Настъпи Рождество Христово - един от най-големите и светли празници

...
Настъпи Рождество Христово - един от най-големите и светли празници
Коментари Харесай

Коледа е. Честито Рождество Христово!

Настъпи Рождество Христово - един от най-големите и светли празници в християнския календар. На този ден си пожелаваме да сме по-добри, здрави и смирени.

Днес означаваме един от най-големите църковни празници, на който се празнува рождението на Божия наследник - Иисус Христос. Според Евангелието това станало в град Витлеем. Пророк Данаил предсказал, че Христос ще се яви 490 години след възобновяване на Йерусалимския храм.

Малко преди раждането на Божия наследник майка му Мария дружно с Йосиф отишла във Витлеем. Там те не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера отвън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли.

В мига на рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наоколо пастири, че на света е пристигнал Спасителят. На този ярък празник хората си пожелават здраве, наслада и благоденствие.

На Рождество Христово свършва дългият коледен пост и по тази причина обядът е благословен и доста богат.

Празникът стартира в първите часове на 25 декември. Той е своебразно продължение на Бъдни вечер.

Всички вървят на черква. Прави се обичайното общоселско хоро. На Рождество Христово свършват постите и обядът е благословен и доста богат. На него наложително се сервира баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и други Основните ястия през този и идващите са приготвени от свинско месо. Коледните празници не престават до Стефанов ден - 27 декември. През тези дни не би трябвало да се работи.

Днес имен ден честват : Емил, Ицо, Ичо, Младен, Радомир, Радомира, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Христалина, Христо, Христи, Христин, Христина, Христофор

Честито на всички именници и Честито Рожество Христово!

През ХХ век българите прибавят към коледната обредност още един детайл, привнесен от Западна Европа - сияещата елха. Христос идва на земята, с цел да освети хората и тяхното царство. С идването си той донася парченце от светостта на небесния мир - красивото, отрупано с плод Райско дърво. Затова елхата се отрупва с фигурки на ангелчета, Дядо Коледа, гирлянди, топчици, свещички, символизиращи Христовата същина (светлината, знанието, чистотата, истината).Народната традиция е обвързвана с обичая коледуване. Основни участници са момци в предженитбена възраст. Подготовката им стартира от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, основават се коледарските групи, дефинира се лидера на групата, който е по-възрастен и женен. Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят " шарени тояги ". Времето за коледуване е строго несъмнено от традицията - от среднощ до изгрев слънце на Коледа. В националните показа тогава се появяват караконджоли, вампири, таласъми и други свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

Коледарите обхождат домовете, като потеглят постоянно в източна посока. Във всеки дом извършват песни за възхвала на стопаните и доброжелание. Стопанинът кани към трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а след това момата ги подарява с вит кравай. Даряват ги още с пари, месо, фасул, брашно, вино и други След като си разпределят краваите, останалите артикули коледарите разпродават, а събраните средства подаряват на бедните, църквата, на учебното заведение или читалището.

Всички вървят на черква. Прави се обичайното общоселско хоро. На Рождество Христово свършват постите и обядът е благословен и доста богат. На него наложително се сервира баница с най-различни плънки - месо, зеле, гъби, праз, тиква и други Основните ястия през този и идващите са приготвени от свинско месо.

Трапеза: пита, баница, пача, печен дроб, пастърма със зеле, свинсо с праз, печена кокошка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР