Наследникът на Самсунг (Samsung) Ли Дже-йон бе осъден днес в

...
Наследникът на Самсунг (Samsung) Ли Дже-йон бе осъден днес в
Коментари Харесай

Наследникът на Samsung Electronics осъден на затвор за корупция

Наследникът на Самсунг (Samsung) Ли Дже-йон бе наказан през днешния ден в Сеул на две години и половина затвор за корупция, оповестиха международните организации.
Присъдата е по дело за корупционния скандал от 2016 година, който провокира огромни митинги и отстраняването от властта на тогавашната президентка Пак Гън-хе.
Върховният съд реши, че Ли е отговорен в подкупване на Пак и нейна близка сътрудничка, с цел да получи държавна поддръжка за обединение на две подразделения на Самсунг през 2015 година. Сделката способства за усилване на контрола на предприемача над конгломерата, който е най-голямата компания в Южна Корея, напомня Българска телеграфна агенция. Адвокатът на Ли го показа като жертва на злоупотребите с власт на Пак и разказа договорката от 2015 година като " част от естествената бизнес активност ", показва Асошиейтед прес. Прокуратурата моли 9-годишна присъда. Засега не се знае дали решението ще бъде обжалвано.
Ли е отпред на групата Самсунг в качеството си на вицепрезидент на Самсунг електроникс (Samsung Electronics), която е измежду най-големите международни производители на компютърни чипове и смарт телефони.
През 2017 година 52-годишният предприемач бе наказан на пет години затвор за предложение на подкупи за 8,6 милиарда вона (7 млн. долара) на Пак и близката й другарка Чхуе Сун-ил. Той обаче беше освободен при започване на 2018 година, откакто висшият съд на Сеул понижи присъдата до две и половина години и анулира задържането му, отхвърляйки основни обвинявания и намалявайки сумата, на която се правят оценка дадените подкупи.
Пак бе отстранена от властта с импийчмънт за корупция и корист с власт. Тя и Чхуе излежават присъди затвор от надлежно 22 и 18 години.
През 2019 година висшият съд върна делото за разглеждане с претекста, че размерът на подкупите, предлагани от Ли, е бил недооценен. Според магистратите за подкупи би трябвало да се смятат и парите, изхарчени от Самсунг за покупката на три спортни коня, употребявани за езда от дъщерята на Чхуе, и финансирането на фондация за зимни спортове, ръководена от племенница на Чхуе. Ли, който участва на произнасянето на присъдата, бе отведен в ареста незабавно след прочитането ѝ, добавя Йонхап.
Присъдата е удар за поддръжниците на предприемача и други корпоративни водачи, които приканиха съда за благосклонност към наследника на Самсунг поради ролята му в напъните за превъзмогване на икономическите усложнения, провокирани от коронавирусната пандемия. Активисти за битка с корупцията обаче приветстваха решението на съда, които упорстваха правосъдната система да покаже мощна воля да вземе ограничения против дружеските връзки сред икономическия и политическия хайлайф, които постоянно се сочат като причина за неприятното държание на корпорации в страната
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР