Настъпи обрат в сагата с ромските войни в Розино. От

...
Настъпи обрат в сагата с ромските войни в Розино. От
Коментари Харесай

Гонят с подписка размирниците от Розино

Настъпи поврат в сагата с ромските войни в Розино. От през вчерашния ден родът Среброви събира подписка за изселването на вражеската фалимия Скендерови, известни още и като Балтови. Неин основател е някогашната просветителна медиаторка Ани Караджова. На хартия към този момент има към 400 подписа на роми от махалата, които желаят семейството Скендерови да я няма в Розино. За тези планове „ Марица " първа писа още при възникването на първото ромско меле на 22 юни. Тогава мъже от прилежаща на Скендерови улица обявиха че желаят за изгонят тази фамилия.

13-14 хлапета от рода на Тото - най-старшия от Скендерови, вървят въоръжени с ножове, семейството разполага и с пушки, сигнализираха роми, които са си поставили подписите за изселването. Младежи стопират по улицата децата на Сребровите и не ги пускат да отидат до учебно заведение, настояват пострадалите.

Конфликтът сред семействата е от дълги години. Тогава Скендерови пристигнали в Розино от Слатина. Причината за преселването на огромния жанр била, че Тото, който в този момент е главатар на Скендерови, умъртвил човек. Фамилията не могла да остане повече там ненавиждана и презирана и се заселила в Розино.

Сега Скендерови са богати - всяко семейство отглежда по 10-20 декара рози, наемат служащи от махалата, къщите им са законни, а Сребровите им завиждат, настояват Скендерови.

Хората на Тото желаят да командват в Розино и заплашват всеки, който не им се подчинява, отвръщат другите.

По-голямата част от ромите в Розино обаче се въздържат да вземат страна в спора и приканват той да завърши. Не считам, че единствено една от страните е отговорна за напрежението сред двата рода, съобщи Румен Караджов от ромската общественост, който е здравен посредник. Няма процедура да се изселват хора. Смятам, че ние като посредници в селото можем да изиграем роля с диалози, с беседи да обедним хората и да ги убеждаваме да не враждуват, добави той.

Изселването на хора от едно обитаемо място не може да бъде осъществено, разяснява за „ Марица " секретарят на Община Карлово Стефан Стефанов. Подобни мероприятия са правени в първите години след 9 септември 1944-та, от този момент мина много време, напомни той.

Междувременно подписката набъбва, тя ще бъде изпратена до Министерството на вътрешните работи, до регионалния шеф на Пловдив, до кмета на Карлово и до началника на Районното ръководство на полицията в града.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР