Настъпи сезонът на респираторните вируси, очаква се у нас да

...
Настъпи сезонът на респираторните вируси, очаква се у нас да
Коментари Харесай

Доц. Атанасова: Новият вариант на COVID-19 протича леко, но се чака и грип

Настъпи сезонът на респираторните вируси, чака се у нас да влезе и новият подвариант на Омикрон – „ Пирола “ (или ВА.2.86), регистриран до момента в над 20 страни. “Отчитаме повишаване броя на проучванията за COVID-19, надлежно пораства и броят на позитивните резултати ”, споделя началникът на Лабораторията по вирусология при УМБАЛ „ Свети Георги “ ЕАД - Пловдив доцент доктор Мария Атанасова.
Прочетете още
Лабораторията непрекъснато следи, събира и изпраща до НЦЗПБ-София пациентски проби за проучване на нови разновидности на COVID-19. Медиците позволяват, че „ Пирола “ може да провокира осезаема епидемиологична вълна, евентуално през ноември, а в края на януари у нас всекидневно се следи и пик на грипа.

Симптомите на инфекцията, която ВА.2.86 предизвиква, остават същите: висока температура, възпалено мъчително гърло, главоболие, мускулни и ставни болки, хрема, кашлица, изнемощялост. Промените в обонянието и усета не са наложителни. Не са докладвани все още и смъртни случаи.

“Съществува въпросът до каква степен преболедували и имунизирани са предпазени от новия подвариант. Но защото доста хора към този момент са прекарали коронавирус, някои даже 2-3 пъти, а други си сложиха ваксини, смята се, че към този момент има основана забележителна имунна каста в обществото, която ще е по-устойчива и на ВА.2.86 ”, споделя доцент Атанасова.

Най-защитени ще бъдат тези, които са преболедували относително скоро, до 1 година, от предходни подварианти на Омикрон и имунизираните с приспособена за Омикрон ваксина. Както и до момента, рискови групи да се разболеят по-тежко са доста възрастните хора, тези със съществени болести на сърдечно-съдовата и/или дихателната система, диабетиците и лицата с угнетен имунитет.

При подвариант ВА.2.86, в случай че антигенният тест се направи прекомерно рано в хода на болестта, може да се получи фалшиво-отрицателен резултат, заради към момента дребното количество вирусен антиген в секрета. “По-чувствителен е PCR методът. Лабораторията ни е оборудвана с автоматизирана PCR инсталация, с която работи чудесно квалифициран екип. Разполагаме и с модифициран вид на PCR (и съответният апарат), който мощно редуцира процедурата и резултатите се получават в границите на 20 минути. Особено е подобаващ за пациенти, които желаят за малко време да получат надеждна диагностика. И с двата разновидността на метода получаваме прецизни резултати ”, споделя още доцент Атанасова.

„ Следва да се подсети, че всеки зимен сезон всекидневно циркулират и други респираторни вируси и ранната им диагностика е значима за навременно и съответно лекуване. В нашата Вирусологична лаборатория правим с бързи антигенни проби и с PCR способ проучвания с изключение на за COVID-19, също и за грипни вируси видове А и В, респираторно-синцитиален вирус и аденовируси, като диагностичните ни благоприятни условия непрестанно се уголемяват “, съобщи доцент Атанасова.

За отбелязване е, че бъдещето принадлежи на молекулярно-генетичните способи (като мултиплексния PCR), които са на път да станат водещи в диагностиката на респираторните инфекции, позволявайки единствено в една пациентска проба да бъдат разпознати необятен набор вирусни, бактериални и гъбични патогени.

Лабораторията по вирусология като част от структурата на УМБАЛ „ Св. Георги “ ЕАД, Пловдив е изцяло налична и отворена за всички външни лица. Желаещите да се изследват могат да бъдат ориентирани от персонален доктор, от инфекционист, пулмолог или различен експерт, само че могат да дойдат и по лично предпочитание. В конюнктура на напредък на COVID-19, изключително значимо за отбягване на фалшиво-отрицателни резултати е да се вземе вярно и в задоволително количество носогърлен секрет от пациента – операция, която е най-добре да се извърши от умел лабораторен личен състав. Преди и след осъществяване на даден тест, интересуващите се от вирусологични проучвания могат да разчитат на подробна консултация от специалист-вирусолог.

Вирусологична лаборатория се намира на бул. „ Пещерско шосе “ №66, до Клиниката по инфекциозни заболявания. Работното време е всеки работен ден от 7.00 до 14.00 часа. Допълнителна информация за всички останали проучвания, провеждани в лабораторията, може да се получи на длъжностен телефон: 0882 93 17 36, както и от уеб страницата на университетската болница www.unihosp.com.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР