Настанените в хотелите по Северното черноморие украински бежанци намаляват, съобщават

...
Настанените в хотелите по Северното черноморие украински бежанци намаляват, съобщават
Коментари Харесай

Бежанците от Украйна напускат постепенно родните хотели, насочват се към Румъния

Настанените в хотелите по Северното черноморие украински бежанци понижават, оповестяват от сектора. Причините са, че не се настаняват новодошли /те се насочват към държавните бази/ и че настанените си отиват по малко.

„ Тръгват най-много за Румъния. По тяхна информация, там всеки емигрант получавал дневно по 20 леи за храна и по 50 леи за нощувка ”, прибавят хотелиери. В Кранево един хотел, където имаше доста бежанци, затвори. В другите, които към момента са отворени, има най-малко по 50 души и малко от горната страна като брой.

Припомняме, че в този момент страната дава по 15 лв. за емигрант на хотелиерите – главно за нощувка. В началото на тази стратегия, която ще работи до 24 февруари, украинците се изхранваха сами, като купуваха артикули от магазините в Балчик и Кранево, където са настанени. „ Те обаче нямат задоволително средства и се принудихме да ги храним заран, на обяд и вечер. Обедното метю включва да вземем за пример фасул с наденица, във вечерното безусловно има месо ”, споделя хотелиер от Кранево.

„ Ситуацията е доста зле. Тези 15 лв. не стигат до средата, 1 лев от тях е наложителната курортна такса. Все едно ги принуждаваме да си потеглят. Християни сме, въпреки всичко, само че не можем да кажем докога ще издържим. Украинците си отиват, един по един хотелите ще стартират да затварят ”, прибавя той.

„ За Коледа направихме празненство за бежанците от Украйна на 25 декември. Те си избраха датата. Беше радостно. И за Нова година ще създадем нещо. Но изрично не е в това решението ”, споделя Александра Джафарова, хотелиер от Балчик. В нейната база има сега 75 бежанци. Според нея, това е даже под сериозния най-малко, с цел да може да се обезпечават условия за тях – като стаи, отопление и така нататък Някои хотелиери са получили средствата си за октомври, само че парите са за орязани нощувки, а други още ги чакат.

Хотелиери споделят с признателност, че са получили в начерието на празниците хранителни пакети от Българския червен кръст /БЧК/ и са безапелационни, че те им дават глътка въздух.

„ По решение на Националния съвет на БЧК закупихме съществени храни, направихме пакети. В Добричка област раздодахме хранителни пакети – над 600, по хотелите, тъй като разбрахме, че те имат нужзда от храни. Пакетите съдържат брашно, олио, ориз, макарони, захар, чай, разнообразни типове консерви и други Те са с друго тегло – от 15 и от 22 кг. Даваме хранителни пакети и на бежанци, настанени на домашни адреси ”, съобщи шефът на Областния съвет на БЧК-Добрич, доктор Артюн Еринозов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР