Настоящата година се очертава като много успешна за нашия туризъм.

...
Настоящата година се очертава като много успешна за нашия туризъм.
Коментари Харесай

С 8 % се увиличил броят на чудженците, почивали у нас

" Настоящата година се обрисува като доста сполучлива за нашия туризъм. Затова несъмнена заслуга имат планинските курорти. Прогнозите за 2017 година са, че ще надградим достиженията от 2016 година, която беше рекордна за бранша и ще приключим годината с повишен брой туристи сред 7 и 10% до края на годината. За първите 8 месеца визитите на задграничните туристи у нас са над 6,5 млн., което е растеж с близо 8%. Само за дейните летни месеци - юли и август, общият брой визити на задгранични туристи е над 4,3 млн., като растежът по отношение на същия интервал на предходната година е 5,6% ", съобщи в Смолян зам. - министърът на туризма Ирена Георгиева.

Тя назова последният минал зимен сезон рекорден за България. " Общият брой визити на задгранични туристи беше близо 1,5 млн. като растежът от 19,6% беше най-високият от влизането на страната ни в Европейски Съюз. През новия зимен сезон чакаме да задържим и надскочим тези равнища ", съобщи Георгиева. Само Пампорово предходната зима е отчело над 73 000 нощували лица, което е близо 8% растеж. При българите нарастването е към 11%. Приходите от нощувки са общо 10,7 млн. лева, с което растежът е над 16%, уточни Георгиева, на база данни на Национален статистически институт. Георгиева акцентира, че изключително значимо е, че има огромен интерес към зимните ни курорти от прилежащите страни. И макар упованията към " Брекзит " да има отлив, данните сочат, че и тази зима курортите ще се избират от туристи от Англия, като даже има растеж в ранните им записвания.

Георгиева откри 14-тото Туристическото ревю в Смолян " Планините на България - гостолюбие в четири сезона ". На церемонията участваха дипломати, кметове от целия туристически район " Родопи ", представители на браншовите организации в туризма и посетители от префектура Източна Македония и Тракия, Гърция, както и представители на университети и учени, измежду които проф. Николай Овчаров, консултант на министъра на културата.

Организатор на ревюто е първата основана в страната организация на туристическия район " Родопи " и във фоайетата на Родопски трагичен спектакъл се показват 24 изложители от страната и чужбина.

" Искам да поздравя новосъздаденият туристически район " Родопи ", за това че се нае с амбициозната задача да провежда тазгодишното издание на ревюто. За това, че извънредно доста участници се включиха в изданието тази година. И съм сигурен, че тази среща на туристическия отрасъл ще бъде регистрирана като ползотворна и ще имаме опция да покажем цялото благосъстояние на планините на България, тези които притеглят туристи освен от страната, само че и от 5 континента. Това е пътя, по който можем да насърчаваме туристическия капацитет - дружно, гледайки в една посока ", сподели регионалният шеф на Смолян Недялко Славов, под чийто патронаж се организира ревюто.

Кметът на Смолян, Николай Мелемов, като хазаин, приветства изложителите и благодари на Министерството на туризма за непрекъснатата поддръжка. " За да бъде развъртян добре туризма, би трябвало да има положително взаимоотношение сред обособените страни в процеса. Този конгрес е индикативен, че би трябвало да работим дружно. Основната тежест е на бизнеса, той е моторът, само че когато има и поддръжката на министерството можем да вървим напред и имаме всяка година растеж на туристите ", сподели Мелемов.

Приветствие към участниците в ревюто направи и ръководителят на УС на Орагнизацията за ръководство на туристически регион " Родопи ", кметът на Община Велинград доктор Костадин Коев. Изложението се откри с връчването и на незабравим знак от хотелиерите и заетите в туризма от Регионалната туристическа асоциация " Родопи " за популяризирането на Родопите посмъртно на пещернякът и хотелиер Костадин Хаджийски от Триград. Признанието получи неговият наследник.
тагове растеж чужденци туристическото ревю Смолян  С 8 % се увиличил броят на чудженците, почивали у нас  С 8 % се увиличил броят на чудженците, почивали у нас
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР