Насред пълната неяснота около бъдещето на 50 Народно събрание -

...
Насред пълната неяснота около бъдещето на 50 Народно събрание -
Коментари Харесай

ИТН и Възраждане се прегърнаха в нов опит за борба с еврото

Насред цялостната неизясненост към бъдещето на 50 Народно заседание - " Възраждане " и Има Такъв Народ взеха решение още веднъж да внесат искане за осъществяване на референдум против еврото.

Подписката за това допитване беше събрана от депутатите на Костадин Костадинов още напролет на 2023 година, само че Народното събрание отхвърли да го организира.

Решението беше атакувано и пред Конституционния съд, само че болшинството в него удостовери, че Народното събрание има право да отхвърли настояването, тъй като тематиката на референдума нарушава Закона за директно присъединяване на жителите в държавната власт. В него се споделя, че не може с референдум да се вземат решение въпроси, уредени в подписани интернационалните контракти, по които България към този момент е страна.

" Възраждане " желае да сложи на допитване " Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената публична валута в България до 2043 година? ".

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ разгласи, че групата му поддържа самодейността на " Възраждане ", макар че не приемала тяхната позиция срещу еврото.

" Ние от Има Такъв Народ считаме, че България би трябвало да влезе в еврозоната, когато е подготвена. Подкрепяме референдума на „ Възраждане “, тъй като събраха нужния брой подписи за референдум. Но предходното Народно заседание наруши Конституцията и изхвърли в кошчето волята на 604 000 българи ", разгласи Йорданов.

Всъщност годните приети подписи бяха по-малко - 470 000, а решението на Конституционен съд опровергава изказванието за нарушаване от страна на Народното събрание.

Анонсът на Има Такъв Народ и " Възраждане " идва в миг, в който се стартират всевъзможни хрумвания за опазване на 50 Народно заседание и сформиране на кабинет с " експертен ", " механически ", " народен " мандат след упования отвод на Движение за права и свободи да предложи собствен план на държавно управление.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР