Настъпи 1 март. Отбелязваме един от най-хубавите български празници Баба

...
Настъпи 1 март. Отбелязваме един от най-хубавите български празници Баба
Коментари Харесай

Честита Баба Марта! Вижте традициите и обичаите

Настъпи 1 март. Отбелязваме един от най-хубавите български празници Баба Марта. По традиция на този ден всеки подарява на околните си мартеница. Тя е направена наложително от два конеца - червен и бял. В някои региони на страната конците са единствено червени, в други - многоцветни, само че с преобладаващо алено. Според националното вярване този цвят има силата на слънцето и дава жизнеспособност на всяко създание.

Белият цвят символизира чистотата, невинността и насладата. В българските обичаи бялото е и знак за хубост, а аленото е цвят на жизнеспособност, на здраве и обич, на успеха, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце. Те се създават особено за този ден, когато съгласно българския народ стартира новата стопанска година.

Мартениците са знак на здраве, дългоденствие и изобилие, само че по тях също може и да се гадае. Според остарели български поверия, девойките могат да съдят по нея за бъдещия им брачен партньор. Когато видят първия щъркел, лястовица или цъфнало плодно дръвче, те би трябвало да оставят мартеницата под камък. Точно след половин година, когато слънцето се завърти по посока есен-зима, ревизират дали по нея има мравки или не. Ако по нея са полепнали мравки, то техният фаворит ще бъде безпаричен. Ако желаят да са румени и здрави през цялата година, би трябвало да завържат мартеницата на цъфнало дръвче. А в случай че желаят да се избавят от всяко зло, би трябвало да я хвърлят в течаща вода, която да отнесе злините и да им върви като по вода.

Обичаят за връзване на мартеница е прочут освен в България, само че и в Румъния, Молдова, Албания, Гърция, Македония и Сърбия.

На 1 март православната черква празнува паметта на св. Евдокия. От гръцки името значи " доброжелание " и " благосклонност ".

Имен ден честват всички с имената Марта, Мартина, Мартин, Евдокий и Евдокия.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР