Настъпи лятното слънцестоене, а с това и астрономическото лято в

...
Настъпи лятното слънцестоене, а с това и астрономическото лято в
Коментари Харесай

Започна астрономическото лято

Настъпи лятното слънцестоене, а с това и астрономическото лято в България. Днес е най-дългият ден в годината, а нощта е най-кратка.
У нас денят нараства от 15 часа и 6 минути при започване на юни, до 15 часа и 19 минути през днешния ден. Лятното слънцестоене бележи началото на лятото в Северното полукълбо, към 21 юни, и към 22 декември - за Южното полукълбо.

Лятото приключва с есенното равноденствие, към 23 септември в Северното полукълбо и към 22 март, в Южното полукълбо. Според множеството метеорологични прогнози това е и денят, в който дъждовете стартират да стопират, съобава БГНЕС.

В Санкт-Петербург от през днешния ден настъпват бели нощи, а северно от 66 градуса северна широчина настава полярен ден. В Мурманск полярният ден е с дълготрайност 2 месеца – от 22 май до 22 юли. В този интервал Слънцето в никакъв случай не се спуска под линията на хоризонта.

В течение на няколко дни преди и след момента на слънцестоене, Слънцето по пладне ще „ остане на тази височина “, като че ли се е спряло за малко, за това тези ден се назовават стоене на Слънцето. След това Слънцето стартира да се спуска на юг по пладне и денят стартира да понижава, изясняват учените от Българска академия на науките.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР