Насрочването на дата на парламентарните избори е задължение на президента.

...
Насрочването на дата на парламентарните избори е задължение на президента.
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Радев е самонадеян, сбърка с датата за изборите

Насрочването на дата на парламентарните избори е обвързване на президента. Все отново би било добре, преди да издаде указа, той да направи съвещания със експерти. Това мнение изрази пред „ Флагман “ водачът на партия НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов.

Днес Радев разгласи, че ще насрочи парламентарните избори за 28 март. След това водачът на „ Воля “ Веселин Марешки, който също е зам.-председател на Народното събрание, разгласи: „ Правомощията на 44-то национално заседание завършват на 26 март идната година. Според член 64 от Конституцията на Република България, нови избори за Народно заседание се организират най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното. Така че разновидности за дати има доста. Според нас от „ Воля “, най-добре е вотът да е на 23 май. “ Марешки се аргументира с топлото време през май и вероятността пандемията от коронавирус тогава да е поотминала.

Наскоро предходният държавен глава Росен Плевнелиев изясни, че постоянно е съгласувал решенията си за насрочване на избори с политическите сили.

„ Не, моето мнение е друго “, разяснява от своя страна Валери Симеонов. " Всичко се върти към ковид-пандемията. За страдание, никой не може да каже по какъв начин ще се развие тя. Според мен, преди да се произнесе, президентът наложително би трябвало да направи съвещания с Националния действен щаб и със експертите по математическо моделиране. Можеше да се направи и една консултация с интернационален екип, тъй като това е сериозен въпрос. Става въпрос за избори. Това не е насрочване на пролетния панаир или коледния базар от Фандъкова. “

Според Симеонов, президентът следва да се съветва и с някои от по-потърпевшите от пандемията страни.

На въпрос би ли посъветвал Радев да не избързва с указа си за датата на изборите, водачът на НФСБ отговори: „ Естествено, да. Няма смисъл, преди да се създадат съществени съвещания и преди да се предвижда развиването на пандемията на база насъбраните данни за България и на база интернационалния опит. “

„ Иначе наподобява самоуверено - като множеството му действия. Надали ще се вслуша, тъй като той е самоуверен човек “, заключи Валери Симеонов за президента.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР