Настъпват промени в , които ще представляват една трета от

...
Настъпват промени в , които ще представляват една трета от
Коментари Харесай

Настъпват промени в мандатите за изборите на 2-ри април


Настъпват промени в, които ще съставляват една трета от България. Това пресмятат от Централната изборна комисия, до момента в който чакат президентът Румен Радев да издаде декрет за насрочване на вота.

Ето какво демонстрира инспекцията на bTV за.

В 10 региона ще има друг брой депутати от до момента определените, пресметна особено за bTV изборният специалист проф. Михаил Константинов. Причината - данните от настоящото.

На картата се вижда, че като София, Пловдив и Варна печелят в допълнение от един до три мандата. Други шест региона обаче евентуално ще изгубят по един мандат. Съгласно Изборния кодекс обаче не е допустимо регион да бъде представляван от по-малко от четирима депутати.

Разпределението на мандатите по партии не зависи от това във всеки регион, съобщи за bTV математикът проф. Михаил Константинов. „ Зависи обаче кои ще бъдат депутатите. Например, 23 регион в София ще излъчи 19 депутати, а в Търговище или в други региони - това ще е един народен представител по-малко. Но това не касае депутатите от всяка партия, по тази причина споделям, е става дума за Радини безредици “, сподели той.

Проф. Константинов е безапелационен - в страната за сметка на други. „ Един регион като Видин би трябвало да има три мандата, както и Смолян, само че в закона е казано, че не може по-малко от четири, по тази причина им даваме четири и разпределяме останалите мандата на 29 региона “, изясни още той.

Ощетени обаче са гласоподавателите отвън страната, обръща внимание Стефан Манов, член на. Според него вотът от чужбина е неравно третиран, по отношение на гласоподавателите у нас.

„ Докато гласоподавателите в страната могат да изберат освен партия, само че и от листите в техния регион, отвън страната гласоподават единствено за партия – т.е. техните гласове не вземат участие в разпределянето на мандатите по партии “, безапелационен е той.

Очаква се тази седмица да се произнесе за броя на мандатите в многомандатните изборни региони. Изборни специалисти смятат, че опцията „ хартиена бюлетина “ ще върне до урните към 300 000 гласоподаватели - без това до докара до нощуване на членове на секции в Районните изборни комисии.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР