Наставникът на шампиона на България по футзал Амиго Северозапад Делян

...
Наставникът на шампиона на България по футзал Амиго Северозапад Делян
Коментари Харесай

Койчев: Групата ни в ШЛ е преодолима, нямахме поставена цел да станем шампиони на България

Наставникът на първенеца на България по футзал Амиго Северозапад Делян Койчев, както и капитана и играещ асистент треньор на отбора Владимир Бахъров дадоха особено изявление за Gong.bg .

В него те приказваха за извоюваната купа на страната през предишния сезон, за идното дебютно присъединяване на тима в ШЛ, както и за проблемите на българския футзал.

Б: Здравейте, споделям добър ден на треньора по футзал на Амиго, първенец на България, както и на Владимир Бахъров, който е помощник-треньор и капитан на тима. Как сте момчета?

ДК: Много сме добре, развалнувани сме доста от присъединяване ни в ШЛ, към момента сме щастливи, че сме първенци на България и първенци на София. Очакваме с неспокойствие да заминем за Австрия.

Вл: Абсолютно да, удостоверявам думите на старши-треньора. Момчетата са в приповдигнато въодушевление, въодушевени. Направихме относително добра подготовка, тъй че има всички предпоставки да се представим добре.

Б: Ще ви върна по този начин малко обратно през предишния сезон. Кой беше водещият фактор, който постави основата на тази извоювана купа?

ДК: Основният фактор за извоюваната купа, съгласно мен е колектива и мощните футболисти, които имаме в тима. За мен това е най-важното, нямат значение другите неща. Някой път може да има някой доста мощен тим без никакви пари и без никакви спонсори, просто по този начин като другари и колектив. За мен най-важното нещо са мощните футболисти.

Вл: Взе ми думите от устата. За мен също в действителност колектива беше водещия фактор, посредством него съумяхме да реализираме тази цел.

Б: Колко огромен бе триумфът против Черно море, фактически тъй като вие по този начин спряхте варненската надмощие, в случай че мога по този начин да я нарека?

Вл: Да, по този начин е в действителност, знаем, че през годините Варна сносно се показва, реализираха в действителност една сериозна надмощие и сме доста щастливи. Беше ни извънредно мъчно и против двата варненски тима както на полуфиналните срещи, по този начин и във финалната среща. Стигна се до 2 от 3 победи и при двата плейофа. Така че беше извънредно мъчно в действителност, само че по този начин може би е по-ценно и по-истинско. Беше мъчно, само че се справихме.

Б: Какво е настроението в тима преди идното присъединяване в ШЛ?

ДК: Всички са много развалнувани и те също го чакат с неспокойствие. Настроението е доста положително, в този момент изиграхме две контроли с гръцките първенци, в едната победихме в другата загубихме, само че се представихме сносно, много мощно и всички чакат и те с неспокойствие и с доста положително въодушевление. Всичко е наред, имаме нова екипировка, нямаме травми и да чукна на дърво всичко е наред.

Б: Изпреварихте ми въпроса, щях да ви запитвам за контролите с Дукас, какъв брой значими бяха те, тъй като знам, че това е един много сериозен тим?

ДК: Ние с Влади обсъждахме, че е доста значимо да създадем най-малко две доста мощни контроли, с някой доста мощен противник. Направихме няколко контроли тук в София, против ЦСКА, против ФКГ и против Левски също, които бяха потребни. В тях използвахме и новите футболисти, тъй като имаме няколко нови момчета. Използвахме и старите футболисти. По-опитните играха по-малко. С гръцките първенци задачата беше да обиграваме основно футболистите, които са опитни, които ще играят основно в Австрия. Мисля че беше извънредно потребно за нас, по този начин да се каже леко вдигнахме равнището. Срещахме се с доста мощен тим, гърците са в действителност доста мощен противник, имат 7 национални състезатели, 3-ма бразилци и имат голяма организация, упражняват по 2 пъти дневно, доста мощен тим. Много сме удовлетворени, че постигнахме тези резултати.

Вл: Това ни бе една генерална подготовка преди този момент, което ни следва след няколко дни.

Б: Смятате ли, че през този сезон тимът ви е по-силен в сравниение с този, който победи Черно море във финала през предходната година?

Вл: Аз персонално считам, че да. С оглед на попълненията, които взехме, мисля, че в действителност сме вдигнали равнището и към това и се стремим. Искаме да развиваме всеки един играч самостоятелно и като цяло групово да израстваме като тим. Мисля, че сме на прав път.

ДК: Сега сме доста по-уверени, поради това, че станахме първенци. От начало нямаше по какъв начин да сме по този начин, тъй като бяхме се събрали разнообразни футболисти от разнообразни тимове, нямахме подготовка нито тактическа, нито физическа. Сега сме доста по-уверени и мисля че това е доста по-добре за нас.

Б: В групата ви в ШЛ участват тимовете на Фортуна,Гентофте, Пиф Салтайрис. Кои смятате за най-сериозен противник?

ДК: Значи, датските първенци са извънредно мощен тим, те типично за скандинавски тим разчитат на силова игра, нямат доста технични футболисти, които да вършат финтове, само че играят доста нападателно и доста силово. Със сигурност ще имаме с тях доста здрав мач и огромна борба, като не знам дали ще се оправим, ще пробваме. За другия тим, който е хазаин не сме разучили нищо и не знаем, тъй като те продадоха най-силния си футболист Витиньо, който е и арменски национал, в АЕК Гърция, а пък взеха 4 или 5 нови състезатели. Взеха двама бразилци, капитана на Босна и Херцеговина, взеха един сърбин, а настрана имат и още задгранични футболисти. Реално те сега си обиграват състава и ние нямаме преценка на какво равнище ще са.

Последно да кажа и за шотландския първенец, като тях горе долу ги познаваме. Те играха с Националния тим и Влади повече може да каже.

Вл: Да, огромна част от момчетата, които са в националния тим на Шотландия са и в този тим, тъй че имаме визия. Както сподели и старши треньора датчаните за мен любимец в групата, като австрийците също не са за подценяване, та даже и шотландците.

ДК: Само да прибавя, датчаните са 8 пъти първенци на страната си и имат 12 национални състезатели и самият треньор на клубния тим води и националния тим, което значи на процедура, че ние ще играем против националния тим на Дания.

Б: Смятате ли, че тази група би била предолима за вас?

Вл: Аз персонално да, другояче няма смисъл да отиваме. Ще е мъчно, може би е ясно на всички, само че аз имам вяра в това нещо и ще дадем всичко от себе си с цел да продължим, пък каквото стане.

ДК: И аз я считам за предолима, макар че ще излезем против опитни тимове, такива с обичаи и триумфи. Ние би трябвало да отидем с убеденост, че може да спечелим. Особено след тези две контроли, в които се видя, че най-малкото физически сме сносно.

Б: Вие сте много млад тим, очаквахте ли да спечелите купата преди началото на предишния сезон?

ДК: Ние се събрахме небрежно и случайно и първичната ни цел беше да спечелим районното състезание. Апетита обаче идва с яденето, като станахме първенци на София, в следствие задачата ни стана да бъдем първенци и на България. Разбира се, беше доста мъчно, тъй като варненските тимове са формирани от доста опитни и положителни състезатели. Има две или три момчета, които са на доста високо ниво с доста опит и качества и обстоятелството, че бяха разграничени в разнообразни тимове им оказа неприятна смешка. Нямаха задоволително подготовка и тренировки и ние успяхме да се преборим с тях.

Вл: Аз единствено мога да прибавя, че още при започване на сезона никой не ни бе поставял цели или някакви ултиматуми да станем първенци непременно. Общо взето, както сподели и старши треньора, станахме първенци на София и „ апетита пристигна с яденето “.

Б: Футзалът не е доста известен спорт в България, какво бихте дали като съвет с цел да може този спорт да се разпространява повече и да е на по-високо равнище в страната?

Вл: Основното нещо, което е съгласно мен би трябвало да се стартира със сериозна реклама, сериозен рестарт на цялата конструкция по организирането на шампионати на националния тим. Трябва да се направи една ревоюция. Много сериозна реклама, да стартира да се мисли за детско-юношески школи, шампионати, разменяне на опит сред разнообразни страни, посещаването на семинари, треньори, като цяло в това би трябвало да се мисли. Естествено пътят е доста дълъг и би трябвало доста самообладание, средства и организация, само че без това нещо няма по какъв начин да се развие който и да е било спорт. Не единствено в България, а където и да е било, тъй че съгласно мен това са основните неща, върху които би трябвало да се натъртва. Надяваме се в лицето на нашия тим това да се случи за в бъдеще, опитваме се и ние с каквото може да подкрепяме. Много е значима ролята на самите клубове в България, без значение какъв брой са и от кои градове са, тяхната роля е извънредно значима в популяризирането на този спорт. Аз постоянно съм казвал, че треньорите постоянно са най-големите носители на това нещо, би трябвало да го предават както на своите състезатели, по този начин и на почитатели на деца и като цяло. Така че общо взето е това, което съгласно мен би трябвало да се случи.

ДК: Аз мога да прибавя че футзалът е една магия и страховит спорт, и че в България до доста малко хора доближава, не знам за какво може би от рекламата, може би от това разпространение на минифутбола, знаете че има стотици да не кажа хиляди тимове в България по мини футбол, които може да се насочат и към футзал, тъй като те имат организацията, съвсем професионална организация, както за един огромен тим. Имат си президенти, имат си екипировка, някои даже взимат награди, всичко имат просто би трябвало да се насочат към футзала да видят тази магия, тъй като те са към този момент превзети от магията мини футбол, мини футбол и футзала са съвсем едно и също. Просто е малко по-сериозна организацията за футзал.

Б: За край на диалога ни - до къде смятате че може да стигне тима ви в ШЛ в идния сезон, и имате ли сложена цел за него, тъй като към този момент казахте за предишния, че не сте имали такава?

Вл: Не, значи преди всичко това което желаеме да се представиме колкото се може добре в Австрия в ШЛ, естествено задачата ни е да се класираме, в случай че не се случи няма да има никакви проблеми или някакви разтърсвания със случея, продължаваме напред. Другото което съгласно мен е доста значимо да нямаме травми в действителност, това е много значимо, тъй като по-късно въпреки всичко живота продължава, надлежно и ние ще си продължим подготвителния развой. Конкретно за идващия сезон не сме си поставяли цели, желаеме първо да минем груповата фаза на предварителния кръг в ШЛ, по отношение на нашето показване програмата ни може да се промени, в случай че се класираме по-напред ще имаме и други мачове да плануваме, в случай че пък не се класираме програмата ни ще е друга, тъй че все още нямаме сложени цели за идващия сезон. Съсредоточили сме се в положителното показване в ШЛ.

ДК: Нямаме съответни цели, ние не сме професионален тим, който да гони някакви съответни цели, то по дифолт, задачата е да сме отново първенци в София и България и се надяваме да се вдигне равнището на футзала в България, като цяло.Покрай нашия тим и около това, че ние ставаме по-добри да сме потребни на другите тимове като Левски, ЦСКА, ФКГ. Дано нашият триумф донесе подтик и на другите. Ако няма мощни тимове във футзала няма и да има мощно състезание.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР