Насред пандемията, която продължава да унищожава работни места и да

...
Насред пандемията, която продължава да унищожава работни места и да
Коментари Харесай

Секторът в Централна и Източна Европа, който ще спечели от кризата

Насред пандемията, която продължава да унищожава работни места и да изпразва офиси по света, фирмите в Централна Европа, които дават отдалечени услуги на по-ниска цена за международните колоси, излизат като спечелили, споделя Reuters.

От Прага през Варшава до Букурещ сходни компании от дълго време дават редица бизнес услуги, като разработка на програмен продукт, администрация, счетоводство и изследвания за огромни европейски и американски клиенти. Сега те печелят от международната наклонност, като се уголемяват и наемат нови чиновници. " Във времена на рецесия от ден на ден бизнес идва тук ", споделя Роман Павлошек, който ръководи център за финансови услуги за международния производител Atlas Copco в чешкия град Бърно.

Данните удостоверяват думите му: над 90% от фирмите за бизнес услуги в Чехия са траяли да наемат нови чиновници посред пандемията, а 12% са спечелили нови контракти от Азиатско-тихоокеанския район, съгласно проучване на Association of Business Services Leaders.

Докато центровете в Азия могат да предложат по-ниски разноски, тези в Централна и Източна Европа са по-близо географски и с по-малка разлика в часовите зони по отношение на Западна Европа и Северна Америка. И също така могат да се похвалят с огромен брой служащи, които приказват повече от един език.

Регионът към този момент притегли редица огромни имена, като BlueLink International на Air France-KLM и Exxon Mobil. ЦИЕ може да се похвали и с експертиза в автоматизацията, роботиката и изкуствения разсъдък - области, които занапред ще порастват.

Компаниите, които дават бизнес услуги в района, към този момент дават работа на съвсем 750 000 души. Преди единствено 25 година те на практика не съществуваха, показва Ромек Любачевски, сътрудник в PwC. " Тази рецесия сподели, че повече процеси могат да бъдат осъществявани дистационно и районът ще може да завоюва от това в кратковременен и дълготраен проект ".

На същото мнение е и Павел Михалик, ръководещ шеф в ING Tech Poland, който счита, че пандемията ще накара още повече интернационалните колоси да търсят метод да аутсорснат още действия.

Компаниите се оказват в добра позиция и заради още една причина. Заради цифровата природа на осъществяваните действия, две трети от чиновниците в Полша съумява да правят пълноценно работата си и у дома посред пандемията. Очакванията са, че наклонността за работа от у дома ще се резервира и след утихването на болестта.

Нещо повече, ускоряването на дигитализацията и по-малкото значение на персоналните контакти измежду фирмите по света, даже и след пандемията, ще оказват помощ на Централна Европа да се развие още повече като хъб за услуги.

" Това ще бъде късмет за повече компании да се реалокират тук, затваряйки главната си активност в по-скъпи страни ", счита чиновник на UBS в Краков.

Индустрията става все по-важна и за българската стопанска система. През 2018 година, след като са последните публични данни, размерът на бранша възлиза на €2,4 милиарда Така изнесените услуги носят 5,2% от стопанската система на стрната ни, покачване от 0,4 пр.п. по отношение на миналата година, по данни на Българската аутсорсинг асоциация. Прогнозата, направена тогава, е, че през 2022 година приходите на бранша могат да доближат €4,8 милиарда, а относителният дял в стопанската система на фирмите, които дават сходни услуги, да доближи 9,2%.

В бранша през 2018 година са заети съвсем 74 000 души, а до 2022 година броят им може да надвиши 80 000. Заплатите в бранша са и по-високи от междинните за страната. Той дава работа на 2% от пазара на труда, само че генерира 8,5% от всички разноски за заплати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР