Настанените в хотели бежанци ще трябва да ги напуснат до

...
Настанените в хотели бежанци ще трябва да ги напуснат до
Коментари Харесай

С извънредни влакове ще преместват бежанците от хотелите

Настанените в хотели бежанци ще би трябвало да ги изоставен до 31 май. Те ще бъдат пренасочени към държавни бази. Преместването на украинците ще стане главно с влакове. Това стана ясно по време на брифинг на оперативната координационна група към правителстеото.

За задачата ще има изключителни композиции, а към постоянните влакове ще бъдат добавени специфични вагони, с цел да бъдат отделени украинците от останалите, изясни зам.-министърът на превоза Владимир Върбанов. Прехвърлянето ще стане на групи - първо възрастните и болните хора, по-късно майките с деца и най-после всички останали. Няма да има делене на фамилии, безапелационен бе той. 

До гарите те ще се извозват с рейсове, които ще обезпечат регионалните шефове. Ще се употребяват и такива на доброволци. 

Сега към 63 хиляди украински жители са настанени в 1204 места за заслон все още, съобщи заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.  В момента се приготвят документите за второ заплащане, което ще е за април. 

Първото заплащане е за близо 15,280 млн. лева за 350 000 нощувки.

До края на идната седмица ще стартира и второто заплащане. До момента са подадени 565 заявки от лица извършващи активност в обектите. Самите обекти се чака да бъдат над 1000.

104 235 украинци са останали у нас,  като границата ни са преминали  252 826.

52 хиляди са дами, 39 143 - деца. Непридружени са 436 деца. Почти 100% от останалите у нас към този момент имат статут на краткотрайна протекция, съобщи шефката на Агенцията за бежанците Мариана Тошева. Тя изясни, че по този индикатор сме преди всичко в Европейски Съюз. 

До края на седмицата ще проработи онлайн платформа, в която ще бъде проучено какъв брой от украинците считат да останат след края на май в България. Там ще има цялостна картина ще се изследва какъв брой от тях са подготвени да работят, дали децата им са настанени в детски център и така нататък от понеделник ще тръгнат екипи анкетьори. Бежанците ще бъдат осведомени къде ще бъдат преместени откакто попълнят анкетите за платформата. Прехвърлянето  ще става на база потребностите, а не по желанията им. За болните ще се гледа да има болница в обитаемото място. Семейства няма да се разделят. Ще се стараем хората, които са намерили работа, да бъдат покрай нея, увери шефката на Агенцията по бежанците.

9000 работни места са декларирани за украинци от наши работодатели, сподели шефът на Агенцията за заетостта Смилен Вълов. Те са най-вече в огромните градове. Половината са непрекъснати, а не сезонна претовареност. На почналите работа страната ще поеме част от наема за три месеца, като това е мярка, ориентирана освен към бежанци, а към всеки искащ да работи. Отделно се приготвя и стратегия " Солидарност ", като бежанците ще могат да се възползват от мярката за субсидирана претовареност. Така страната ще заплаща три месеца минимална заплата и осигуровки, а още три ще покрива единствено осигуровките. 

Около 16 000 души са получили по 375 лева еднократна помощ, като издадените заповеди са 22 500, регистрира още шефът на Агенцията по заетостта. Украинците имат достъп и до програмата за " Топъл обяд ".

Над 1600 украинци са потърсили здравна помощ, като 900 са били приети в болница, а 700 са деца, регистрираха от здравното министерство. 

Все още се оглеждат към 5000 здания на ведомствата.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР