се учи във всички правозащитни школи, включително в Академията на Министерство на вътрешните работи в Симеоново. Организираната престъпност е немислима без политически чадър или политическа защита (access to political protection). Нито една мафия не е в положение да тероризира жителите, безнаказано да граби големи суми, в случай че не разполага с политически комфорт, в случай че не е под чадъра на политици и в законодателната, и в изпълнителната, и в правосъдната управляващи.

Приетият от „ царския “ кабинет ЗЕ цели тъкмо това: необратимо да укрепи конфорта на енергийните монополисти по „ законодателен “ път, т.е. посредством легализиране на беззаконието. И с цел да няма никакво подозрение, че властта абсолютно се подчинява на монополистите, на отрасловия министър се разпореждат координиращи функционалности. Според наредбата на член 7 ал.1, при провеждането на държавната политика в региона на енергетиката министърът „ може да се подкрепя от браншовите камари и организации на енергетиците и на такива, добиващи енергийни запаси “. Но потребителите, народът, Върховният суверен – не може! Изключен е от присъединяване в осъществяване на държавната политика в енергетиката. А монополистите не са. Нека не задаваме въпрос в полза на жителите и обществото ли е такава процедура? Съобразена ли е с императивната конституционна наредба на чл.19, ал.2; или Конституция на Република България, въпреки да не е анулирана, престава да има правно деяние? Задължителни стават насилствените разпореждания, налагани от Октопода?

Според наредбата на чл.31 т.7 на ЗЕ, разноските по преференциалните цени на възобновимите източници и високоефективното комбинирано произвеждане на електрическа и топлинна сила ДКЕВР би трябвало да трансферира върху крайните клиенти заслужено! Кой и по какъв начин преценя кое е заслужено? И за какво преференциалното ценообразуване, което облагодетелства монополистите, би трябвало да се трансферира върху потребителите, народа, Върховния суверен? В интерес на жителите и обществото ли е такава процедура?

Още по-нагла е наредбата на чл.21, ал.1, т.20 на ЗЕ по отношение на така наречен умни средства за комерсиално премерване (СТИ) , които обезпечават на монополистите опция за разюздано надуване данните за ползване , довели страната до всеобщи митинги през 2013г. Съгласно нормите на Третия енергиен пакет на Европейски Съюз – в действие от 3 март 2011 година, преди монтирането на интелигентни („ умни “) системи за премерване доставчикът следва да извърши :

- предварителна икономическа оценка на дълготрайните разноски и изгоди за пазара и за самостоятелния консуматор ;

- да осведоми потребителя коя форма на „ мъдро “ премерване за него е стопански оправдана и разходоефективна ;

- авансово да получи осведоменото документално единодушие на потребителя за монтиране на „ мъдро “ СТИ.

Европейската комисия също така предизвестява, че „ умните “ електромери са манипулируеми , посредством тях може да се събират персонални данни, като: ежеминутно премерване на персоналната консумация; основаване на потребителски профили и т.н.; а това съществено нарушава евросъюзните правила за отбрана на персоналните данни. Затова електронното СТИ се инсталира вътре в жилището (производственото помещение, офиса) на потребителя, откакто е получено писменото му осведомено единодушие, каквато е практиката в страните-членки на Европейски Съюз. Впрочем, в жилищни здания, строени у нас преди ЕРД-та да бъдат харизани на „ непознати посетители “, има построени електромерни табла директно до вратата на всеки апартамент. Защото СТИ би трябвало да бъде обвързвано само с вътрешната (домашната) мрежа на клиента, единствено той да може всекидневно да следи данните на потреблението си и да взема решение каква част от данните и за какви потребности ще ги дава на ЕРД-та. Защото не електромерът води до спестовност на сила и повишение на енергийната успеваемост, а клиентът, който самичък следи и ръководи потреблението си.

Нито една от тези евросъюзни правозащитни правила не е застъпена в „ царския “ ЗЕ. С приемането му отпада и опцията потребителят да инсталира надзорен електромер, каквато е практиката в страните-членки. По подобен метод изцяло се изключва всякаква опция българският консуматор да отбрани правата си. В интерес на жителите и обществото ли е такава процедура?

ЗЕВИ или разграбване посредством „ нашия закон “

Върхът на противоконституционстването е при държавното управление на Борисов. През май 2011 година болшинството на ГЕРБ небрежно гласоподава препоръчаните от Министерски съвет супер лобистки промени в ЗЕ, гарантиращи свръхпечалби за производителите на „ зелена” сила и провокирали възторг с неуместните 12,000 контракта, чиято обща мощ е колкото девет нови АЕЦ „ Козлодуй”!!! Пак през май 2011 година е признат „ нашият “ закон (ЗЕВИ), който в частта за стимулирането възпроизвежда ЗВАЕИБ.

Всъщност, огромният взрив на „ зелени “ обекти се осъществя основно в първите две години след възсядането на властта от ГЕРБ, преди гласуването на „ нашия “ закон. Естествено, „ наши хора “ от обкръжението на премиера се възползват оптимално от ЗВАЕИБ – „ най-лобисткият “, съгласно ГЕРБ „ закон “. Това са лица с достъп до огромни финансови запаси, до десетки милиони евро. До през днешния ден не е прочут цялостният лист на притежателите на ВЕИ паркове: име, тип на ВЕИ парка, мощ, дата на разрешението за градеж, дата на сключване на контракта за присъединение...

Нека не забравяме, че и в 43-то Народно събрание, и в 44-то Народно събрание гъмжи от „ депутати “ с ползи в енергийния бизнес, които държат лъвския къс от добива на „ зелена” сила – освен от ГЕРБ и предприемачи от обкръжението му, като етрополския Емил Димитров; или близката до сърцето на премиера – „ вездесъщата банкерка” Цветелина Бориславова, която пъргаво се преориентира към произвеждане на сила от вятъра. С два такива парка в община Каварна, тя продължава да уголемява активността си в тази тенденция. Нека напомним и по какъв начин министър председателят Борисов персонално гастролира в Силистра, с цел да отреже лентичката на завода за слънчеви панели на олигарха Иво Прокопиев.

Облагодетелстването на енергийните олигарси води до абсурден скок в „ цената “ на тока. ЕРД към този момент ни ограбват тройно . Веднаж посредством одобряваното от властта повишение на „ цената “; повторно посредством одобряваните от властта спомагателни „ услуги “, които потребителят нито е изискал, нито е консумирал; трети път посредством одобряваната от властта кражба чрез операция на електромерите, които са изключителна благосъстоятелност на ЕРД и могат да бъдат настроени по този начин, че да регистрират 20%, 50%, 100% по-високо от действителното ползване.

Впрочем, и децата знаят, че всеки компютър може да бъде манипулиран, а електромерът е микрокомпютър. Наскоро, в производството на Софийски градски съд по гр. дело, назначеното от съда експерт В.Б. уточни минимум три метода за манипулиране от ЧЕЗ на електронните СТИ : „ Сменя се схемата за свързване без да се бърка вътре в електромера; сменя се схемата на премерване, като се бърка в електромера и се пренастройва метода на отчитане; третия метод на електронните електромери е като се сменя софтуера или се наруши част от естествената работа на заводския програмен продукт... Знам, че ел. техниците са на работа заран от 08.00 ч., вечер до 20.00 ч. и могат да настроят софтуера да записва през другото време и докладът да му е нула. Могат да го създадат да регистрира 1/10 от потребената ел.енергия. Могат да го създадат в събота и неделя изобщо да не регистрира... “

Що се отнася до достоверността на данните в електронната система „ САП “ на ЧЕЗ, вещото лице В.Б. сподели: „ Видях това, което ми демонстрираха в системата „ САП “. В нея се влиза единствено с ключова дума и не може да влезе всеки; не мога да потвърдя истинността на документ, който не съм съставил аз... “ Относно достоверността на регистрираните от ЧЕЗ данни, изводът на вещото лице В.Б. е безапелационен: „ Не мога да кажа инкасаторът, в случай че е видял 5 е записал 3 или обратното; за верността на данните [предоставени от ЧЕЗ] не мога да взема отношение; за достоверността на данните [на ЧЕЗ] не мога да давам отговор, тъй като нито съм участвал, когато са нанесени, нито мога да ревизира какво е регистрирано. “

Сходни са изводите и на назначеното от съда по същото гр. дело експерт А.К.: „ Права за редактиране или заличаване на данни имат единствено чиновници, на които това е належащо и систематичните оператори; данните в комерсиалния указател САП могат да бъдат променяни след комплицирана процедура, за която би трябвало да има позволение от съответния отговорник или шеф. “ На въпрос на съда дали данните, които е употребявал и които са в електронната база-данни на ЧЕЗ могат да бъдат променяни и от кого, вещото лице А. К. дава отговор: „ Има три системи и всяка от тях позволява да бъде.... ‘манипулация’ е мощна дума, само че позволява да бъде позволена неточност или неакуратен резултат да бъде въведен. “ На въпрос на съда могат ли чиновници на ЧЕЗ да поправят входните и изходните данни в системата, вещото лице А. К. дава отговор: „ Могат, тъй като е належащо за естествената работа на компанията. Не единствено тъй като е самоцел..., а тъй като се обслужват огромен брой клиенти и естествено, че се позволяват и неточности. Така че да, има такава опция. “

Свидетелства, че СТИ могат да бъдат манипулирани единствено от длъжностни лица, удостоверява на 17 септември 2012 година и Прес-центъра на Министерство на вътрешните работи: арестувани са четирима отчетници на ЧЕЗ, които против възнаграждение от търговски обекти с огромна консумация, неведнъж са въздействали върху електромерите им за укриване на действителното ползване. От арестуваните са конфискувани над 200 електромера, над 1100 пломби, голям брой холограмни стикери, пломбажни клещи, матрица за пломбажни клещи, типови ключове за ел.табла, пари и други В обява в „ Дума “ по случая, се цитира казаното от гл. контрольор Златка Падинкова – шеф бранш „ Престъпления против собствеността “ в Столична дирекция на вътрешните работи на прес-конференцията, че единствено чиновници на ЧЕЗ, които владеят нужния механически инструментариум, имат достъп до паролите и така нататък, имат опция да манипулират данните за ползване на електрическа сила. На въпрос към ЧЕЗ, заложен по време на конференцията, откакто длъжностните им лица могат да манипулират електромерите „ надолу “, могат ли да ги манипулират и „ нагоре “, за което свидетелстват непрестанно завишаваните сметки на милиони консуматори от Западна България, от ЧЕЗ отхвърлиха да отговорят.

Очевидно сегашната „ цена “ на тока не е артикул единствено на световната капиталистическа рецесия , нито е разследване от естествено злополучие. Тя е артикул на „ енергийната политика” на всички властващи след преврата от 1997 година политически сили . И както сочи екс-енергийният министър Румен Овчаров – най-много на ГЕРБ и персонално на премиера Борисов, доколкото като министър-председател той „ интензивно взе участие в надуването на балона.” Така ли е обаче в реалност?

ЗВАЕИБ – „ несработилият закон “ на Тройната коалиция

Челен принос в противоправното лобистко законодателство има и „ нормотворчеството “ на Тройната коалиция. ЗВАЕИБ – ни повече, нито по-малко – обилно цели да облагодетелства шепа „ вложители “ в бранша на възобновимите енергийни мощности. В общественото пространство упреците за приемане на този „ закон “ са ориентирани основно против Българска социалистическа партия. Особено остри са те в медийното говорене от лятото и есента на 2012 година, след наложеното от ГЕРБ невиждано 13-процентно нарастване на „ цената “ на тока.

В края на 2012г. от „ Позитано “ 20 регистрираха като стратегическа неточност дълготрайните контракти за изкупуване на ток по преференциални „ цени “. Иначе казано, признаха, че част от наредбите на признатия през 2007 година от Тройната коалиция ЗВАЕИБ освен са били неправилни, само че и противоконституционни всъщност. Макар да се твърди, че „ не е сработил” (по думите на Румен Овчаров), този закон си остава факт. И продължава да тегли надолу имиджа на Българска социалистическа партия. Нещо повече, измежду управителните среди на тази партия има лица с ползи в енергетиката, склонни са към компромис с олигарсите , довели ГЕРБ до властта.

Но дано въпреки всичко бъдем малко обективни към левицата като цяло, без значение от основателните и заслужени упреци. Защото това, което „ верните “ медии услужливо пропущат, е събитието, че Българска социалистическа партия не разполага със автономия да организира политика в границите на Тройната коалиция. Длъжна е да се преценява с желанията на сътрудниците си, даже да си затваря очите пред корупционни изкушения единствено и единствено да запази обединението в името на постигането на стратегическата цел – приемането на Република България в Европейския съюз.

За разлика от Българска социалистическа партия, държавните управления и на Костов, и на Сакскобургготски, и на Борисов, не са ограничавани да организират независима политика, разполагат с твърдо парламентарно болшинство, плановете им не се отхвърлят. Но когато тези планове се трансформират в „ закони “ – облагодетелстващи едни и увреждащи други, и от това настъпват колосални нездравословни последствия за жителите и обществото; когато тези „ закони “ престъпват Конституцията и нормите на Европейски Съюз, от което следват колосални наказания против страната, плащани респективно от данъкоплатците; дали изводът, който следва да се направи не е съществуването на незаконен претекст, на директен предумисъл?

Защото точно при режима на Иван Костов се узакони зачеването на енергийният октопод; а акуширането му се узакони при Сакскобургготски. Останалото? Останалото са „ промени и допълнения “ (58 до момента единствено в ЗЕ), които при ГЕРБ доближават злокобни измерения, а грабежът – чудовищни мащаби, непознати в историята от Освобождението до наши дни. Благодарение основно на „ несработилия закон “, който за две години преди да бъде анулиран, докара до „ разюздания обир “ и „ огромното прегряване “.

Иначе казано, към този момент несъмнено може да приказваме не за опасност и не просто за раждането на енергиен октопод, а за наложително налагане в енергийния бранш на фашистки практики за послушание на жителите и обществото, за енергиен фашизъм.

НЗ, бр.2/2022

Свързан текст с: https://pogled.info/avtorski/Radko-Handzhiev/energiiniyat-oktopod.138425

(следва)
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР