Настъплението на талибаните в Афганистан продължава. Има информация, че те

...
Настъплението на талибаните в Афганистан продължава. Има информация, че те
Коментари Харесай

Ще се успокои ли Афганистан след изтеглянето на САЩ

Настъплението на талибаните в Афганистан продължава. Има информация, че те са завладяли основен граничен пункт с Пакистан. Официален Кабул отхвърля. В ход е дейното евакуиране на американския боен контингент от страната.

Кадри в обществените мрежи и публикувани по локални медии демонстрират знамето на талибаните над един от основните гранични пунктове сред Афганистан и Пакистан. Официалните управляващи настояват, че офанзивата на талибаните е отблъсната. По данни на ББЦ, пунктът е високомерен без опозиция, а от там прецизират, че не могат да верифицират достоверността на видеоматериала. От пакистанска страна обаче споделят, че граничният регион е в ръцете на талибаните.

През последните седмици настъплението им е осезаемо и все по-големи територии попадат под контрола им, макар опитите за опозиция от страна на афганистанските въоръжени сили. Талибаните към този момент управляват границите с Иран, Таджикистан и Туркменистан. Официалните управляващи са безапелационни, че ще си върнат контрола.

" За страдание хората в Афганистан страдат от военни дейности към този момент 43 години. И упорстват за преустановяване на огъня. Също като афганистанското държавно управление, което и в предишното и в този момент - желае преустановяване на огъня ", съобщи представителят на афганистанските въоръжени сили Аджмал Омар Шинвари.



Една от причина за нараствания напън от страна на талибаните е отдръпването на американския боен контингент, с чиято помощ ислямските милиции бяха държавни под надзор през миналите години. В началото на седмицата, американския главнокомандващ на контингента в страната военачалник Остин Милър алегорично постави завършек на войната.

Опасенията са, че формален Кабул няма да се оправи с талибаните, които са упреквани в нарушение на редица човешки права и свободи.

" Мисля, че изтеглянето на американците беше извънредно безконтролно. Едно отговорно отдръпване изискваше едно всеобхватно съглашение сред афганистанското държавно управление, талибаните и другите партии ", сподели шефът на тв канал в Кабул Гулам Джилани Зуак.

Въпреки опитите за договаряне на преустановяване на огъня, талибаните не се отхвърлят да водят война с афганистанските военни. Представители на милициите водят договаряния с формалната власт, само че все още без резултат. В момента те са и в по-изгодна позиция, тъй като управляват повече области в страната.

Ситуацията в Афганистан е част от дневния ред на интернационалната общественост. Британското държавно управление ще работи с талибаните, в случай че те се върнат на власт в Афганистан, сподели министърът на защитата Бен Уолъс пред локални медии. Преди дни Лондон разгласи, че е прекратил веонното си наличие в Афганистан след 2 десетилетия война.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР