Настаняват ги в мизерни квартири на завишени цени, удържат им

...
Настаняват ги в мизерни квартири на завишени цени, удържат им
Коментари Харесай

Нова схема: как в Германия експлоатират източноевропейци

Настаняват ги в мизерни квартири на повишени цени, удържат им пари за пътешестване до работното място, заплашват ги даже с ликвидиране, в случай че не съблюдават напътствията: в Германия има нова скица за употреба на източноевропейци.

: в през днешния ден тези проблеми би трябвало да са отпаднали, откакто през 2021 година в страната бе въведена възбрана за сключването на контракти с подизпълнители в месопреработвателната промишленост. По границата с Нидерландия обаче в този момент се е открила нова: медиатори, осигуряващи личен състав от чужбина, са накупили и взели чартърен парцели в провинция Северен Рейн-Вестфалия в огромни мащаби - точно там настаняват, разкрива следствие на немската обществено-правна медия SWR. Но тези служащи не се трудят в Германия, а в Нидерландия.

Пропуските в правната система

В Нидерландия наетите от чужбина работят за медиаторите. И въпреки да живеят в Германия, възбраната за подизпълнители в не ги визира. От друга страна - настанявайки ги в жилища в Германия, медиаторите заобикалят строгия надзор на нидерландското трудово право. Резултатът: мизерни условия на труд с прекомерно повишени наеми и случайни изгонвания от жилищата.

" В момента компаниите медиатори печелят най-вече от жилищата и превоза ", споделя пред SWR синдикалистът Пагонис Пагонакис. " Работниците заплащат приблизително сред 350 и 400 евро за матрак. Освен това им взимат още 50 евро транспортни разноски за транспорта до работното място. Именно по този метод компаниите медиатори вършат най-големите си облаги. "

Отношението към служащите е брутално

Авторите на предаване Report Mainz на телевизия SWR, които са работили по следствието, разполагат с нидерландски трудови контракти, според които наемът и транспортните разподи се удържат непосредствено от заплатата. Раследванията на немската медия разкриват също по този начин, че наетите служащи постоянно нямат писмени контракти за наем.

Саша Рюлфс, който е чиновник в близка до границата помощна организация, споделя, че в района непрекъснато се срещали бездомни служащи, защото загубата на работното място водела след себе си и незабавното изхвърляне от жилището. Работниците не знаели правата си, били доста наплашени и изпитвали голям боязън, споделя той пред SWR.

Това се удостоверява от описа на румънския служащ Ойген (името е променено), с който репортерите на немската медия са разговаряли директно преди отпътуването му за Румъния. " Бях болен и не можех да работя. Координаторът ми сподели, че все пак би трябвало да дойда, само че аз не можех. След което той ми подреди: " Събирай си нещата ". Заплаши ме, че в случай че не се махна, ще ме убие със личните си ръце. Попитах го " Къде да ида? ". Беше нощ, а аз нямах никакви пари. "

Работниците са изложени на брутално отношение от страна на работодателите, споделя и синдикалистът Пагонакис.

Един нов закон без задоволително успеваемост

Миналата година в Германия бяха подхванати голям брой инспекции против. Правителството в Северен Рейн-Вестфалия даже одобри закон, въз основата на който управляващите би трябвало да бъдат осведомени, в случай че жилище се употребява за краткотрайно настаняване на наемни служащи в него. Властите обаче не разполагат с задоволително информация за действителния брой на живеещите в несъмнено жилище, нито пък могат да открият дали се съблюдават противопожарните правила, строителните разпореждания и условията за настаняване според защона за отбрана на труда, разяснява SWR, базирайки се на представител на локалните управляващи.

Адвокатът Клаус Кьорнер, който непринудено съветва наемните служащи, споделя за SWR: " Тези, които отдават жилищата по повишени наеми, могат да получат санкции сред шест месеца и 10 години. Но до такава степен не се стига, тъй като служащите не подават недоволства - възпират ги да го създадат, даже и с принуждение - в случай че се постанова ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР