Насрочената за днес извънредна сесия на общинския съвет в Пловдив,

...
Насрочената за днес извънредна сесия на общинския съвет в Пловдив,
Коментари Харесай

Продължава сагата с Пловдивския панаир - извънредното общинско заседание по темата не събра кворум

Насрочената за през днешния ден изключителна сесия на общинския съвет в Пловдив, отдадена на панаира на града, пропадна поради липса на кворум.

Само 19 съветници пристигнаха на работните си места. Тяхното искане беше да бъде изменена позицията на община Пловдив за идното общо заседание на сдружението " Пълдин туринвест ", притежател на Международен панаир Пловдив.



В края на декември съветниците от ГЕРБ и " Автентична лява Българска социалистическа партия " взеха решение община Пловдив да одобри апортирането на акциите на Варна в " Пълдин туринвест ", с което в действителност Георги Гергов става мажоритарен притежател на интернационалния панаир.



И през днешния ден пред постройката на Общинския съвет се събраха протестиращи жители, в града дойдоха и Христо Иванов и Ивайло Мирчев от " Да, България ". Христо Иванов съобщи, че решението на съветниците на ГЕРБ в Пловдив да дадат панаира на почетния съветски консул Георги Гергов изцяло опонира на декларираната от водача на партията евроатлантическа позиция.

" Протестиращите ще сме повече от общинските съветници, макар че ние би трябвало да сме на работа през днешния ден е първи работен ден, само че ние продължаваме да сме тук, тъй като се надяваме, че ще има позитивно развиване за нашия град ", разяснява Милена Найденова.



" Пловдивският панаир е една от емблемите на града и полезност, която би трябвало да опазим и е в полза на България да съществува като панаир, като изложбено пространство ", добави Божидар Костадинов.

Единственият представител на ГЕРБ в общинския съвет беше ръководителят Александър Държиков. Според кмета Здравко Димитров предлагането на Георги Гергов да подари 2% от акциите си на община Пловдив и терен за построяването на постройка за операта е положително.

" С 2% подвигаме акциите на Пловдив и получаваме терен за опера, а в това време панаира... ние даже нямаме блокираща квота сега ", разяснява кметът.



Съпредседателят на " Да, България " Христо Иванов, който беше на изключителната сесия, прикани кмета да се обади на съветниците от ГЕРБ, с цел да дойдат на работа. Това обаче не даде резултат и след 30-те минути отмора кворум още веднъж не беше реализиран.

" Това не е просто проблем, обвързван с една община става дума за знаков проблем и в народен проект, става дума за това по какъв начин съветското въздействие и корупцията в България се сплотяват, с цел да спрат развиването на страната и безусловно да я плячкосат. За нас това ще бъде тест за всички изказвания за евроатлантизъм оттук насетне ", разяснява Иванов.

" Това решение, което взехме на последната сесия, е юридически парадокс единствено по себе си, то е толкоз спорно, че на процедура ние нямаме годно решение. Затова 20 общински съветници от пет политически групи организирахме свикването на тази сесия, с цел да можем да вземем вярното за интернационалния панаир на Пловдив решение ", уточни общинският консултант Веселина Александрова.



След като съвещанието пропадна, присъстващите в залата 19 общински съветници направиха подписка и внесоха искане за привикване на ново изключително съвещание на 9 януари. Точно тогава ще се организира и общото заседание на " Пълдин туринвест ", на което представителят на общината в сдружението ще би трябвало да удостовери взетото от общинския съвет решение.

Репортер: Мариела Хубинова


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР