Насрочените предсрочни избори за Народно събрание заедно с тези за

...
Насрочените предсрочни избори за Народно събрание заедно с тези за
Коментари Харесай

Важна информация за изборите на 9 юни!

Насрочените предварителни избори за Народно заседание дружно с тези за Европейски парламент на 9 юни 2024 година, са предизвикателство за изборната администрация и за органите на изпълнителната власт. В тази връзка, и поради опита от извършените избори за парламент и за локална власт през 2023 година след измененията в Изборния кодекс от декември 2022 година, Общественият съвет към ЦИК обръща внимание на някои съществени моменти при подготовката на идните избори 2 в 1, за повишение на прозрачността на процеса и подсилване доверието на гласоподавателите.

Предложенията са по тематиките, свързани с:

Организацията на машинното гласуване;

Обученията на изборната администрация;

Оборудването на изборните помещения;

Видеонаблюдението;

Социологическите изследвания;

Разяснителната акция за гласоподавателите.

Според ЦИК плануваните предварителни парламентарни избори дружно с изборите за Европейски парламент (ЕП) на 9 юни 2024 година са предизвикателство за изборната администрация и за органите на изпълнителната власт. В тази връзка, и поради опита от извършените избори за парламент и за локална власт през 2023 година след измененията в Изборния кодекс от декември 2022 година, Общественият съвет към ЦИК обръща внимание на някои съществени моменти при подготовката на идните избори " две в едно ", за повишение на прозрачността на процеса и подсилване доверието на гласоподавателите.

За организацията на машинното гласоподаване от ЦИК считат, че са нужни:

подготовка на документ на понятен за необятната аудитория език, в който се разказват главните стадии по подготовка на профилираните устройства за електронно и машинно гласоподаване (СУЕMГ) за даден избор.

разяснение на механизмите и отбраните, осигуряващи сигурността на процеса и невъзможността за нерегламентирана интервенция, в частност смяна или замяна на софтуера. Този документ да почива на проекта за осъществяване на избори с потребление на машинно гласоподаване, който ЦИК следва да създава в осъществяване на член 231б ал.3;

онлайн лъчение освен на довереното създаване на софтуера за инсталиране, само че и на установяването на сходството в Министерството на електронното ръководство (MЕУ);

онлайн лъчение на интервенциите по зареждане на софтуера в СУЕMГ от пространствата, в които то се прави от фирмата-изпълнител;

непрестанно наличие на двама от членовете на ЦИК или представители на администрацията на Комисията в пространствата, в които се прави зареждане на софтуера в СУЕMГ от фирмата-изпълнител;

осъществяване на плануванаъа в член 213б ал.4 процедура по извадкова инспекция за уместност на инсталирания програмен продукт в СУЕMГ посредством инцидентен асортимент в склада на предпазване на към този момент конфигурираните машини, в наличието на наблюдаващи и регистрирани партии и нейната необятна връзка към обществеността.

Въпросът за диаметъра на шпулите, на които се навива хартията за ролките на машините допуска незабавно решение, тъй че същият да дава отговор на спецификациите на производителя, прецизират от ЦИК.

От Обществения съвет акцентират, че е оправдано да се дефинират единни спецификации на параваните, употребявани при гласоподаване с хартиени бюлетини по модела на решенията на ЦИК за формата, типа и цвета на чувалите (торбите), в които се съхраняват изборните бумаги. Причината е обезпечаване на идентични условия за гласоподаване в цялата страна, съответстващи на задачата на измененията в Изборния кодекс от края на 2022 година, а точно недопускане на потреблението на заснемаща техника или други операции при опазване тайната на вота.

ЦИК може да предложения социологическите организации, извършващи екзит-пол, да подпишат " джентълменско съглашение " за неразпространение до медии на данни от предварителни резултати в хода на изборния ден, се показва още в мнението.

ЦИК може да поеме и централна самодейност, да вземем за пример посредством контактите с университетите за набиране на студенти-доброволци и възпитаници, навършили 18 години, за проява на машинно гласоподаване. Такава акция ще откри резонанс и по цел активизиране на младите гласоподаватели, се прибавя в мнението на Обществения съвет към ЦИК.

Общественият съвет към ЦИК включва представители на български неправителствени организации, наблюдаващи изборите в страната. Създаден е на основата на чл.55 от Изборния кодекс и съгласно своите Правила е съвещателен орган към ЦИК с съществена цел да спомага за обезпечаване на бистрота, либералност и почтеност в изборния развой. Общественият съвет работи без значение от изборната администрация. За работата си членовете му не получават заплащане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР