Наследството на Майстора е намерило своето място във вечността със

...
Наследството на Майстора е намерило своето място във вечността със
Коментари Харесай

Връчват наградата Майстора в Кюстендил

Наследството на Майстора е намерило своето място във вечността със светлия образец за един почтено изживян живот, озарил и оставил светла следа, неподвластен на забравата. Неговата персона е мощ и очакване за всички нас, прекланяйки се пред гения и завещаното от създателя за поколенията във времето, пишат от Художествената изложба " Владимир Димитров - Майстора " в Кюстендил. Там на 1 февруари от 12 ч. ще се състои единадесетото издание на церемонията по връчване на Националната премия за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 година до края на 80-те години на предишния век, след което е възобновена през 2012 година Събитието отрежда значимо място на Кюстендил в културния живот на страната.
Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му достижения в изобразителното изкуство през миналата година. Учредена е от община Кюстендил и ХГ " Владимир Димитров - Майстора ", Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто самопризнание и тласък за българските създатели - връчването й се трансформира в празник и събитие от национална големина.
С влиятелната премия от 2013 година насам са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова, Йордан Кисьов и Атанас Парушев. По традиция награденият от миналата година демонстрира галерия в деня на оповестяването на идващия притежател на премията.
В залите на галерията присъстващите на събитието ще могат да прегледат представителната непрекъсната експозиция с произведения на Майстора, гостуващата галерия на ХГ " Борис Денев " - Велико Търново, експозиция с произведения на Николай Дюлгеров, галерия статуя на Иван Русев, годишната галерия на кюстендилските художници и продължаващата галерия от пленера " Свети Лука ".
Участниците в честването ще посетят в 13,30 ч. къщата музей " Владимир Димитров - Майстора " в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника в селото.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР