Настанените в болница пациенти с COVID-19 вече са повече отколкото

...
Настанените в болница пациенти с COVID-19 вече са повече отколкото
Коментари Харесай

От "контролиран" до "на предела": натискът върху болници заради COVID-19

Настанените в болница пациенти с COVID-19 към този момент са повече в сравнение с в най-тревожния до момента интервал на епидемията от ковид в България. Към 16 март приетите в болница са 7269 души, до момента в който на 14 декември предходната година са били 7244.

Не по-оптимистична е статистиката и за настанените в интензивни отделения, въпреки и пиковите стойности от края на 2020 година към момента да не са задминати: към 16 март пациентите с ковид в най-тежко положение са 575 души, а към 14 декември предходната година са 590.

На фона на това министър председателят Бойко Борисов и министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов избират да подчертават върху послания като " нашите славни лекари правят голяма работа при безусловно естествен живот за хората в България " и " следен напън върху лечебните заведения ", както и да означават, че Коронавирус обстановката в България е по-добра в сравнение с в страните, където заболеваемостта е доста по-голяма.

Засега ръководещите рецесията упорстват, че така наречен местен метод (въвеждане на ограничавания по обособени области) е най-правилен поради разликите в разпространяването по области.

Послания от политици

Последната обществена изява на министъра на опазването на здравето бе в понеделник в Кърджали. Тогава проф. Костадин Ангелов, който е и лидер на листата на ГЕРБ във Варна и Велико Търново, само че публично предизборната му акция е прекъсната, съобщи, че индикаторите на епидемията на национално равнище " наподобяват близки " на числата от здравната рецесия през ноември, само че " виждаме, обикаляйки страната, че сътрудниците са спокойни, няма ги терзанията и страха от тези месеци ". Според Ангелов три месеца по-късно здравната система е " доста по-подготвена и оборудвана ".

В понеделник и министър-председателят Бойко Борисов взе отношение по Коронавирус епидемията в страната: " Има доста псевдо-експерти, които дават образци или с Унгария, или със Сърбия или с Гърция, дано напомним, че ограниченията там са цялостен локдаун, затворено всичко или съвсем всичко, до момента в който в България има безусловно естествен живот и индикаторите, примерно в Унгария са им три пъти по-лоши в сравнение с в България ". От публикуваните фрагменти от съвещанието при премиера не оказва се, кои са визираните " псевдо-експерти " от Борисов, както и дали има смяна в позицията му за продължение на разхлабване на ограниченията. По от началото на март отвориха заведенията, а от 1 април е заложено да са позволени визитите и в нощни клубове, питейни заведения.

Други послания

Още ръководителят на щаба за ковид и шеф на Военномедицинска академия (ВМА) ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че " нещата не вървят в вярна посока и би трябвало да се вземат ограничения ".

Във вторник в изявление за Българското национално радио шефът на " Пирогов " проф. Асен Балтов изрази сходно мнение: " Почти сме на лимита на опциите и би трябвало да се мисли за по-сериозни ограничения ". Той подчертава върху краткотрайно прекъсване на визитите в детските градини, с аргумента, че " продължава да се усилва броят на новозаразените дребни пациенти ".

Че децата са по-засегнати от третата вълна на епидемията счита и шефът на болница " Св. Анна " в София Славчо Близнаков: " 30% от потенциала на детското поделение е заето от деца с COVID-19. Не са в тежко положение, по-скоро нормализирано, леко към приблизително, само че самият факт, че към този момент има всеки ден деца, позитивни за ковид, в това число с майките им, е стеснителен ". По думите на Близнаков потенциалът на " Св. Анна " за Коронавирус пациенти е привършен, като половината кревати са отделени за пациенти с ковид. (Още за боледуването на децата от COVID-19 - )

Като " доста чувствителен и стеснителен " дефинира натиска върху Спешна помощ София представителят ѝ Катя Сунгарска. По думите ѝ повикванията за 12 часова работна промяна са към 470, като половината са свързани с ковид. Според Сунгарска броят на незабавните позвънявания е съпоставим с този от пика на епидемията през ноември и декември, въпреки и към момента да не се следи " оставяне на адреси за осъществяване от предходната промяна към идната ".

По думите на представителя на Спешна помощ в столицата обаче към този момент се стига до обстановки, в които пациент, закаран с кола за спешна помощ до болница за хоспитализиране, бива отпращан към последващо лечебно заведение заради привършване на местата: " Обявени са да кажем останали три кревати, само че до момента в който отиде екипът и вземе индивида, с цел да го закара до болница, местата се запълват от приходящи, които отиват със собствен превоз ".

Със заповед на шефа на Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) от през днешния ден лечебните заведения в София трябваше да усилят с 20% отделените за Коронавирус пациенти кревати. По обяд обаче Данчо Пенчев, отпред на инспекцията, разгласи, че заповедта ще бъде изменена и на всяка болница ще бъде тъкмо несъмнено какъв брой кревати за пациенти с ковид да има. Причината е лечебните заведения имат друг профил.

Според данни на Би Ти Ви в София има 3700 кревати за Коронавирус пациенти, които не са в тежко положение и 340 места за интензивно лекуване, като 75% от потенциала към този момент е ангажиран.

Не е единствено София

Според последните публични данни, където заболеваемостта за интервал от две седмици е 676 души на 100 хиляди население. В отговор на въпроси на " Дневник " шефът на университетската многопрофилна болница в Бургас доктор Бойко Миразчийски декларира, че през последните дни са заети 93% от леглата за Коронавирус заболели в неусложнено положение, а местата за интензивно лекуване са заети на половина. Последно предходната седмица са избрани 25 нови кревати за пациенти с ковид.

В ефира на " Нова телевизия " шефът на Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в Бургас Георги Паздеров съобщи, че ще направи препоръчани за прекъсване на визитите затваряне на фитнеси, молове, детски градини на локално равнище. Болниците пък евентуално ще би трябвало да отделят 30% от потенциала си за пациенти с COVID-19.

При визитата си в Кърджали в понеделник министърът на опазването на здравето разгласи, че повода за визитата му е " извънредно сериозния поток от пациенти към лечебното заведение, макар че заболеваемостта там е измежду най-ниските в страната: 155 нови инфектирани на 100 хиляди население за интервал от две седмици. Това бе обяснено със съмнение, че хората не се изследват, въпреки и да имат признаци на COVID-19. И въпреки всичко заключението на проф. Ангелов е, че обстановката в болница " доктор Атанас Дафовски " и област Кърджали е " следена и постоянна ".

А ограничения на национално равнище по кое време

Както е известно в България няма точни критерии за Коронавирус обстановката, при които да се вкарват ограничения, а здравните управляващи настоятелно повтарят, че индикаторите се наблюдават изкъсо. Като фактор за въвеждане на ограничавания е посочвана и, с обяснението че даже и да бъдат въведени ограничения, няма да се съблюдават, в случай че няма субективно чувство за всеобщо единодушие с тях.

През последните дни на два пъти са отправяни послания, че на постоянния брифинг за епидемията в страната ще бъдат оповестени решения, годни за страната. В понеделник в ефира на " Нова Телевизия " проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания и член на щаба за ковид, съобщи: " Сега е време за усмиряване, да се одобряват действителностите и да се взимат решения, които са верни ". На въпрос дали се изключва въвеждане на ограничавания на национално равнище, Кантарджиев отговори, че " в четвъртък това ще го каже министърът ".

Във вторник откакто на среща в Министерството на здравеопазването бе оповестено, че, спомагателни към връщането на учениците от 5 до 12 клас към онлайн-обучение от края на предходната седмица. В този подтекст шефът на болница " Александровска " проф. Борис Богов съобщи, че " към този момент е единствено за София, а пък ограничения, които касаят национално равнище, ще бъдат може би ясни в четвъртък или след четвъртък ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР