Насред избора на двамата съдии от квотата си в Конституционния

...
Насред избора на двамата съдии от квотата си в Конституционния
Коментари Харесай

Насред избора на съдии в КС, парламентът прескача решение на ... КС

Насред избора на двамата съдии от квотата си в Конституционния съд Народното събрание е на път да сътвори парламентарен скандал, заобикаляйки решение на... Конституционния съд.

Т.нар. конституцционно болшинство се пробва да обезпечи на своите избраници - председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и някогашният арбитър във Върховен касационен съд Борислав Белазелков мандат от 9 години в съда, макар че на 11 януари Конституционен съд единомислещо реши, че би трябвало да е 7 години.

Според решението откакто Народното събрание забави избора на двама съдии от своята квота, то новоизбраните ще довършат мандата. От квотата на Народното събрание трябваше да се излъчат двама съдии в Конституционен съд на местата на Анастас Анастасов и Гроздан Илиев - първият с мандат, изминал през 2021 година, вторият - през 2022 година С избора в този момент, който тече в Народното събрание, Атанасова и Белазелков трябваше да довършат техните мандати.

Вчера Атанасива и Белазелков, както и третият претендент Цвета Рангелова ( " Възраждане " ) бяха изслушани в комисията по конституционните въпроси. Според правилото, признато в  комисията, гласуването в зала трябваше да стане 72 часа след правенето на отчета от чуването. Още през вчерашния ден обаче председателката на комисията Надежда Йорданова (ПП-ДБ) даде поръчка, че гласуването може да се случи още през днешния ден. Обясни пришорването с натоварената законодателна стратегия за другата седмица.

Така през днешния ден отчетът се озова като точка първа в дневния ред и депутатите започнаха с разискванията.

Както обаче четем в него?

Народно събрание реши:

" Избира Десислава Вълчева Атанасова за арбитър в Конституционния съд на Република България на мястото на Гроздан Николов Илиев засрок от 9 години. "

" Избира Борислав Николов Белазелков за арбитър в Конституционния съд на Република България на мястото на Анастас Василев Анастасов за период от 9 години. "

И тъй като решението на Конституционния съд за довършването на мандатите ще е в действие на процедура от на следващия ден, защото бе обнародвано в " Държавен вестник " този вторник, то има повече от обосновано съмнение, че бързането няма нищо общо с натоварената законодателна стратегия на Народното събрание.

Очаквайте детайлности
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР