Наставникът на Черно море, Илиан Илиев, даде ексклузивно интервю за

...
Наставникът на Черно море, Илиан Илиев, даде ексклузивно интервю за
Коментари Харесай

Илиан Илиев пред Efirbet: Има предпоставки да се получи едно от най-силните световни първенства някога

Наставникът на Черно море, Илиан Илиев, даде извънредно изявление за. Легендата на българския футбол обърна внимание на идното Световно състезание в Катар. Според него изискванията са налице, с цел да забележим един от най-хубавите футболни конгреси, обяснявайки, че футболистите за пръв път са в оптимална форма и към момента не задоволително изморени, с цел да може да изиграят страхотни мачове.
Здравейте, господин Илиев! Полусезонът в efbet Лига завърши. Каква оценка бихте дали на представянето на Черно море?
За разлика от последните 2-3 години не направихме добър полусезон игрово, само че за сметка на това взехме не малко точки. Играта обаче не беше на равнището от последните години. Да, напуснаха ни хора, само че трябваше да играем по-добре. В много мачове бяхме на равнище, само че от време на време оставяхме съперника да владее самодейността, което не е нашият жанр.
Отрази ли се отрицателно напускането на Евгений Сердюк и може ли да чакаме привличането на нов нападател?
Да, случи се по време на сезона и се отрази, само че сходна оферта мъчно се отхвърля. Желаем му  триумф. Мисля, че другите нападатели трябваше да поемат повече отговорност и да дърпат отбора напред – това е ролята на офанзивните играчи. От друга страна, би трябвало да погледнем представянето ни като тим и може би ще открием, че не сме основали задоволително благоприятни условия за нашите нападатели.
Нека да минат първо мачовете за Купата на България, преди да мислим за прехвърляния. Имаме подъл мач против Литекс, а в случай че го преодолеем, ще ни чака още един противник. Тогава към този момент ще имаме време за мислене, изключително предвид на дългата пауза.
Предстоят мачове за Купата на България. Как оценявате концепцията те да се играят по време на Световното?
Мисля, че изтеглянето на мачовете напред във времето е положително решение. В противоположен случай се получаваше много огромна пауза от 2 седмици без мачове. Какво да кажем за другия тим, който свърши с мачовете още в петък. Това демонстрира, че може умерено да изиграем 22-23 мача преди зимата, да стартираме малко по-късно и да има задоволително дълга лятна пауза, вместо толкоз дълга през зимата. Знаем, че през лятото се почива по напълно друг метод.
Как бихте коментирали тази пауза от съвсем 3 месеца, която ще се получи сред полусезоните?
Те няма да са три месеца, тъй като множеството ще стартират подготовка след Нова Година. Много огромна част от играчите имат нужда от отмора, защото такава нямаха през последните 2 години – най-много по 1-2 седмици. И аз като съм бил футболист постоянно е била по-дълга.
Ако приказваме по какъв начин ще се отрази паузата на играчите, то си зависи от всеки самостоятелно. Ние ще дадем стратегии, само че в това зимно време, в случай че се натъртва повече на масата, надлежно на сърмите (смее се), то ще има проблем.
Да обърнем внимание и към задаващия се Мондиал. Кое ще надделее, съгласно Вас – умората от доста тежкия график през последните два месеца или фактът, че футболистите са в топ форма по средата на сезона?
Мисля, че второто ще надделее. За пръв път футболистите ще влязат в най-хубавата си форма, поради обстоятелството, че множеството шампионати са към средата си. Някои водещи отбори са изиграли по 6 мача в ШЛ, само че на това равнище този размер от мачове не е огромен, имайки поради, че за цялостен сезон те може да изиграят над 60, което би довело до огромна отмалялост, в случай че занапред има Световно по-късно. Футболистите се чака да са в най-хубава форма.
Колко проблематично ще е завръщането към клубния футбол, изключително в шампионатите, където няма да има време за провеждането на естествена подготовка?
Да, постоянно има риск от травми. Програмата на Световното е през към три дни да са мачовете, т.е. естественият график в шампионатите. Имайте поради, че и някои ще изиграят по-малко мачове, тъй като ще отпаднат на по-ранен стадий. Рискът ще е същият, както в случай че вървят клубните шампионати. Това няма да окаже чак такова въздействие.
Кои са любимците за спечелването на шампионата?
Не съм следил доста, почтено казано, защото непрекъснато виждам футболисти за Черно море. С оглед на квалификациите обаче мисля, че Аржентина и Бразилия са добре отвън Европа. Нидерландците набраха скорост при Ван Гаал, испанците обичайно са рискови, португалците събраха чудесни футболисти във всички линии на играта. Англия обичайно има страхотни футболисти, само че знаем, че там всекидневно не доближава нещо на шампионатите. Може пък да ни опровергаят, ще забележим.
Знаем мощната Ви връзка с Португалия. Оптимист ли сте за възможностите на „ мореплавателите “ за нещо огромно в Катар?
Доста проследявам от португалското състезание и главно португалската преса, тъй като в българската вашите сътрудници единствено на жълтини натъртват. Там има настроения против треньорския щаб и Фернандо Сантош. Има неодобрение и за оповестената група от играчи. Мисля, че ще преминат групата, само че отново има огромни алтернативи към ролята на Роналдо, същите като тези в Манчестър Юнайтед – дали да е титуляр, или не. Подобни полемики съществуват на всички места. Много е комплициран този проблем, изключително след тези негови изявленията. Ако нещо им изиграе неприятна смешка, ще е точно това. Получава се едно огромно напрежение към Роналдо.
Ако обаче португалците намерят добър баланс сред публично мнение, трудове в пресата и екипен дух, то мисля, че може да реализират триумф. Имат доста мощна група от играчи.
Получават ли повече публичност отзиви в страната, че националният тим може да играе по-добре без Роналдо в състава?
Не би трябвало да давам извънредно мнение за Роналдо, само че бих запитал кой треньор ще се откаже от Роналдо, Меси, Неймар, Мбапе? И на футболиста няма да е елементарно, а още по-малко на Фернандо Сантош, когато взема своите решения.
Има ли, съгласно Вас, напрежение върху националния селекционер Фернандо Сантош, да вика играчи, които по някакъв метод са свързани със супер сътрудника Жорже Мендеш, както и самия Роналдо?
Да, чел съм такива информации, има и сходни колажи. Аз съм уверен, че тези неща са факт освен в Португалия, само че и за други страни. Никой не може да каже дали е истина, само че сигурно от 23-та извикани играчи всеки един заслужава да е на Световното, тъй като е доста добър футболист. Има и такива, които не бяха извикани, както при Бразилия, които са доста тъжни. Всеки би трябвало да почита решенията на треньора. Знам го, защото съм бил в сходни обстановки.
Има ли отбор, който не е измежду любимците, само че може да изненада прелестно с представянето си?
Има, несъмнено. Сърбите имат страховит състав и в случай че покажат нужната сплав сред групов дух, поддръжка от почитателите и публично мнение, могат да създадат мощен шампионат. Същото важи за Хърватия. Уругвай изкара доста надарени млади играчи и също може да направи усещания. Африканските отбори обичайно имат страхотни единици, само че там манталитетът постоянно е огромен проблем. Това са моите избори.
Имаше много полемики към мястото на провеждането на шампионата. Има ли обаче и своите положителни страни?
Да, имаше много неодобрение по отношение на употребата на човешки труд и починалите хора. За пръв път има такава публичност против провеждането на шампионата на обещано място. Това, което знам от визитата на нашия народен тим там, е, че изискванията са страхотни. Има предпоставки да стане едно от най-хубавите шампионати в миналото, както подчертавате и Вие. Температурите ще са много по-поносими от тези през лятото. Знаем в Съединени американски щати какви бяха температурите и каква горещина беше на Световното. Освен това стадионите са на доста високо равнище, а и спортната форма на състезателите е върхова.
И за край, господин Илиев – какво си пожелавате в персонален и професионален проект отсега нататък?
Пожелавам най-важното – здравето. Всичко друго се опитваме да го реализираме, само че даже и да не успеем, имаме и късмет още веднъж да опитаме – без значение дали приказваме за футбол или за всяко друго нещо от живота като цяло.
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР