Наслушахме се на доста тези в последните дни, които отиват

...
Наслушахме се на доста тези в последните дни, които отиват
Коментари Харесай

Доц. Наталия Киселова: Депутатите всекидневно ни изненадват с антипрактики

Наслушахме се на много тези в последните дни, които отиват оттатък Изорния кодекс. Самата концепция на народните представители е неправилна. Всеки правист знае, че когато избрани връзки са уредени в Кодекса, не се уреждат отвън него. Ако напишем някъде, че нещо е закононарушение и то не е в Наказателния кодекс, юристите не го поглеждат. В този смисъл всички правила, които са готови да влязат в Закона за изключителното състояние, нямат нищо общо с изборите. Учудващо е, че влязоха по този метод.
Това съобщи пред bTV доцент Наталия Киселова, специалист по конституционно право.

Тя прикани народните представители да не бързат с измененията сред първо и второ четене.

" Всекидневно ни изненадват с антипрактики. Това е един от образците. Можеха да го създадат по доста по-елегантен метод, да създадат съвещания с ЦИК. За страдание обаче има блян всичко да завърши бързо и напълно официално. Разказвателни фрази са написани вътре, предложенията не са структурирани съгласно правната норма ", уточни още Киселова.

По думите й аргументът с рекомендациите на Венецианската комисия са неуместни. ФрогНюз напомня, че ръководещите аргументираха отхвърли си да осъществят промени в Изборния кодекс преди изборите бе точно с рекомендация на органа.

" В тези рекомендации е посочено кои въпроси не е добре да се трансформират преди изборите. Тук не става дума за това ", безапелационна бе доцент Киселова.

Тя изясни още, че има доста въпроси, които не са уредени, а ЦИК би трябвало да се преценява с органи, които не са основани със закон, а със заповед, какъвто е случая с Националния действен щаб и с имунизационния щаб, да вземем за пример.

" Това също не е добра правна техника ", безапелационна бе Киселова.

" Има задоволително време. Трябва да бъдат употребявани оптимално всички оставащи пленарни съвещания, с цел да могат нормите да са добре написани и относително безспорни ", посъветва юристът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР